Környezetgazdaságtan

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Környezetgazdaságtan
Tárgykód
GT42A001
Általános infók
Kredit
2
Tanszék
GTK-KGT
Követelmények
Jelenlét
nincs
Minimális munka
itteni jegyzet(ek) átnéz
KisZH
nincs
NagyZH
2 db
Házi feladat
nincs
Vizsga
nincs
Elérhetőségek


A tantárgy célja a hallgatók megismertetése a környezetgazdaságtan, a fenntarthatóság és a környezetértékelés elméletével és gyakorlati alkalmazásával, a környezetszabályozás európai uniós rendszerével és annak hazai sajátosságaival. Szóba kerülnek még többek között a hagyományos és az újtípusú makrogazdasági mutatók, az externáliák, és a környezetszabályzás különböző kérdései.


Követelmények

Előtanulmányi rend

 • Előkövetelmény: nincs

A tananyag bővebben

 • A környezetvédelem egyik alapvető célja az emberi tevékenység "káros mellékhatásainak" mérséklése, a környezetünk tönkretételének a megakadályozása. A káros hatásokkal szemben több szinten is felléphetünk, kezdve a már megtörtént baj felszámolásától a gondok megelőzésig. Ennek érdekében mind a magánembereknek, mind a társadalmi, gazdasági csoportoknak sok teendője van. Ugyanakkor fontos megvizsgálni, hogy mivel lehet rávenni, érdekeltté tenni a gazdaság szereplőit a környezettudatosabb viselkedésre. "Kiket kell környezetbarát viselkedésre buzdítani, és hogyan?" Ide sok minden tartozhat a gyerekek nevelésétől a nagyvállalatok gazdasági érdekéig. Annyi bizonyos, hogy a gazdaságnak rendkívül nagy szerep jut a környezeti állapot alakulásában, ez a tantárgy is nagyrészt ezzel foglalkozik.
 • A tárgy röviden bemutatja a környezeti problémákat, és azok jellemzőit. Szó esik a környezetvédelem alakulását befolyásoló eseményekről, tényezőkről, és a környezet megóvását célzó törekvésekről. Ezt követően feltárjuk a környezeti válság és a gazdaság kapcsolatát. Megismerünk többféle megoldási kísérlet az egyes problémák felszámolására, mérséklésére...

Félévvégi jegy

 • Ponthatárok:
ZH1+ZH2 Jegy
0 - 39 1
40 - 54 2
55 - 69 3
70 - 84 4
85 - 100 5

Segédanyagok

Kikérdező:

ZH kérdések:

Előadás jegyzet:

Elméleti összefoglaló:


2014 őszi előadásdiák(Princz-Jakovics Tibor):

ZH

1. ZH

2. ZH

Tapasztalatok

2006/2007 őszi félév - Hanci

 • Az órán kivetített diák (PPT-ben és DOC-ban), valamint a jegyzet megtalálhatók a neten. Az előadó érthetően elmagyarázza az anyagot példákkal illusztrálva. Az óra látogatása követelmény, de ezt nem vette szigorúan. Eddig nem volt katalógus sem, de a legfrissebb (2006/07 - 2.félév) információk szerint már van. Függetlenül attól, hogy lehet-e hiányozni, érdemes bejárni előadásokra. A félév során írt két ZH-ra kaptuk a jegyet. ---A vélemény elavult lehet

2010/2011 tavaszi félév - Laci

 • Kicsit frissítésre szorul a tárgy lapja. Ebben a félévben két előadó tartotta - Bartus Gábor és Füle Miklós órája címén Antal Miklós. Sokatmondó, hogy mindkét csoportban 50%-os a bukási arány, elég szigorúan veszik a tárgyat. Antal Miklósnál előadásra járás nélkül körülbelül a tárgy teljesíthetetlen, mert a honlapján elérhető segédanyagok nagyon hiányosak, a ZH teljesítéséhez közel sem elegendőek. A hivatalos tanszéki honlapon elérhetőek Bartus diái, amiből munkával, de fel lehet készülni a ZH-ra, ha nem is 5-ösre, de teljesíthető a követelmény. Csak annak ajánlott, akit érdekel a téma és be tud járni előadásokra, egyébként nagy meglepetésben részesül, hiába 2 kredit a tárgy.
 • Annak ellenére hogy csak két kredit, kimondottan nehéz tárgy. Csak érdeklődés és idő esetén ajánlott.

2013/2014 tavaszi félév - Ágocsi Kiss Bence

 • Kicsit aktualizálom ezt a tárgyat, mert más kicsit a rendszer mint fentebb le van írva. A tantárgyat Dr. Princz-Jankovics Tibor tartotta, az előadáson a tantárgy oldalán lévő diákat magyarázza el mondja el, akinek van ideje megéri beülni mert kevesebbet kell akkor már készülni a zh-ra. olyan 6 előadáson voltam bennt, kicsit figyeltem és a zh-ra átfutottam a diákat plusz megnéztem az oldalon lévő egyik zh-t és ötöst írtam, második zh-ra max 1 óra tanulással és előadás skippekkel 3as elérhető így összesítve egy könnyű 4-est el lehet érni, nem sok időráfordítással. Alapvetően nem egy rossz tárgy, kötválnak teljesen bevállalható
 • Az előadás diák nem mindig frissülnek hétről hétre, de a zh előtt egy héttel már stabilan kinnt szoktak lenni

2017/2018 tavaszi félév - Orosz Péter

 • Maga a tárgy szerintem nem annyira érdekfeszítő, de szerencsére nem szükségeltetik bejárni előadásra a tárgy teljesítéséhez, könnyen megszerezhető a jó jegy enélkül is. Persze akinek felkelti az érdeklődését, az járjon be nyugodtan, őt biztosan leköti.
 • Ebben a félévben Dr. Bartus Gábor és Dr. Princz-Jakovics Tibor tartotta. Elég jóindulatúak az oktatók, szinte akárhányszor lehet menni zh-t írni (2 zh van), sok alkalom van, főleg póthét környékén. Lehet pótolni/javítani egy ültő helyben akár kettőt is, és egyik alkalom sem díjköteles.
 • A felkészülés nem igényel nagy munkát, vagy sok időt. Az előadásdiák átnézésével is teljesíthető, a könyvet elolvasni értelmetlennek tartom, illetve a fellelhető korábbi zh-k igen nagy segítséget nyújthatnak, mert egy-két kérdés (vagy az egész zh /tapasztalat/) ismerős lehet.
 • A több évvel ezelőtti véleményekkel ellentétben szerintem ezt a tárgyat megéri felvenni, mert nagyon ingyenkredit kategória, talán nem annyira, mint a Konfliktuskezelés, de meglepően könnyen összeszedhető az 5-ös. :)

2019/2020 tavaszi félév - Marci

 • Ez volt az a félév, amikor a koronavírus járvány miatt a szorgalmi időszak hatodik hetétől kezdve az egyetem távoktatásban működött.
 • Ebben a félévben az előadásokat Dr. Bartus Gábor (keddi kurzus) és Dr. Princz-Jakovics Tibor (hétfői kurzus) tartotta. Én előbbinél hallgattam a tárgyat.
 • A zárthelyiket a GTK moodle oldalán kellett megírni, felépítése azonos volt a rendes zárthelyiével (20 darab feleletválasztós kérdés).
 • Magát a tárgyat egyszerű abszolválni, a zárthelyikre való felkészülésre elég egyetlen délután. Abszolút ajánlom kötválként.


BSc
MSc
Jelölések
°°:A tárgyat csak a 2013-ig kezdők vehetik fel kötelezően választhatónak. ‡:Kifutott tantárgy.