Pszichológia

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A tárgy célja, hogy a hallgatók egyfelől ismerjék meg a pszichológiai alapfogalmakat és folyamatokat, valamint az emberi viselkedés pszichológiai szemléletű megközelítésében szerezzenek saját tapasztalatot.

A tárgyat csak a 2013-ig kezdők vehetik fel kötválnak.

Pszichológia
Tárgykód
GT52A002
Általános infók
Kredit
2
Tanszék
GTK-EPT
Követelmények
Jelenlét
nem kötelező
Minimális munka
közepes munka
KisZH
nincs
NagyZH
2 db
Házi feladat
nincs
Vizsga
nincs
Elérhetőségek

Media:pszichológia 1 zh.doc==Segédanyagok== Juhász Márta – Takács Ildikó: Pszichológia

A második ZH -t nagyjából fedő ellenőrző kérdések a tankönyvből kidolgozva.

Az első zh témaköreihez a tankönyv alapján kidolgozott kérdések (nem teljes!). Media:pszichológia 1 zh.doc

Vélemények

2006

Heti egy előadás, az előadó kedves, az órák hangulata kellemes, nagyrészt vetítésből és az ahhoz fűzött magyarázatból áll, néha egy-egy érdekességgel megtűzdelve, így akit még valamennyire érdekel a téma, az még élvezi is. Nem kell mély pszichológiai tanulmányokra számítani, a főbb témák a pszichológia történetét, főbb irányzatait és az emberi viselkedés, érzékelés alapjait érintik. A vetített slideok a tanszék honlapján megtalálhatók, így aki nem jár be, az is fel tud készülni a zh-ra, ami amúgy 4-es, 5-ös szintre sem igényel 2-3 óránál többet. Katalógus nálunk nem volt, két fél-egyórás zh-t kell minimum 2-esre megírni az év folyamán az előadási időpontban, a zh-k feleletválasztós és 1-2 mondatos kifejtős kérdéseket tartalmaznak. Személy szerint nekem tetszett, kevés munkával szerezhető 2 kredit, úgy hogy még némi hasznos, érdekes dolgot is megtanul az ember. -- buc - 2006.09.06.

Az előző véleményhez annyit szólnék hozzá, hogy igen, nem kell beleszakadni a tanulásba, de a tárgy a két kreditesek között nehéznek mondható. Ezt a 2006/2007 őszi félév zh jegyeinek tükrében mondom. Szóval arra lehet számítani hogy "potya" ötös itt nincs. -- tivan - 2006.12.19.

2008

Annyit tennék hozzá, hogy a ZH után az oktató nálunk ahelyett, hogy elmondta volna, mit csináltunk rosszul, mit hogyan kellett volna, stb., nekiállt oltogatni minket, hogy "mi milyen hülyék vagyunk". -- G - 2008.05.18.

Az előadások tényleg jók szerintem is, bár könnyű rajtuk elaludni. A ZH-k viszont nehezek, legalábbis nekem nem sikerült úgy megírnom, hogy csak aznap délelőtt tanultam rá :) A könyvet elég elolvasni, abból megvan a kettes -- egy délután alatt megvan. -- Laci - 2008.07.09.

Nekem kifejezetten tetszett. Nem kell beleszakadni a tanulásba, de - ahogy ezt az előttem szólok is említették - nulla tudásra senki nem fog ötöst kapni. Van egy könyv, kb. 100 oldal (A/5), ha azt elolvasod, akkor 3-as, 4-es szerintem könnyen megszerezhető, ha bejártál, akkor akár 5-ös is. Az előadások Takács Ildikó tanárnőnél kifejezetten élvezhetőek voltak, szinte mindenhez mondott egy anekdotát, vagy egy kísérletet, szóval könnyen emészthetővé tette a tényeket. A "kocka" alaptárgyak mellett én kikapcsolódásnak éreztem. -- Marcell - 2008.07.09.

Egyike azoknak a tárgyaknak, amelyeket nagyon nehéznek gondolnak, pedig nem az. A tanárnő érthetően magyarázza a kivetített diákat, és rengeteg, a témához kapcsolódó sztorit mond el. Ahogy ezeket hallgatod, már meg is jegyezted azt a pár szakszót, vagy kísérletet, amit vissza lehet kérdezni. :-) A félév során két zárthelyit kell teljesíteni. Ezek, ha bejársz, könnyen megírhatóak négyesre, de ha a könyvet is elolvasod, akkor még jobban is. A könyv nem hosszú, 100 oldal körüli terjedelmű, és többé-kevésbé olvasmányos is. Az órai jelenlét nem kötelező. A ZH-kon vannak feleletválasztós kérdések, amelyekre nem túl nehéz kitalálni a megoldást, de tudni is kell hozzá valamit. A másik rész kifejtős, 2-3 olyan kérdést kapsz, mint például egy fontos kísérlet magyarázata, vagy egy jelenség rövid leírása. Mindent összevetve szerintem érdemes volt felvenni. Jó kikapcsolódás a "kocka" tárgyak után, és - bár valamennyi tanulást megkövetel - nem nehéz jó jegyet, kreditet szerezni, sőt, még talán hasznosítható tudást is ad. :-) --blarke - 2008.05.22.--

