Pénzügyek

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Pénzügyek
Tárgykód
GT35A001
Általános infók
Kredit
2
Tanszék
Pénzügyek Tanszék
Követelmények
Jelenlét
nem kötelező
Minimális munka
közepes utánaolvasás - közepes munka
KisZH
nincs
NagyZH
2 db
Házi feladat
opcionális
Vizsga
nincs
Elérhetőségek


Követelmény

  • ZH: 2db zh , az első kb. a 6.héten , a második év végén. (2023. tavasz)

Témakörök

  • Pénz fogalma
  • Monetáris- és fiskális politika
  • Gazdasági ciklusok, válságok
  • Adók, adózás
  • Bankok

Segédanyagok

A hivatalos segéganyagok a moodleben érhetők el a tárgyfelvétel követően.

Előadásdiák (2013-ig)

Jegyzetek

  • Jegyzet - 2013-tól nem ez van, hanem az előadásdiák. Könyvnek a Kövesi J. -féle Menedzsment könyv első fejezete van megjelölve, de ez nem kötelező a teljesítéshez.

20% ZH-k

Vélemények

2019/2020 ősz

A tárgyat Vértesy László tartotta. Az előadások jó hangulatúak voltak, akit érdekel a téma, annak ajánlott bejárni. A félév közepén írtunk egy "próbazárthelyit", ahol 20%-ot kellett elérni. Aki megfelelt, annak hozzáadódott a "vizsga" pontszámához, így viszonylag könnyű volt jó jegyet szerezni. Hasznos, ha a tárgyat a mikmakkal együtt veszed fel, vagy már előtte teljesítetted.

2013/2014

Az idei félévtől a tárgyat új előadó oktatja. A tárgy az első ZH-ig kb. a Menvál első része, kicsit kibővítve (értsd: tőkepiaci modellek). A második részben előjön sokféle más dolog pl: befektetések, tőzsde, jelenértékszámítás, nyugdíjrendszerek stb. Ha érdekel a téma, ajánlott felvenni, mert rendezetten és értelmesen el vannak magyarázva a dolgok. A tárgy azonban egyáltalán nem "ingyenkredit", ezt jól mutatja a mostani ~45%-os bukási arány. Az előadásdiák a segédanyagok, csak azt kérdezik ami azokon szerepel. A Zh két részből áll, Igaz-Hamis kérdések (minuszpontos!) és egyszerű számolós példák. A bejárás ajánlott, de emellett is készülni kell, a kettesért is.

2012/2013

A ZH-k továbbra is hasonló ütemezés szerint vannak. Az előadások tempója nagyon monoton. A tárgy oldalán található diákból és könyvből pár óra ráfordításával jó jegy szerezhető. A ZH-k előtti órára érdemes bemenni, mert a konzultáción elhangzik sok hasznos dolog. -- Papa019 - 2013.01.21

2010/2011

2 db ZH van, az egyik körülbelül a 7. héten, a másik nagyjából a 13. héten. Mindkét ZH-ban egy kevés elméletet kérnek, majd a többi része számolós. Elég a képleteket érteni, a legfontosabb fogalmakat ismerni, konzultáció alatt elhangzanak a "legfontosabb fogalmak", amelyek szerepelhetnek a ZH-n. Viszont a ZH-n az idő kevés, tehát jó, ha a számolások során nem kitalálod a képletet, hanem emlékszel is rá. Némi időbefektetéssel jó jegyet lehet szerezni. Előadásra bejárni nem kötelező, nincs katalógus, konzultáció időpontjában a fentiek miatt célszerű bemenni. (~2010-es őszi állapotokat tükröz :)) -- Gabi - 2010.11.27.


BSc
MSc
Jelölések
°°:A tárgyat csak a 2013-ig kezdők vehetik fel kötelezően választhatónak. ‡:Kifutott tantárgy.