„Szabályozástechnika” változatai közötti eltérés

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
104. sor: 104. sor:
 
==Nagyzárthelyi és vizsga==
 
==Nagyzárthelyi és vizsga==
  
A ZH feladatai általában azon gyakorlati anyagok ellenőrző kérdései közül kerülnek ki, ameddig eljutott az előadás. A ZH feladatok nagyon hasonlítanak a gyakorlatok ellenőrző kérdéseihez, de néha variálnak rajtuk kicsit, esetleg összemixelnek valamit különböző feladatokból. Mindeképpen célszerű meg is érteni a megoldásokat, különben könnyen bele lehet zavarodni. ''A zh feladatokról fényképet készíteni tilos, ezért nem találtok itt teljes feladatsorokat!'' <br />A vizsga első részére ugyanaz igaz mint a zárthelyire, csak itt már az összes gyakanyagból vannak kérdések. A 7. gyakorlatból általában csak 1 kérdés szokott lenni.<br />A vizsga Matlab-os része általában sablonfeladatokból áll. Aki végigoldja és MEGÉRTI a kidolgozott [[Szabályozástechnika#Segédanyagok| Matlab feladatokat]], azt nem érheti nagy meglepetés a vizsgán!
+
A ZH feladatai általában azon gyakorlati anyagok ellenőrző kérdései közül kerülnek ki, ameddig eljutott az előadás. A ZH feladatok nagyon hasonlítanak a gyakorlatok ellenőrző kérdéseihez, de néha variálnak rajtuk kicsit, esetleg összemixelnek valamit különböző feladatokból. Mindeképpen célszerű meg is érteni a megoldásokat, különben könnyen bele lehet zavarodni. ''A zh feladatokról fényképet készíteni tilos, ezért nem találtok itt teljes feladatsorokat!'' <br />A vizsga első részére ugyanaz igaz mint a zárthelyire, csak itt már az összes gyakanyagból vannak kérdések. A 7. gyakorlatból általában csak 1 kérdés szokott lenni.<br />A vizsga Matlab-os része általában sablonfeladatokból áll. Aki végigoldja és MEGÉRTI a kidolgozott [[Szabályozástechnika#MATLAB segédanyagok - Vizsgához nélkülözhetetlen| Matlab feladatokat]], azt nem érheti nagy meglepetés a vizsgán!
  
 
*[[Media:szabtech_ZH_2010ősz.pdf|2010/11 őszi ZH]]
 
*[[Media:szabtech_ZH_2010ősz.pdf|2010/11 őszi ZH]]

A lap 2018. június 18., 21:18-kori változata

Szabályozástechnika
Tárgykód
VIIIAB05
Régi tárgykód
VIIIA303
Általános infók
Szak
villany
Kredit
5
Ajánlott félév
4
Keresztfélév
vizsgakurzus
Tanszék
IIT
Követelmények
KisZH
5 db
NagyZH
1 db
Házi feladat
nincs
Vizsga
írásbeli
Elérhetőségek
Levlista
vszabtech@sch.bme.hu


A technológiai, élettani, gazdasági és környezeti folyamatok irányítása a mérnöki tevékenységek fontos, széleskörű ismereteket, absztrakciós és alkalmazói képességeket egyaránt igénylő feladatai közé tartozik. A tárgy az irányítástechnika alapjaival, szabályozási rendszerek működési elveivel, analízisével, szintézisével, valamint a számítógépes támogatás nyújtotta eszközök alkalmazástechnikájával ismerteti meg a hallgatókat, miközben alapvető mérnöki szemléletformáló szerepet tölt be. A tárgy követelményeit sikeresen teljesítő hallgatók felkészültek gyakorlati analóg és digitális szabályozási körök vizsgálatára, tervezésére, speciális irányításelméleti kurzusok illetve irányítástechnikai ismeretekre épülő szakirányok (irányító és robot rendszerek, beágyazott rendszerek, járműirányító rendszerek) és tantárgyak felvételére, valamint a Labor 1 és Labor 2 tárgyak kapcsolódó mérési feladatainak elvégzésére.

A tárgy a Matematika A2-A3-ban és a Jelek és rendszerek 2-ben tanult ismeretekre épít - kell a lineáris algebra és a lineáris inhomogén differenciálegyenletek ismerete, valamint a [math]\mathcal{F}[/math], [math]\mathcal{L}[/math] és [math] \mathcal{Z} [/math] transzformáció készségszintű alkalmazása. Félév során hét számítógéptermi laborgyakorlat van, ahol MATLAB CST segítségével tervezzük meg a különböző szabályzókat.

Követelmények

 • Előkövetelmény: A Jelek és rendszerek 2 című tárgyból az aláírás megszerzése.
 • Jelenlét: A 7-7 tantermi és számítógépes gyakorlaton a hiányzások száma nem haladhatja meg külön-külön a 2 alkalmat!
 • KisZH: A felkészültséget a számítógéptermi gyakorlatokon összesen 5 alkalommal kis zárthelyi formájában ellenőrzik. Az aláírás feltétele legalább 3 elégséges osztályzatú kis zárthelyi megírása. A kis zárthelyik nem pótolhatók, a meg nem írt kis zárthelyik az átlagba 0 értékkel számítanak bele.
 • NagyZH: Az aláírás megszerzéséhez egy nagyzárthelyit kell megírni, melyen az 50-ből legalább 21 pontot (42%-ot) el kell érni. A félév során két pótlási lehetőség van.
 • Viszga: A vizsga két részből áll:
  1. 8 darab 5-5 pontos rövidebb kérdés, melyek általában a gyakorlatok ellenőrző kérdései közül kerülnek ki. Legalább 16 pontot el kell érni.
  2. 2 darab egyenként 20 és 30 pontos MATLAB-os feladat: P, PI, PD, PID szabályozók tervezése, PID szabályozó tervezése maximális beavatkozó jel esetén, 2DOF (két-szabadságfokú) szabályzó tervezése, állapotteres szabályzás folytonos és diszkrét időben. Legalább 20 pontot el kell érni.

