Digitális életmód

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Digitális életmód
Tárgykód
VITMAK49
Általános infók
Kredit
2
Tanszék
TMIT
Követelmények
Jelenlét
nem kötelező
Minimális munka
semmi
KisZH
nincs
NagyZH
nincs
Házi feladat
opcionális
Vizsga
nincs
Elérhetőségek


A tantárgy célkitűzése: A hallgatók megismertetése a digitális technológiára épülő - infokommunikációs, információtechnológiai eszközöket, információs társadalmi technológiákat használó - életmód jellegzetességeivel, várható változásaival, annak érdekében, hogy olyan új információtechnológiai termékeket és szolgáltatásokat tudjanak fejleszteni, amelyek elérik a társadalom megfelelő rétegeit, és a felhasználók megelégedésére szolgálnak.

A tantárgy nagyobb témakörei:

  • A digitális életmód sajátosságai, vizsgálati lehetőségei
  • A digitális életmód terepei
  • A digitális életmód sajátos aspektusai
  • Hatások, változások, várható trendek


Követelmények

  • Jelenlét: Régebben nem volt kötelező az órák látogatása. 2020/21 ősztől kezdve nincsen ZH, viszont legalább 3 alkalommal a jelenlét kötelező.
  • NagyZH: 2020/21 ősztől kezdve nincsenek ZH-k.
  • Házi feladat: Amennyiben a hallgató nem volt a 3 kiemelt előadás valamelyikén akkor, az előadásról kell egy rövid 1-2 oldalas összefoglalót/saját véleményt írni. Erre maximum 10 pontot lehet kapni.
  • Félévközi jegy: A félévközi jegyet a házi feladat adja:
  • Ponthatárok:
Pont Jegy
0 - 2 1
3 - 4 2
5 - 6 3
7 - 8 4
9 - 10 5

Tapasztalatok

Zalan - 2021/22 ősz

A tárgy 2020/21 ősszel megújult. A személyes jelenlét NEM volt kötelező, de a covid miatt legalább egy Teams bejelentekzés az akkori órák 70%-ra igen, legalább telefonnal... (ez nem gondolnám, hogy túl megterhelő). Tavaly 2021/2022 ősszel SEM volt kötelező a személyes jelenét egyetlen órára sem, de 3 kijelölt előadásból 2-re kötelező volt bejelentkezni távolról (ezek kerekasztal beszélgetések voltak érdekes témákról országosan elismert szakértők részvételével, emiatt ciki lett volna, hogy ha még távolról bejelentkezve sincsenek érdeklődők a témára). Ez 2022/23 őszre, ha a covid teljesen elmúlik és személyesen is eljönnek az előadók, valószínűleg úgy módosul, hogy a kötelező 2 alkalom a hallgatóknak is személyessé válik. Tavalytól kezdve a követelmény úgy módosult, hogy egy tetszőlegesen kiválasztott előadásról kellett írni pár sort, hogy miről szólt, és rövid saját véleménnyel kiegészíteni. Ez adta az év végi jegyet. A tantárgy adatlapja a fentieknek megfelelően azóta már aktualizálva van.

Mikula - 2020/21 ősz

Ebben a félévben megújult a tárgy, új targyfelelős lett. 70% kötelező jelenlét, 2 db 3 oldalas esszé (az elején 5 oldalnak volt meghirdetve, de aztán visszavettek évközben belőle). Az előadások viszonylag érdekes témákról szóltak (mondjuk nekem kicsit ingerszegények voltak), viszont a kötelező jelenlét és a szigorúan osztályozott esszé miatt nem éri meg annak, aki csak ingyenkreditet szeretne.

Zsupi 2020 ősz

Távoktatás alatt 2 db 5 oldalas esszét kell írni valamelyik előadásból. Az előadás anyaga magában nem elég, további kutatásra is lesz szükség. Az órán amúgy 70%os kötelező részvétel van online is, ha ezt nem teljesíted, akkor egy külön könyvből kell 15-20 oldalt írni. Megegyezném ez egy 2 kredites tárgy. Emellett nem eleg csak megírni, nekem elég szigorúan vették a dolgozatot, 15 pontot vontak le az ötvenből mert nem fejtettem ki részletesen a véleményemet. Szerintem túlságosan sokat várnak el, ilyen kevés kreditszámhoz képest.

Fater - 2020/21 ősz

2 db 5 oldalas Word doksit kell írni valamelyik előadás témájáról. 5/7.

Tibi - 2014/15 ősz

A tárgy egyáltalán nem nehéz. Mindkét ZH 10 rövid kifejtős kérdésből állt, a kérdések nagy része az általános műveltség szintjét nem haladja meg, viszont érdemes belenézni a diákba is, mert vannak egyáltalán nem triviális kérdések is. Bejárás nélkül, diák átlapozásával ötöst kaptam. Ingyenkreditnek tökéletes választás.

Koza - 2013/14 ősz

Csupa olyan dolgokat foglalkozik a tárgy, amivel egy közepesen érdeklődő informatikus akár teljesen magától is ismerhet. Diák átolvasása elegendő egy hibátlan zh megírására. Előadáson egyen se voltam, így azokról nem tudok nyilatkozni.

ED - 2012/2013 ősz

Én 2012 őszén, azaz az első meghirdetés alkalmával hallgattam a tárgyat. Az előadásokra nem kötelező bejárni, nem is ellenőrzik. Minden előadáshoz van egy rövid diasor, de azon inkább csak kérdések vannak, mint válaszok :D Ezenkívül egy csomó érthetetlen statisztika. Ekkor még nem volt kiforrott a számonkérés. Az első ZH 10 tesztkérdésből állt, 3 alternatívával, pontlevonás nélkül. Simán ki lehetett logikázni, mert a három alternatíva közül kettő mindig full hülyeség volt. 200 emberből csak az bukott rajta, aki nem ment el megírni. A második ZH azonban már 5 rövid esszéjellegű kérdésből állt. Ezen már ezért buktak páran, de igazából a kettest simán össze lehetett szedni, ha le tudtál írni néhány értelmes magyar mondatot, aminek volt bármi köze a témához. Ha egy kicsit rizsázni is tudtál és volt pár jó gondolatod, akkor simán lehetett négyest/ötöst is szerezni. A végén nem jöttem rá, hogy mi is volt a tárgy igazi értelme, de körülbelül 1 óra készüléssel (ami a diasorok elolvasása volt, és + annyi idő hogy rájöjjek hogy a diák semmit sem érnek) kis szerencsével ötöst kaptam. Valószínűleg későbbi félévekben azért kicsit szigorítanak a számonkérésen, de akkor is ingyenkötválkredit marad. - ED, 2012 ősz


BSc
MSc
Jelölések
°°:A tárgyat csak a 2013-ig kezdők vehetik fel kötelezően választhatónak. ‡:Kifutott tantárgy.