Innovatív vállalkozások indítása és működtetése

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Innovatív vállalkozások
indítása és működtetése
Tárgykód
GT20V100
Általános infók
Kredit
2
Tanszék
GTK-MVT
Követelmények
Jelenlét
nem kötelező
Minimális munka
4-6 óra
KisZH
nincs
NagyZH
1 db
Házi feladat
1 db csapatmunka (opcionális)
Vizsga
nincs
Elérhetőségek


A tárgy témája a vállalkozásindítás alapjai, és az ahhoz szükséges ismeretek. Az előadások két részből tevődnek össze:

 • Az óra első felében meghívott előadók, vállalkozók mesélnek a tapasztalataikról. Ez a zárthelyi kérdések 10%-a.
 • A második felében adják le a tananyagot. Ez a zárthelyi kérdések 90%-a.

Követelmények

A tárgyat a legkönnyebben teljesíteni kívánóknak („easy hiker”):

 • Egy évközi zárthelyi a 13. héten, (100 pont) minimum 40%-ot el kell érni belőle. Pótzárthelyi a 14. héten.

Ponthatárok:

0 - 39 1
40 - 54 2
55 - 69 3
70 - 84 4
85 - 5

A kötelező számonkérésen felül vannak szorgalmi feladatok is, amik könnyen teljesíthetők és pluszpontot jelentenek.

 • 1 oldalas összefoglaló írása a meghívott előadó előadásáról (3 pont/előadás) Általában 8-10 előadó van a félév során. Az előadáson való jelenlétért is lehet plusz pontot kapni (azokon csak, amelyeken vendégelőadó van, szintén 3 pont/előadás). Maximálisan 30 plusz pont szerezhető!
 • Indulás az Elevator Pitch elnevezésű versenyen a 12. héten. (Megajánlott 5-ös szerezhető, a zárthelyi eredményétől függetlenül.)
 • Részvétel egyéb kapcsolódó programokon (filmnézés, konferencia stb.).

Előadók

 • Iványi Tamás
 • Dr. Bérces Roland
 • Dr. Vecsenyi János
 • további meghívott előadók, vállalkozók

A zárthelyiről

Régi zárthelyi: A zárthelyi felépítése:

 • 5 feleletválasztós kérdés. 3 pont/kérdés. 1 jó válasz. Hibás, hiányos jelölés esetén nincs pontlevonás! (15 pont)
 • 10 igaz-hamis kérdés. 2 pont/kérdés. Hibás, hiányos jelölés esetén nincs pontlevonás! (20 pont)
 • 1 kifejtős kérdés. Általában 1-1 fontosabb jelölés, diagramok jellemzése, fontos alapfogalmak. (5 pont)

Korábbi zárthelyik:

Új zárthelyi:

2018: kifejtős kérdések

2019: 50 darab igazhamis

 • helyes válasz: 2 pont
 • üres válasz: 0 pont
 • hibás válasz: -0.5 pont

A házi feladatról

 • Opcionális, házi feladat elkészítése nélkül is tejlesíthető a tárgy, ebben az esetben meg kell írni az utolsó hetekben egy zárthelyit.
 • Házi feladat sikeres teljesítése esetében viszont nem kell a zárthelyit teljesíteni, hanem kapsz egy megajánlott jegyet (aki kicsit is belefekteti az idejét, könnyen szerez 5-öst vele), viszont még ezek után is teljesíthető a zárthelyi.
 • Ez a házi az évente megszervezett Elevator Pitch verseny előtt el kell, hogy készüljön, és el kell küldeni az oktatónak. A versenyen csak végigmutatják mindenki munkáját, előadni csak a STARTUP-osoknak kell.
 • A versenyre 3-5 fős csapatoknak kell összeállni, viszont egyénileg is lehet rá jelentkezni, ebben az esetben még konzultálni kell a házi elkészítése előtt az oktatóval.
 • http://vallalkozasindito.hu/ oldalon kell először a STARTUP cégedre vonatkozó dolgokat kitölteni és az összefoglalót feltölteni, ezt követően leadni a videót.

Segédanyagok

Az előadások diái elérhetőek a tárgy adminisztrációs honlapján: http://vallalkozz.bme.hu/moodle/ Az előadások összefoglalóját és a házi feladatot is itt kell feltölteni. Érdemes figyelni a határidőkre.

Az előadások alkalmával megvásárolható a kötelező irodalom:

 • Vecsenyi János: Kisvállalkozások indítása és működtetése című könyve akciósan, 3500 forintért.

Készülni leginkább a kiadott diákból érdemes. Ami kell a zárthelyire, az benne van. A könyvet azoknak érdemes megvenni, akiket mélyebben érdekel a téma.

