Szabályozástechnika

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szabályozástechnika
Tárgykód
VIIIAB05
Régi tárgykód
VIIIA303
Általános infók
Szak
villany
Kredit
5
Ajánlott félév
4
Keresztfélév
nincs
Tanszék
IIT
Követelmények
KisZH
5 db
NagyZH
1 db
Házi feladat
nincs
Vizsga
írásbeli
Elérhetőségek
Levlista
vszabtech
Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Nem lehet a bélyegképet a célhelyre menteni
@sch.bme.hu


A technológiai, élettani, gazdasági és környezeti folyamatok irányítása a mérnöki tevékenységek fontos, széleskörű ismereteket, absztrakciós és alkalmazói képességeket egyaránt igénylő feladatai közé tartozik. A tárgy az irányítástechnika alapjaival, szabályozási rendszerek működési elveivel, analízisével, szintézisével, valamint a számítógépes támogatás nyújtotta eszközök alkalmazástechnikájával ismerteti meg a hallgatókat, miközben alapvető mérnöki szemléletformáló szerepet tölt be. A tárgy követelményeit sikeresen teljesítő hallgatók felkészültek gyakorlati analóg és digitális szabályozási körök vizsgálatára, tervezésére, speciális irányításelméleti kurzusok illetve irányítástechnikai ismeretekre épülő szakirányok (irányító és robot rendszerek, beágyazott rendszerek, járműirányító rendszerek) és tantárgyak felvételére, valamint a Labor 1 és Labor 2 tárgyak kapcsolódó mérési feladatainak elvégzésére.

A tárgy a Matematika A2-A3-ban és a Jelek és rendszerek 2-ben tanult ismeretekre épít - kell a lineáris algebra és a lineáris inhomogén differenciálegyenletek ismerete, valamint a [math]\mathcal{F}[/math], [math]\mathcal{L}[/math] és [math] \mathcal{Z} [/math] transzformáció készségszintű alkalmazása. Félév során hét számítógéptermi laborgyakorlat van, ahol MATLAB CST segítségével tervezzük meg a különböző szabályzókat.


Követelmények

 • Előkövetelmény: A Jelek és rendszerek 2 című tárgyból az aláírás megszerzése.
 • Jelenlét: A 7-7 tantermi és számítógépes gyakorlaton a hiányzások száma nem haladhatja meg külön-külön a 2 alkalmat!
 • KisZH: A felkészültséget a számítógéptermi gyakorlatokon összesen 5 alkalommal kis zárthelyi formájában ellenőrzik. Az aláírás feltétele legalább 3 elégséges osztályzatú kis zárthelyi megírása. A kis zárthelyik nem pótolhatók, a meg nem írt kis zárthelyik az átlagba 0 értékkel számítanak bele.
 • NagyZH: Az aláírás megszerzéséhez egy nagyzárthelyit kell megírni, melyen az 50-ből legalább 21 pontot (42%-ot) el kell érni. A félév során egy pótlási lehetőség van.
 • Vizsga: A vizsga két részből áll:
  1. 8 darab 5-5 pontos rövidebb kérdés, melyek általában a gyakorlatok ellenőrző kérdései közül kerülnek ki. Legalább 16 pontot el kell érni.
  2. 2 darab egyenként 20 és 30 pontos MATLAB-os feladat: P, PI, PD, PID szabályozók tervezése, PID szabályozó tervezése maximális beavatkozó jel esetén, 2DOF (két-szabadságfokú) szabályzó tervezése, állapotteres szabályzás folytonos és diszkrét időben. Legalább 20 pontot el kell érni.

Összesen legalább 40 pontot el kell érni az elégséges vizsgajegy megszerzéséhez.

 • Végső jegy: A végső jegy három részből tevődik össze. Összesen 110 pont szerezhető, de a ponthatárokat 100 pontos skálán határozták meg.
  1. Vizsgán elért pontszám - max 90 pont
  2. NagyZH jegy kétszerese - max 10 pont
  3. KisZH jegyek átlagának kétszerese - max 10 pont
 • Ponthatárok:
 • (Eredmény [E])
E % Jegy
0 - 39 1
40 - 59 2
60 - 74 3
75 - 84 4
85 - 100 5

Segédanyagok

Hivatalos segédanyagok

 • Lantos Béla: Irányítási rendszerek elmélete és tervezése I - Egyváltozós szabályozások
  A tárgyhoz szükséges irodalom, mely teljes mértékben lefedi a tananyagot. A tankönyv eredeti példánya a vizsga Matlab-os részén használható.
 • A tárgyhoz tartozó aktuális előadásdiák és gyakorlati segédanyagok letölthetőek a tanszéki portálról.

