Adatvédelem és információszabadság

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Adatvédelem és
információszabadság
Tárgykód
VIETAK49
Általános infók
Kredit
2
Tanszék
ETT
Követelmények
Jelenlét
ajánlott
Minimális munka
kis utánaolvasás
KisZH
nincs
NagyZH
2 db
Házi feladat
nincs
Vizsga
nincs
Elérhetőségek
Levlista
adatvedelem@sch.bme.hu


Az adatvédelem és az információszabadság című tárgy célja az adatvédelem és információszabadság filozófiai, jogi, szociológiai és informatikai aspektusainak elemzése. A hazai és a nemzetközi trendek bemutatása, valamint a magyar szabályozási környezet áttekintése. Továbbá betekintést nyújt a PET technológiák alapjaiba, és ismereti azok alkalmazását és fejlődési irányait.

Ajánlott a tantárgy levelezőlistájára feliratkozni (adatvedelem

Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Nem lehet a bélyegképet a célhelyre menteni

@lists.sch.bme.hu), mert a félévhez tartozó aktuális, frissített diasorok a listához tartozó Megosztott dokumentumok menüpont alatt találhatóak!

Követelmények

 • Jelenlét: A jelenlét nem kötelező, de ajánlott.
 • NagyZH: A félév során 2 nagyzárhelyit kell megírni. Egy pótlási lehetőség van. A ZH-ban vegyesen vannak rövid kifejtős, és teszt jellegű kérdések.
 • Félévközi jegy: A félévközi jegy a két ZH-ra kapott jegyek számtani átlagából alakul ki. Mindkét zárthelyit legalább elégségesre kell megírni.
 • Szorgalmi: Az órai aktivitás, és a kurzus témájához kapcsolódó egyéb szakmai aktivitás (kiselőadás készítése) a félévi jegyet pozitívan befolyásolja.

Segédanyagok

Hivatalos

Jegyzet

Tapasztalatok

2006/2007

 • A téma: Nem keverendő össze az adatbiztonsággal, ami az adatokat magukat védi, az adatvédelem a személyes adatok sérthetetlenségéről szól. Az információszabadság a közérdekű adatok nyilvánosságát jelenti. Az adatvédelemről nagyobb súllyal esik szó. A Privacy Enhancing Technologies rész (PET), szerintem minden informatikust érdekel. Az előadó: Profi a témában, nemzetközi adatvédelmi konferenciákra jár előadásokat tartani, az Adatvédelmi Törvény írásában is részt vett. Nagyon jó a stílusa, érdekesen magyaráz. Benn voltam mindegyik előadáson, mert nagyon érdekes volt. Néha kivetít ábrákat, rövid szövegeket. A tanszéken meg lehet venni az ajánlott irodalmak (nagyrészt Székely cikkei) fénymásolatát összefoglaló mintegy 200 oldalnyi lapköteget önköltségi áron. Számonkérés: Nem nehéz, egyébként is pár óra alatt megtanulható az anyag, mert órán sokat mesél, és keveset diktál. Rövid kérdésekre rövid válaszokat kell adni. Könnyű négyest ötöst szerezni. - Peti, 2007 tavasz

2007/2008

 • Nem kötelező bejárni. Az anyag nagy része elérhető egy, a wikin is elérhető linken. Nagyon könnyű tárgy, de egyébként érdekes is, első előadás felén és az utolsón voltam bent. 5-öst kaptam kb. másfél óra tanulással egész félévben. - Drizzt, 2008 tavasz