Vélemények

2011. ősz

Ez egy elég könnyen teljesíthető tárgy, nekem például kevesebb gondot okozott, mint az ergonómia. A félév során egy zh-t és egy félévi feladatot kell teljesíteni. A zh megírható iq-ból, kis készüléssel könnyen lehet szerezni 4-est, 5-öst. A félévi feladatban egy vállalkozási koncepciót kell csinálni, 3-5 fős csoportokban, érdemes néhány ismerőssel együtt felvenni a tárgyat. A koncepció elkészítéséhez van egy program, amiben ki kell tölteni egy pár formot, jósolni kell bevételeket, kiadásokat, ebből kapsz egy szép előrejelzést. Ehhez kell csatolni pár dokumentumot a csapatmunkáról, tanulságokról, az egész megoldható pár óra alatt. Az előadások két részből állnak, az egyikben a tárgy oktatója tart előadást, a másikban vendégelőadók (vállalkozók, elemzők) mesélnek. Ha a zh pontokat szeretnéd kiegészíteni írhatsz hetente egy kis összefoglalót a vendégelőadókról plusz pontokért. A tárgyhoz létezik tankönyv is, esetleg egy 5-ös eléréséhez érdemes átnézni, de a diákból is könnyen meg lehet írni egy 5-ös zh-t. 2011 ősszel csináltam a tárgyat, akkor futott először, a legtöbben 4-5 öt kaptak, akik megcsinálták a beadandót és elfogadható zh-t írtak.

-- Nemes - 2011.12.21.

2013. tavasz

Nem sokat változott a tárgy 2011 óta. Még mindig elég könnyen teljesíthető tárgy, össz-vissz 5-7 hallgató kapott hármast és nem négyest, vagy ötöst év végén a 300-ból. A ZH-hoz nem kell sokat készülni. Igaz-hamis, feleletválasztós feladat és kifejtős rész van benne. A csoport feladathoz sok segítséget ad maga a felület, amin a házit el kell készíteni. A tankönyv elég jó, olvasmányos, sok példa, vállalkozások története is szerepel benne. Akit érdekel a téma, annak ajánlom a megvételét.

-- Sidel - 2013.05.12.

2015. tavasz

Akár azt is mondhatnám, hogy az előző beszámolók irrelevánsak, mivel a tárgy felépítése teljesen megváltozott. Jelenleg úgy van, hogy az ötödik hét környékére el kell dönteni, hogy a három lehetséges mód közül hogyan akarjuk teljesíteni a tárgyat:

1. Vállalkozássimogató: Ez a legegyszerűbb mód, egy ZH megírását foglalja magában (hasonlóan egyszerű, mint ahogy az előző évekről írták), illetve egy, az elmúlt öt évben indult, innovatív, tudás alapú vállalkozáshoz kell elmenni, és céginterjút készíteni (3 fős csoportokban). Ez egy 1-két pár órás alkalmat jelent, illetve egyeztetést, otthon pedig a max. 10 oldalas dokumentum megírását, illetve egy üzleti koncepció térkép rajzolását.

2. Vállalkozás pro: Ők azok, akik lényegiben vállalkozást akarnak alapítani, ők csinálják azt, amit előző években mindenki, csak komolyabban. Az 5. hét környékén azok közül, akik vállalkozásötlettel jönnek az órára, egy versenyben kiválasztják az ~5 legjobbat, nekik van esélyük megcsinálni az ötletüket, a többieknek ezekhez a csoportokhoz kell csatlakoznia (úgyhogy érdemes nem csak olyanoknak jelentkezni, akiknek van ötlete, mert azokból úgyis csak a legjobbak kerülnek be, ellenben minden csoportba kell még vagy 3-4 plusz tag az alapuláshoz!). Nekik számtalan időpontra van leadandó, viszont nincsen év végén ZH-juk, csak a munkát kell megcsinálniuk. Utolsó héten lehetőségük van az óra keretében befektetőknek is előadni a tervüket (az itteni legjobb helyezettek rögtön ötöst is kapnak)

3. Demola: Ők egy ZH-ra és a Demola Budapest programban való részvételre kapnak jegyet (nem volt nagyon kifejtve órán, a Demola Budapest honlapján lehet infókat találni, hogy ez mit is jelent, nem is vagyok benne biztos, hogy választotta valaki).

Mint előzőleg is írták, a ZH egyszerű, viszont nem lehet már elvégezni úgy a tárgyat, hogy ne kelljen céglátogatásra menned, vagy egy piackutatást végezned, vagy valami aktívabb dolgot csinálnod a tanulás mellett, így azoknak ajánlom, akik inkább szeretnének ilyenekkel foglalkozni. Aki egyszerűen akar egy egyszerű kötvált, ahol megtanulja a diákat és ír könnyen egy jó ZH-t, az ne ezt a tárgyat válassza.

-- Annosz - 2015.05.18.

2019. tavasz

Nagyon könnyű a tárgy, az előadásokért plusz pont jár. Én egyiket sem bántam meg hogy bementem, mert sok vendégelőadó tök hasznos dolgokat mond, és még jól meg is szedtem magam pluszponttal. A zh-t egy nap készüléssel meg lehet írni legalább négyesre, ha jól beszélsz GTK-ul akkor ötösre is. A ZH-n idén 50 db igaz-hamist kérdeztek, az eredményt még aznap be is írták. A tavalyiaknak még kifejtős kérdések voltak, de lassan talán stabilizálódik a számokérési módszer.

-- Csubák - 2019.04.25.BSc
MSc
Jelölések
°°:A tárgyat csak a 2013-ig kezdők vehetik fel kötelezően választhatónak. ‡:Kifutott tantárgy.