Videotórium

A tárgyhoz készült 13 részes videósorozat 2012 őszi félévében Kiss Bálint előadásában.

MATLAB segédanyagok - Vizsgához nélkülözhetetlen

Figyelem! 2017 tavasztól letölthető a Matlab legálisan bármely BME-s emailcímmel való regisztráció után - részletek itt

Egyéb hasznos segédanyagok


 • Legfrissebb segédanyagok megtalálhatóak a tanszéki oldalon, bejelentkezés után.

Előadások, gyakorlatok 2020


Előadás jegyzet 2019

Ellenőrző kérdések kidolgozása

Nagyzárthelyi és vizsga

A ZH feladatai általában azon gyakorlati anyagok ellenőrző kérdései közül kerülnek ki, ameddig eljutott az előadás. A ZH feladatok nagyon hasonlítanak a gyakorlatok ellenőrző kérdéseihez, de néha variálnak rajtuk kicsit, esetleg összemixelnek valamit különböző feladatokból. Mindeképpen célszerű meg is érteni a megoldásokat, különben könnyen bele lehet zavarodni. A zh feladatokról fényképet készíteni tilos, ezért nem találtok itt teljes feladatsorokat!
A vizsga első részére ugyanaz igaz mint a zárthelyire, csak itt már az összes gyakanyagból vannak kérdések. A 7. gyakorlatból általában csak 1 kérdés szokott lenni.
A vizsga Matlab-os része általában sablonfeladatokból áll. Aki végigoldja és MEGÉRTI a kidolgozott Matlab feladatokat, azt nem érheti nagy meglepetés a vizsgán!


Már nem aktuális anyagok (2022)

Nem hivatalos vizsgamegoldások

A fentebbi Vizsgák nem hivatalos megoldásai

Tippek

 • A tárgyat érdemes a negyedik félévben felvenni, mert Elektronika 2-ből már hivatkoznak rá (PLL), illetve Labor 2-ből mérések is kapcsolódnak hozzá.
 • A tárgy nehéz!
 • A vizsga első felén elméleti kérdéseket kell tudni megválaszolni, ez nagyon hasonlít a kisZH-k feladataira (2022).
 • A vizsgán a második részben Mathlabban meg kell tudni oldani két számolási feladatot. Ez egy egészen kreatív feladat is lehetne, de sajnos leginkább csak a Matlab kódok bemagolásáról szól, mert tekintve hogy csak a számszerű végeredményt nézik, ha valahol elrontasz benne valamit, onnantól jó eséllyel nullázod a feladat hátralévő részét. Sajnos órán elég kevés feladatot oldunk meg és házi feladat sincs amivel lehetne rendesen gyakorolni, így leginkább az az egyetlen módja a vizsgán átmenésnek ha megtanulod hogy mit hogyan kell leprogramozni, a tárgy jellegét ezzel magolósra változtatva. (2022)
 • A vizsgára mindenképpen érdemes áttanulmányozni a Matlab segédanyagok részt valamint a szakasz megadása című lapon leírtakat.
 • Ha mintatantervi tárgyakat tanusz valószínűleg most találkozol először Matlabbal az opcionális jelek házin túl. Sajnos itt se fogod normálisan megtanulni a programot, ha tudni szeretnéd, vedd fel a Mérnöki problémamegoldás MATLAB-ban tantárgyat.
 • A pótlási héten lévő vizsgára bárki jelentkezhet.


Bevezetők
1. félév
2. félév
3. félév
4. félév
5. félév
6. félév
7. félév
Megjegyzés:
A csillaggal jelölt négy szakirány-előkészítő tárgy közül egy a 6. félévben.


Bevezetők
1. félév
2. félév
3. félév
4. félév
5. félév
6. félév
7. félév