Számvitel

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Számvitel
Tárgykód
GT35A002
Általános infók
Kredit
2
Tanszék
GTK-ÜTI
Követelmények
Jelenlét
nincs
KisZH
nincs
NagyZH
2 db
Házi feladat
nincs
Vizsga
nincs
Elérhetőségek


Követelmények (2019 ősz)

ZH: 2 zárthelyi (egyenként 40 pont) megírása a szorgalmi időszakban. A póthéten egy vizsga formájában lehet javítani bármelyik zárthelyi eredményét.

Az értékelés ponthatárai

Sztendred ponthatárok.


Tananyag röviden

 • A számvitel célkitűzése, tartalma, szabályozása
 • Beszámolási és könyvvezetési kötelezettség
 • A számviteli alapelvek
 • A számviteli politika
 • A beszámoló részei
 • A mérleg felépítése, tételei, tartalma, tagolása
 • Mérleg összeállítása
 • Egyszerű/alapvető gazdasági események
 • Az eredménykimutatás
 • Az összetett gazdasági események
 • Az egységes számlakeret
 • A számlarend

Segédanyagok (régi)

Előadások anyaga (2016 ősz)

Tesztkérdések a Moodle rendszerből (2016 ősz + 2017 tavasz)

Kikérdező

A Moodle-ös tesztek kérdéseiből készült kvíz ITT található. Hibák előfordulhatnak benne!

Gyakorló tesztek

Összesített kvíz

Előadás

Régebbi diák, de még használhatóak.

És az ezekről készült szöveges kidolgozás (hibák előfordulhatnak!). A pdf-ben az első oldal az "otthoni tanulás" pdf kidolgozása.

Gyakorló feladatok, kidolgozások

Megoldott gyakorló feladatok

Egyéb

Eredménykimutatás forma és Gyakorló feladat

ZH


Vélemények

2019 ősz

A tárgyra elég jól lehet készülni a kiadott feladatsorokból, amikhez a megoldókulcsot is feltöltik, így közepes készüléssel nagyon jó eredmény érhető el. A zh-k a kiadott feladatokkal megegyező típusúak. A második zh az elsőn alapul, nem kell sokat hozzátanulni. Az órán előfordul, hogy pluszpontot lehet szerezni. Az első pár előadáson megéri bent lenni.

2018 tavasz

Ebben a félévben Dr. Böcskei Elvira tartotta a tárgyat, aki egyébként szimpatikus előadó és érthetően adja le az anyagot. Ennek ellenére félév közben csak az első pár előadáson voltam, de a tárgyat némi készüléssel is össze lehet hozni, ha az alapokat (kettős könyvvezetés, mérleg) megérti, onnantól csak mechanikus megoldást igényel. Segédanyag nincs, de az internet segítségével jól lehet készülni.

2016 tavasz

Ebben a félévben szintén Dr. Laáb Ágnes tartotta a tárgyat. A félév közben a moodle-ben kitölthető tesztekkel és egyéb szorgalmi feladatokkal önmagában teljesíteni lehetett a tárgyat, én idő hiányában a ZH-t választottam. 20 kérdéses teszt volt, amit meg lehetett írni gépen vagy papíron, mindkét lehetőség esetén 2 próbálkozási lehetőség volt, a jobb eredmény számított. Tanulás nélkül és a félév közben néhány teszt random kitöltésével egy hármast tudtam szerezni, maximálisan ingyenkredit volt.

2014 tavasz

Most Dr. Laáb Ágnes tartotta. A ketteshez elég volt minden órán bent lenni + írni óra végén papíron valamilyen visszajelzést a tanárnőnek. Ezen felül neten (külön portálon) beadható gyakorlófeladatokkal szerezhető jobb jegy (akár 5-ös is), vagy meg lehetett írni a ZH-t (11. hét), de akkor azon a plusz pontok(jelenlét+feladatok) legfeljebb egy jegyet javíthattak. Így például ha van annyi pontod, ami elég a 3-ashoz, és megírod a ZH-t, amin megbuksz, akkor buktad a tárgyat, így szerintem ezt nem érdemes kockáztatni.

Az előadások viszonylag érdekesek voltak, és a tanárnő láthatóan igyekezett, de nekem nagyon szenvedős volt este 6 körül, kevés dolog keltette fel az érdeklődésem, bár ez persze ízlés kérdése.

2010 ősz

A tanárnő nagyon érdekes előadásokat tart, nagyon jó a stílusa, tudja, hogy mérnökök leszünk, nem könyvelők. Kevés elméletet tanultunk, sokat gyakoroltunk, ZH-példákat is, és sokat mesélt arról is, hogy hogy működnek a tanult dolgok a valóságban, meg történeteket.

Két ZH-t írtunk, 40 és 60 pontosat, mindkettő előtt oldottunk meg ugyanolyan feladatokat, csak más adatokkal. Bejárás + a ZH-kra fél-egy óra tanulás bőven elég a teljesítéshez. Magolni szinte alig kellett valamit, főleg ész kellett.

A tanárnő első órán felírta az e-mail címeinket és arra küldött mindig anyagokat amiket órán vettünk, hogy ki tudjuk nyomtatni. Szóval lehet hogy ha valaki nem jár be, akkor is utána tud nézni a dolgoknak, de ez nem garantált, ajánlott könyv/jegyzet nincs, az elmélet nagy részét táblánál mondja el.BSc
MSc
Jelölések
°°:A tárgyat csak a 2013-ig kezdők vehetik fel kötelezően választhatónak. ‡:Kifutott tantárgy.