Összesen legalább 40 pontot el kell érni az elégséges vizsgajegy megszerzéséhez.

 • Végső jegy: A végső jegy három részből tevődik össze. Összesen 110 pont szerezhető, de a ponthatárokat 100 pontos skálán határozták meg - 40, 60, 75, 85.
  1. Vizsgán elért pontszám - max 90 pont
  2. NagyZH jegy kétszerese - max 10 pont
  3. KisZH jegyek átlagának kétszerese - max 10 pont

Segédanyagok

Hivatalos segédanyagok

 • Lantos Béla: Irányítási rendszerek elmélete és tervezése I - Egyváltozós szabályozások
  A tárgyhoz szükséges irodalom, mely teljes mértékben lefedi a tananyagot. A tankönyv eredeti példánya a vizsga Matlabos részén használható.
 • A tárgyhoz tartozó aktuális előadásdiák és gyakorlati segédanyagok letölthetőek a tanszéki portálról.
 • Előadásvideók - 2012/2013 őszi féléves, Dr. Kiss Bálint által tartott előadások videói.

MATLAB segédanyagok - Vizsgához nélkülözhetetlen

Figyelem! 2017 tavasztól letölthető a matlab legálisan bármely bme-s emailcímmel való regisztráció után - részletek itt

Egyéb hasznos segédanyagok

Régi előadás és gyakorlati anyagok

Legfrissebb segédanyagok megtalálhatóak a tanszéki oldalon, bejelentkezés után.

Gyakorlati anyagok - 2007 ősz

Előadás jegyzet - 2007 ősz

Ellenőrző kérdések kidolgozása

Nagyzárthelyi és vizsga

A ZH feladatai általában azon gyakorlati anyagok ellenőrző kérdései közül kerülnek ki, ameddig eljutott az előadás. A ZH feladatok nagyon hasonlítanak a gyakorlatok ellenőrző kérdéseihez, de néha variálnak rajtuk kicsit, esetleg összemixelnek valamit különböző feladatokból. Mindeképpen célszerű meg is érteni a megoldásokat, különben könnyen bele lehet zavarodni. A zh feladatokról fényképet készíteni tilos, ezért nem találtok itt teljes feladatsorokat!
A vizsga első részére ugyanaz igaz mint a zárthelyire, csak itt már az összes gyakanyagból vannak kérdések. A 7. gyakorlatból általában csak 1 kérdés szokott lenni.
A vizsga Matlab-os része általában sablonfeladatokból áll. Aki végigoldja és MEGÉRTI a kidolgozott Matlab feladatokat, azt nem érheti nagy meglepetés a vizsgán!

Tippek

 • A tárgy elég nehéz is lehet, azonban ha folyamatosan készülsz, nem okozhat nagy gondot. Az évközi kiszárthelyikre mindig érdemes alaposan felkészülni, mert egyrészt extra pontokat lehet vinni belőlük a vizsgára, másrészt a ZH illetve a vizsgabeugró kérdései is ezek közül kerülnek ki, így ha már itt megtanulod őket, akkor kevesebb gondod lesz a ZH és a vizsga előtt.
 • A vizsgára mindenképpen érdemes áttanulmányozni a Matlab segédanyagok részt, mivel a vizsgán eléggé sablonfeladatok vannak - Soros kompenzátorok, 2DOF, FI és DI állapotteres szabályzó. Aki a fenti példákat érti és meg tudja oldani, azt nem érheti nagy meglepetés a vizsgán.
 • A vizsgára feltétlenül szükséges alaposan begyakorolni a szakasz megadása című lapon leírtakat, ugyanis a vizsgán szinte minden feladat úgy kezdődik, hogy be kell vinni a Matlab-ba a megadott szakaszt. Azonban ha már itt elrontjátok, akkor az egész feladatban mindenhol rossz numerikus eredmények jönnek ki, ami pedig sajnos azt eredményezi, hogy kinullázzák a teljes 25 pontos feladatot! Tehát érdemes alaposan megtanulni!
 • A vizsgán mindent részletesen le kell írni a papírra. A javítók a Matlab-ot csak egy "professzionális számológépnek" tekintik, ezt jó észben tartani. Ha valamit Matlab segítségével számolsz, akkor le kell írni, hogy pontosan milyen kódot írtál be a Matlab-ba és a Matlab erre milyen numerikus végeredményt adott. Minden részeredményt le kell írni, mert ha valahol hiányzik a numerikus eredmény, akkor arra a feladatra nem adnak pontot.
 • A mintavizsga kísértetiesen hasonlít a rendes vizsgára, általában csak a 2DoF és az állapotteres típusú példák váltakoznak.
 • A pótlási héten lévő vizsgára bárki jelentkezhet.


Bevezetők
1. félév
2. félév
3. félév
4. félév
5. félév
6. félév
7. félév
Megjegyzés:
A csillaggal jelölt négy szakirány-előkészítő tárgy közül egy a 6. félévben.


Bevezetők
1. félév
2. félév
3. félév
4. félév
5. félév
6. félév
7. félév