2011/2012

 • A tárgy alapvetően érdekes témákat tárgyal, Dr. Székely Iván tartja. A zárthelyik 2-3 karikázós kérdésből (egy helyes válasz van; definíciókra, fogalmakra kérdez rá), egy-két rövidebb (vázlatos leírás, ábra) és egy hosszabb (kifejtős) szabad szavas példából álltak, 25-25 perc volt rájuk.
  Ha bejárt az ember és jegyzetelt az amúgy érdekes és jó tempójú előadásokon (csak a diákból elég nehéz tanulni, nagyon vázlatosak), akkor a két zárthelyin nem érhette meglepetés, a kurzus többsége 3-as vagy annál jobb jegyet tudott szerezni. Az első ZH-ig bezáróan a jegyzetem digitalizált formában itt érhető el - legjobb tudásom szerint készült, de hibák előfordulhatnak benne. - 2011 ősz
 • A tárgy továbbra is érdekes, a zárthelyik megoldhatóak. Már nincs hosszabb, kifejtős feladat, inkább vázlatos leírásokat, ábrákat (magyarázattal) kér. Jegyzetelni nem fontos, de órán érdemes végig figyelni. Levlistára érdemes feliratkozni, mert ott vannak a segédanyagok, illetve az eredmények is oda érkeznek. Csak azt kéri vissza, ami órán el is hangzott, tehát ha egy anyagrészre nem marad idő, akkor nem lesz számonkérve. - 2012 tavasz

2012/2013

 • A tárgy alapvetően nem egy ingyenkredit, de a 2-es, 3-as viszonylag kis munkával is teljesíthető. A jobb jegyhez azonban aktív órai részvétel szükségeltetik. Az előadások érdekesek, így akit érdekel a téma, annak ajánlom a tárgyat. Akit viszont egyáltalán nem érdekel a téma és még rizsázni sem tud, annak viszont a 2-es is gondot okozhat. - ED (vita) 2013. május 21., 14:28 (UTC)
 • Bejárás nélkül, a ZH-k előtt kb. 2-3 óra tanulással 4-es közelében lehet lenni. Akit érdekel, annak javasolt a bejárás, hiszen az előadó elismert szaktekintély a témában. Kory (vita) 2013. május 28., 22:52 (UTC)

2014/2015

 • Viszonylag könnyen teljesíthető tárgy, de 3-asnál jobbat nem igen lehet tanulás nélkül szerezni. Az előadásokat érdemes látogatni. 2 vendégelőadó volt, egyikük Bodoky Tamás, az atlatszo.hu főszerkesztője, illetve Gulyás Gábor György, a CrySys Lab munkatársa, a PET Portál vezetője. 2 ZH, feleletválasztós és néhány mondatban válaszolós feladatokkal, a második valamivel nehezebb volt. Hasznos és érdekes tárgy, kötválnak szerintem tökéletes.

2017/2018

 • Könnyen teljesíthető tárgy, ha az ember kicsit tájékozott/olvasott a tárgy témájában. Az előadások közül csak az első páron voltam, de azok érdekesek voltak, azonban nélkülük is könnyedén teljesíthető a tárgy a diasorok (elég tömörek, tulajdonképpen csak címszavak) átpörgetésével és némi utánaolvasással. Összesen csupán pár óra belefektetéssel 4-est tudtam csinálni a tavaszi félévben a tárgyból. Kovács Tamás Attila (vita) 2018. december 3., 00:02 (UTC)

2019/2020 ősz

 • Nem a teljesen ingyen kredit kategóriájú tárgy, viszont könnyen teljesíthető (saccra az Ergonómiához tudom hasonlítani, egy délután alatt bőven fel lehet készülni a számonkérésekre). 2 darab ZH van, az évközi jegyet a kettőnek az átlagára kapod, viszont 5-ös csak akkor lehetsz, ha csinálsz extra dolgokat (kutatómunka, órai kiselőadás, aktív órai jelenlét, etc.). Az első ZH főleg az adatvédelem és az információszabadság alapelveire, alapmodelljeire, alapfogalmaira kérdez rá, a második ZH pedig a konkrét PET-technológiákat és jogi szabályozásokat kéri számon. Az előadó jól kommunikál a hallgatókkal, ZH-k előtt mindig ír hogy pontosan miből kell készülni, a ZH-kat két nap alatt kijavítja. Összességében ajánlom ezt a tárgyat. -- marsoska, 2019. december 17.


BSc
MSc
Jelölések
°°:A tárgyat csak a 2013-ig kezdők vehetik fel kötelezően választhatónak. ‡:Kifutott tantárgy.