Elektrotechnika

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az itt szereplő anyagok hallgatói munka eredményei. Ezekre hivatkozni az oktatónál sikertelen beugró, ZH esetén nem javasolt. Az anyagok elévültek. Az anyagok hivatalosan itt érhetők el: edu.vik.bme.hu


2015 őszi félévétől a régi és az új tanterv szerint haladóknak is az új tárgy indul. A régi tárgyhoz képest apróbb változások vannak a követelményekben.

Elektrotechnika
Tárgykód
VIVEAB00
Általános infók
Szak
villany
Kredit
5
Ajánlott félév
3
Keresztfélév
nincs
Tanszék
VET
Követelmények
Labor
5 alkalom
KisZH
nincs
NagyZH
1 db
Házi feladat
nincs
Vizsga
van
Elérhetőségek


Megalapozza a Villamos energetika tárgyat és egyben elméleti és gyakorlati megalapozás azok részére, akik a Villamos energetika szakirányon folytatják a tanulmányaikat.

A tantárgycélkitűzése az elektrotechnika alapjainak bemutatása. Az elektrotechnikai gyakorlatban alkalmazott számítási módszerek ismertetése. A bemutatott módszerek alkalmazása gyakorlati példák megoldásával. Az egy- és háromfázisú transzformátorok működése, szimmetrikus állandósult állapotának vizsgálatára alkalmas alapvető módszerek ismertetése. Az alapvető elektromechanikai átalakítók mágneses terének ismertetésére alapozva ezek működési elveinek ismertetése. A teljesítményelektronika és a villamos hajtástechnika alapjainak bemutatása, fokozatosan felépítve. Az elektrotechnika környezetvédelmi vonatkozásai, az elektromágneses összeférhetőség alapjai. A villamos biztonságtechnika és az érintésvédelem tárgyalása. A villamos energia alapvető tárolási módszereinek és eszközeinek ismertetése. Az elektrotechnika korszerű és a jövőben várható lényeges alkalmazásainak áttekintése és ismertetése.

Követelmények

 • Előkövetelmény: A tárgy felvételéhez szükséges a Jelek és rendszerek 1 kreditének megszerzése, bár a valóságban kevés Jelek 1-es anyagra hivatkoznak a tárgyban, viszont sok minden szóba kerül a Fizika 2 tananyagából.
 • Laborok: A félév során 5 labormérést kell teljesíteni, melyek mindegyike elején beugró van. Kettő pótolható (2021/22).
 • NagyZH: A félév során 2 darab nagyzárthelyit kell megírni, mindkettőt külön-külön legalább 40 %-ra (20 pont). Mindkét zárthelyi feleletválasztós/számolós feladatokból áll.
 • Házi feladat: A félév során kiadnak néhány szorgalmi házi feladatot. Ezek megoldása nem kötelező, iMsc pont jár érte.
 • Félévközi jegy: A két legalább elégséges ZH pontszámát összegzik és százalékot képeznek belőle. Az 5 sikeres mérésre kapott jegyeket átlagolják és százalékot képeznek belőle. Ezután a ZH százalékot 2/3, a labor százalékot pedig 1/3 súllyal összeátlagolják. Az elégségeshez legalább 40%-ot kell elérni!
 • Ponthatárok:
Százalék Jegy
0 - 39 1
40 - 54 2
55 - 69 3
70 - 84 4
85 - 100 5

Előadás anyagok 2019/20 ősz

Laborok

Minden labor elején egy 10-15 perces beugrót kell írni. Mivel a laborvezető határozza meg a tényleges beugró kérdéseket, így ezek csak iránymutatásul szolgálnak, ettől lényegesen eltérő kérdéseket is feltehetnek. Tehát ezen anyagok megtanulása NEM mentesít a segédlet alapos áttanulmányozása alól!

Felhívnám a figyelmet arra, hogy a feszültségNÉLKÜLI és feszültségMENTES állapot összekeverése súlyos hibának számít és a beugró esetében ez az egy hiba is a beugró sikertelenségével járhat!

- Shad

Továbbá nagyon fontos a mérési útmutató ismerete és értése, a piros részekkel szedett biztonsági kérdésekre a válasz ismerete.

A 2019/20 őszi félévben kiadott laborfelkészülési segédlet egyben: Etech 2019/20 ősz

Már nem aktuális / régebbi labor beugró kidolgozások

ZH segédanyagok

A ZH-k anyaga évről-évre változik, ezért nem egységesek a kidolgozások. Ha valakinek van ideje és kedve, az átültethetné ezeket a kidolgozásokat a lentebb már létrehozott wikilapokra. Annak nincs sok értelme, hogy minden évben a korábbi évekkel 90%-ban redundáns kidolgozások szülessenek. Sokkal hatékonyabb lenne, egy wikis kidolgozás, amit lehet módosítani/bővíteni is utólag.

A 2019/20 őszi félévben kiadott ZH felkészülési segédletek:

A 2020/21 őszi félév villamos gépes részéből hallgatói jegyzet

A 2021/22/1-es szemeszterben készített hallgatói segédlet a 2. ZH-hoz:

Ellenőrző kérdések kidolgozásai

Egyéb segédanyagok

Nagyzárthelyik

 • A ZH tematika évről-évre változik annak függvényében, hogy adott évben milyen sorrendben mentek le az anyagrészek és hogy haladtatok.
  Így az itt szereplő anyagok nem teljesen fedik a mostani számonkérések anyagát, csak mint egy útmutatásul szolgálnak.
  • 2023/24-es tanévtől kezdve csak 1 db feleletválasztós nagyzárthelyit kell írni, ezelőtt 2db volt.

Első ZH

Második ZH

Régi ZH-k

Vizsga

2022/23-as tanévtől vizsgát kell tenni a tantárgyból. ( Erre egyenlőre még nem került sor. Amint lezajlottak az első vizsgák bővebb információk érkeznek. )

Szorgalmi házi feladat

A házi feladat nem kötelező, de általában minden félévben feldobnak az oktatók pár témát, amelyet kidolgozva lehet +1 jeggyel növelni az egyik nagyZH eredményét.
Kiemelkedően színvonalas munka esetén, akár direktben a félévközi eredmény is növelhető +1 jeggyel (bár ez nem biztos).
Sem az itt elérhető anyagokat, sem bármilyen más netes anyagot nem éri meg másolni, mert azt rögtön kiszúrják és nem kapsz rá semmit.

Példák házi feladatokra:

IMSC feladat példa

Tippek

 • A laborok elején írandó beugrót tényleg komolyan kell venni. Legfőképpen a nagyfeszültségű kisülések laborét, hiszen ott ha valamit nagyon elbénázol, akár komolyabb sérülés is lehet! Éppen ezért aki nem tudja csukott szemmel oda-vissza álmából is felébresztve elmondani a feszültségmentesítés 5 szabványos lépését HIBÁTLANUL, azt azon nyomban küldik is haza!
 • Érdemes bemenni megtekintésre, mert ha szerencséd van 1-2-3 pontot simán össze lehet szedni.
 • A nagyfeszültségű kisülések laborba hosszúnadrágban (zárt ruházat és cipő) kell menni, kivétel nincs (rövidnadrágban nem engednek be, beugrót sem írhatsz)!!


Bevezetők
1. félév
2. félév
3. félév
4. félév
5. félév
6. félév
7. félév


Bevezetők
1. félév
2. félév
3. félév
4. félév
5. félév
6. félév
7. félév
Megjegyzés:
A csillaggal jelölt négy szakirány-előkészítő tárgy közül egy a 6. félévben.