Érzelmek logikája

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Az érzelmek logikája
Tárgykód
VITMAK48
Általános infók
Kredit
2
Tanszék
TMIT
Követelmények
Jelenlét
nem kötelező
Minimális munka
alapos utánaolvasás
KisZH
nincs
NagyZH
2 db
Házi feladat
nincs
Vizsga
nincs
Elérhetőségek


A tantárgy célkitűzése, hogy a hallgatók ismerkedjenek meg az érzelmek alapvető működési mechanizmusaival és ezek hatásával a gondolkodásra, beleértve a tisztán racionális gondolkodást is. Emellett a kurzus célja az alapvető „pszichológiai műveltség” megszerzése is. Csak a tavaszi félévben indul.

A tantárgy nagyobb témakörei:

 • Pszichológiai alapismeretek. Az érzelmek szerkezete, a motivációk természete.
 • Az érzelmek szerepe a gondolkodásban. A jókedv és a rosszkedv előnyei. Az intelligencia és az érzelmi intelligencia fogalma, mérése (IQ, EQ). A kreativitás.
 • Az érzelmek szerepe az üzleti életben. Viselkedés-gazdaságtan. Üzleti képességek és a profi üzleti döntéshozók.


Követelmények

 • Jelenlét: Nem kötelező az órák látogatása.
 • NagyZH: A félév során 2 nagyzárthelyit kell megírni. Mindkettő 12 darab 1 pontos tesztkérdésből áll, és legalább 2 pontot el kell érni mindkettőn. Minden kérdéshez tartozik 3-4 válaszlehetőség. A helyes válasz +1 pont, a kérdés kihagyása 0 pont, a helytelen válasz pedig -1 pont. Csak az egyik zárthelyi pótolható.
 • Félévközi jegy: A félévközi jegy a két ZH összpontszámából tevődik össze.
 • Ponthatárok:
Pont Jegy
0 - 4 1
5 - 8 2
9 - 12 3
13 - 16 4
17 - 24 5

Számonkérések

1. Zárthelyi

2. Zárthelyi

Segédanyagok

Kikérdező kvízek

Kurzusok anyagai

Tapasztalatok

2011/2012

 • A tárgy első meghirdetésének alkalmával hallgattam a tárgyat. Az előadások látogatása nem kötelező, de szerintem érdekes dolgokról beszélt az előadó. Az előadásokat Dr. Mérő László tartotta, aki matematikus és pszichológus is egyben. Képes volt a mi "kocka" szemszögünkből elmagyarázni a dolgokat. A kettes megszerzéséhez, elég a józan gondolkodás és a jó tippelés is. A ZH-kon célszerű olyan mellé ülni, aki olvasta a könyvet, mert könnyen lehet információt átadni. Aki átnézte alaposabban a diasorokat, az könnyen megszerezhette a hármast is. A négyes/ötös jegyhez azonban már el kellett olvasni egy 100-150 oldalas könyvet. Ha nekifekszik az ember, maximum egy hosszú délután alatt átnyálazható. A könyv maga tényleg érdekes, hétköznapi nyelven magyarázza el a dolgokat, és tele van tényleg érdekes kísérletekkel. Aki kicsit is érdeklődik az érdekes pszichológiai kísérletek iránt és elolvassa a könyvet, annak szinte garantált az ötös. Összefoglalva ingyenkötválkredit, de a könyv nélkül hármasnál nemigen lehet jobb jegyet szerezni. ED, 2012 tavasz