2011

Most már nem igaz,hogy kis utánaolvasás elég. Sztem kifejezetten nehéz a tantárgy,legalábbis én soha nem voltam jó az idegen kifejezések megjegyzésében. Az zh nehéz a tesztelős rész miatt, hogy 1,2,3 jó válasz van és ha bejelölsz egy rosszat akkor 0 pontot kapsz. Ha csak a könnyü jegyre hajtasz akkor ezt ne válaszd!!!!!!!!!!! Ha érdekel a téma, akkor nyugodtan válaszdd, mert az előadások jók és talán zhra is könnyebb a készülés, de csak akkor ha figyelsz. Az más kérdés hogy az egész napi előadások után már nem annyira köt le a pszihologia. :))


Semmiképpen sem ajánlom, botrány, tragédia stb. -- GAbika - 2011.12.04.

2012

Annyira nem vészes a tárgy, aki érdeklődik, és felkészül a ZH-kra, szerezhet jó jegyet.(Én bejártam, de zh-kra nem igazán készültem, így lettem 3-as) Első ZH-n tesztkérdések és 5 kifejtős feladat volt, második zh-n a kifejtős feladatok helyett fogalmakat és neveket kellett párba állítani. Az előadás érdekes, ha a néni tartja... néhány előadáson egy csávó helyettesített, aki szerintem szörnyű volt. Annak ajánlom, akit tényleg érdekel a téma, akinek ingyenkredit kell, az itt nem kapja meg. -- Ádám - 2012.01.13


Hasznos és élvezetes tárgy volt, ami őrületbe tudja kergetni azokat az embereket, akik nem értik a bölcsészeket. (Például engem.) Magyarul számíthattok arra, hogy ha megvágnak egy zh-n és pótzh-n ugyanazokat a kérdéseket kapjátok, akkor elég ugyanazokat a válaszokat írnotok más szavakkal, mint amit a zh-n írtatok, hogy egy 4-es körüli jegyet kapjatok rá. Aki nem tud jól rizsázni, az a kifejtős kérdésekre adott pontjainak a java részét elfelejtheti, ahogy az is, aki túl sokat rizsázik :) Mindenesetre a kredit maga röhögve teljesíthető, a jó jegyért viszont az ember esetenként elég sokat szívhat.

2014

Ebben a szemeszterben Takács Ildikó tartotta az órákat. Azért választottam ezt a tárgyat mert már elegem volt a sok reál anyagból. És ha már kötelezően választható, meg akartam ismerkedni ezzel az igen érdekes és hasznos témakörrel. Tényleg nagyon jó tárgy, pont ahogy sejtettem. Érdekesek voltak az előadások, szinte a saját életemre és környezetemre le tudtam fordítani a példákat, tehát aki nem a kreditért hanem a témáért jelentkezik, azt csak bátorítom.

Az érem másik oldala: mivel este 7-ig tartott (mint általában az összes kötvál) az első 3 alkalom után már nem jártam be mert egyrészt nem értem rá másrészt úgysem tudtam volna figyelni a napközbeni 8 órányi folyamatos jegyzetelés után.

A számonkérések: Mindkét zh-ra aznap készültem fel kb 2 óra alatt, mindkét esetben csak a diákat néztem át. (+józanparasztiész) Elsőre hármast kaptam, másodszorra négyest. Tehát nem hinném, hogy vért kell izzadni azért a két kreditért. (akik szeretik az ötösöket, azoknak viszont tényleg nem ingyen kredit) Összességében akit érdekel a pszichológia, nem fog csalódni. Jó tanár, jó anyag, minden jó. -- böbe - 2014.05.18

2021

Online oktatás keretein belül vettem fel a tárgyat. Nem voltak előadások, a tavalyiakat lehetett megnézni GTK Moodle-ben, illetve feltöltötték a tankönyvi anyagot is. Én csak az utóbbiból tanultam, konzultációkra nem jártam. Alapvetően 4-est kaptam volna, de küldtek különböző kérdőíveket, aminek kitöltéséért max. +13 pontot lehetett kapni, így elég könnyen megszerezhető volt a jeles. Egyébként én nagyon élveztem a tárgyat, szerintem kifejezetten hasznos. -- Móni -- 2021. 06. 02


BSc
MSc
Jelölések
°°:A tárgyat csak a 2013-ig kezdők vehetik fel kötelezően választhatónak. ‡:Kifutott tantárgy.