Anyagtudomány

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Anyagtudomány
Tárgykód
GEMTAV01
Általános infók
Szak
villany
Kredit
4
Ajánlott félév
1
Keresztfélév
nincs
Tanszék
ATT
Követelmények
Labor
6 alkalom
KisZH
nincs
NagyZH
1 db
Házi feladat
laborjegyzőkönyvek
Vizsga
tesztes beugró és szóbeli
Elérhetőségek
Levlista
anyagtud
Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Nem lehet a bélyegképet a célhelyre menteni
@sch.bme.hu

A tárgy megszűnt, többet nem indul. Az anyagszerkezeti és anyagtulajdonságokra, valamint ezek kapcsolatára vonatkozó alapismeret adása. Ezen belül a villamos és elektronikai ipar legfontosabb anyagairól és ezek konstrukciós és technológiai szempontból történő felhasználhatóságáról ad mérnöki szintű ismeretanyagot, valamint ezek készségszintű alkalmazását segíti elő.


Követelmények

  • Jelenlét: Első féléves tárgy lévén az ellenőrzés módja RFID. Az előadások 70%-án kötelező részt venni.
  • Laborok: A legtöbb labor után otthon jegyzőkönyvet kell készíteni, melyet a következő alkalomra kell bevinni. Formai követelmények és sablonok a tárgyhonlapon találhatóak. Egy labor csakis akkor sikeres, ha a belőle készült jegyzőkönyvet is elfogadták. A szorgalmi időszakban a laborvezető engedélyével, más laborcsoportokhoz csatlakozva van lehetőség az elbukott laborok pótlására. A pótlási időszakban azonban már csak 1 labor pótlására van lehetőség!
  • NagyZH: A félév során egy nagyzárthelyit kell telesíteni. Két pótlási lehetőség van. A feladatsor 25 darab 3 válaszlehetőséges tesztkérdésből áll. Nincs pontlevonás a rossz válaszokért. Az elégségeshez legalább 13 jó válasz szükséges. Legalább 20 helyes válasz esetén lehetőség van elővizsgát tenni. Felkészülés gyanánt vagy átolvasod az egész Prohászka könyvet, vagy figyelsz minden előadáson, vagy nagyon ügyesen tippelsz!
  • Elővizsga: Legalább 20 pontos nagyZH esetén lehetőség van a pótlási hét vége felé elővizsgát tenni. Az elővizsgán nincs írásbeli beugró. Általában családias a hangulat, a tapasztalatok alapján könnyebb jó jegyet szerezni. Tipp: Érdemes tudni az előadók és vendégelőadók neveit!
  • Vizsga: Két részből áll:
    1. Írásbeli beugró: Ugyanaz a felépítése, mint a nagyZH esetében, csak itt az egész éves anyagból vannak kérdések. A 25-ből legalább 13 helyes válasz szükséges a vizsga folytatásához.
    2. Szóbeli: A sikeres beugró után szóbeli vizsga van. Nincs tételhúzás, a vizsgáztató kötetlenül kérdezhet bármelyik anyagrészből. Nem megerősített tapasztalatok alapján egy nagyon jó beugró (20+ pont) pozitív irányba billentheti a végső jegyet.

Jegyzetek:

Órai

Hoborg -féle anyagtudomány jegyzet (2006):

2010. őszi jegyzet

2012 őszi jegyzet: (Fenyvesi Róbert munkája)

Prohászka

Dr. Prohászka János - Bevezetés az anyagtudományba

Prohászka könyv kijegyzetelve, hibák lehetnek

Egyéb

Elméleti összefoglaló

Alapfogalmak kigyűjtve, rendszerezve

Jegyzőkönyvek

A jegyzőkönyvet általában otthon kell elkészíteni és a következő laboron bemutatni, érdemes jegyzetelni laboron. Az itt lévő anyagok útmutatásul szolgálnak egy az egyben másolni őket nem érdemes. A laborok neve után minden egyes szám egy külön jegyzőkönyvet takar. Mintajegyzőkönyv és borító

Újrakristályosodás: 1 2 3 4 5 6 7

Mágneses anyagok: 1 2 3 4 5

Vezetési jelenségek: 1 2 3 4 5 6

Állapotábra felvétele: 1 2 3 4 5

Optikai mikroszkóp: 1 2 3 4

ZH

A tanszék nagyon jól őrzi a régebbi zh-kat, így sajnos csak nagyon régiek elérhetők, azóta sokat változott a tárgy, most már a zh tippelős, és nem kifejtős, de gyakorlásképp itt vannak a nagyon régiek is.

1998.11.12

2006.10.31 - A csoport

2006.10.31 - B csoport

Vizsga

Írásbeli

Sajnos az írásblei vizsgáról kevés a képi információ, nagyon jól titkolják a dolgozatokat a tanszéken.

2008.01.14 - Nem hivatalos megoldás + kidolgozott megoldás

2013.01.03 - Nem hivatalos megoldás

Szóbeli

A szóbeli vizsgán sok vizsgáztató az 50 felkészülést segítő kérdésből kérdez, melynek kidolgozása elérhető. Ha esetleg kedvetek van kiegészíteni, elérhető .doc kiterjesztéssel is.

Vizsgakérdések voltak


Bevezetők
1. félév
2. félév
3. félév
4. félév
5. félév
6. félév
7. félév