2013/2014

 • Három órás egy előadás ami elsőre vicces volt, később nyomós érv amellett, hogy ne járjak be. A könyv amiről szólt a tárgy nagyon élvezetes és ha figyelmesen elolvasod 3-as fölötti jegyed lesz. Érdemes ezt az utat választani. Az előadások nem tetszettek, mivel Mérő László próbálta az egészet mérnöki szemmel előadni miközben azért vettem fel a tárgyat, hogy végre valami nem mérnöki témakörrel ismerkedjek meg. Ami viszont tényleg gondot jelentett, az a számonkérés. Van mínusz pont, a felelet választás pedig tele van dupla tagadásokkal. (és valljuk be, ha javításnál nem +1 hanem -1 pontot kapsz rá, másodszor nem sok kedved lesz kilogikázni a kevésbé biztos válaszokat) Mivel a könyv jó, érdemes felvenni. -- böbe 2014.05.19.
 • Van egy könyv, amit elolvastam, és tényleg nagyon érdekes volt, és az a néhány előadás is jó volt, amin bent voltam, viszont a számonkérések... Dupla tagadásokkal, mínusz pontokkal teletűzdelve, ott bent vasfegyelem, így a második ZH-n 50%+ volt a bukási arány. Ha pedig az ember veszi a fáradságot és elolvassa azt a könyvet, akkor pedig egyáltalán nem mulatságos pótpóton éppenhogy átmenni belőle. 2014.05.21.

2014/2015

 • A félév során egyetlen alkalommal sem voltam előadáson és a könyvet sem olvastam el, csak a korábbi ZH-kat gyakoroltam be, ami egy pont híján ötöst eredményezett. Utólag belegondolva viszont szívesen meghallgattam volna néhány előadást, mert volt olyan, ami kifejezetten érdekelt. -- Peti, 2015.06.07.

2018 tavasz

 • Nem egy nehéz tárgy, nincsen katalógus, azonban nagyon rossz időpontban volt tartva (csütörtök 17-20), ezért kb. három előadáson voltam csak bent, pedig érdemes lett volna bent maradni, mert Mérő úrnak még az a három darab előadása is nagyon élvezetes volt. A zárthelyik könnyedén megírhatóak az előadásanyagok és a régi zh anyagok átnézése után. Én párhuzamosan elolvastam az előadó azonos címmel megjelent könyvét is, amei szintén 100%-ban lefedi az előadások anyagát. Csak ajánlani tudom!

-- Marsoska - 2018 tavasz

2021 tavasz

 • Online oktatás keretein belül hallgattam, mert érdekel a pszichológia. 2.5-3 órásak voltak most az előadások, így hamarabb vége lett a tárgynak. Minden előadást megnéztem és kedvelem az előadót is, de a számonkérések formája számomra ellehetetlenítette a jelest. Minden rossz válasz után -1 pontot vonnak le, a ZH-k max. 12 pontosak és a legkisebb részletekre is rákérdeznek, amik nem feltétlenül vannak leírva a könyvben vagy az előadásfóliákon, de elhangzottak valamikor szóban. Sok a válaszlehetőség, hosszú, könnyen félreértelmezhető mondatok. Ettől függetlenül érdekes tárgy, de semmiképpen sem ingyen kredit.

2021.04.30

2022 tavasz

 • A tárgy jelenlétiben volt megtartva, de a videókat fent hagyták Stream-en, így akár bejárás nélkül is elvégezhető volt. (Bár az anyag kicsit különbözik már 1-2 előadásban). A számonkérések a TMIT-től már megszokott módon, teremben írt felügyeletes Moodle zh-k voltak, kicsit komolyabban voltak véve a tárgy tematikájához és kreditszámához képest. Nem feltétlenül hívnám ingyen kreditnek, de nem is teljesíthetetlen. Ha érdekel a téma és nem tartod sok felkészülésnek hogy ZH-k előtt megnézd esetleg mégegyszer a videókat és kitöltsd a kikérdezőt akkor abszolút vihető (nekem így max pontos zh-im lettek). Az előadó, Mérő László, érdekes sztorikat mesél, nagyon intelligens és közvetlen ember.

2022.05.21


BSc
MSc
Jelölések
°°:A tárgyat csak a 2013-ig kezdők vehetik fel kötelezően választhatónak. ‡:Kifutott tantárgy.