Mérnöki menedzsment módszerek

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mérnöki menedzsment módszerek
Tárgykód
VITMAK47
Általános infók
Kredit
2
Tanszék
VIK-TMIT
Követelmények
Jelenlét
nem kötelező
Minimális munka
kis munka
KisZH
nincs
NagyZH
2 db
Házi feladat
nincs
Vizsga
nincs
Elérhetőségek


A tárgy célja, hogy a végzős villamosmérnökök és mérnök informatikusok megismerjék a technológia- és innováció-menedzsment módszereket, a jellemző mérnöki vezetői szerepeket, helyzeteket és eszközöket, lássák az új termékek és technológiák piacra lépésének és piaci elfogadtatásának folyamatát, ezen belül áttekintsék a mérnöki termékfejlesztési, technológiafejlesztési és további innovációs feladatokat. ---tantárgyi adatlapról

Követelmények

2 db feleletválasztós jellegű ZH

  • 1db nagy kérdés ~6 pontért
  • 12db kis kérdés ~2 pontért

Megjegyzés: A követelmények akár félévről félévre dinamikusan is megváltozhatnak.

Segédanyagok

előadás diák

Régebbi ZH-k

Vélemények

Régebbi

Ámerikás, menedzseres, biznisz szkúlos tárgy kis távközlőhálókkal és közgazzal fehigítva. Csak nagy szavakban gondolkozó, öltönyös, menedzserbeállítottságú embereknek javaslom. Én rossz véleménnyel vagyok a tárgyról. Nem tanítanak értelmes dolgokat (ami az lenne, azt más tárgyból úgyis már magtanultad, vagy meg fogod), a jegyzet egy használhatatlan slidesor, ahol sokszor csak oda vannak vágva a szavak. Nem sietik el vagy elfelejtik a tájékoztatást (nem derül ki időben a zh eredmény, vagy csak nyomtatva tudod megnézni; későn kerülnek fel a diák; olyat kérdzenek, ami nincs a diasoron). A számonkérés ideje alatt tényleg nagy a szigor, ráadásul óvodásnak tekintik a hallgatót. Közel sem ingyen 5ös! Egyetlen előnye, hogy nem kell bejárni és készüléssel + kis mázlival megcsinálható egy közepes eredménnyel. Én speciel mindenkit lebeszélnék róla, vannak sokkal jobb 2 kredites tárgyak is. Sorry ez az én véleményem, cáfoljon meg, aki tud!

2009 ősz

Nem egy bonyolult tárgy, egész rövid az anyag, két db ZH van belőle, nem kell rá túl keményen tanulni, vizsga nincs, órán katalógus nincs. Az első előadáson kiadják mindenkinek kinyomtatva az első ZH anyagát(slide-ok)(és tényleg azt kérdezik ami abban van), utána a ZH után majd a következőt is, de megtalálható a honlapjukon is, csak ott szép színesbe :). Az órán ugyanazt mondja el kb, csak felolvassa ami a diákon van, hangoskönyvprojekt. Egész érdekes dolgokról is szó esik, de inkább a menedzsmentebb beállítottságúakat érdekelheti. A ZH-k időpontját percre és teremre pontosan elmondják az elején, erről utána Neptunon több figyelmeztetést is küldenek, hogy el ne felejtsd. Ha valami változás van, arról is értesítenek Neptunon. A ZH-n egy fickó van benn felügyelni, de szabályos ülésrenddel eléggé kötözködő és tényleg körbenéz, hogy ne puskázzanak az emberek. -- LD - 2009.12.09.

2011 tavasz

2011 tavaszi félévében hallgattam a tárgyat. Egy előadáson voltam bent, az elfogadható volt, ha valaki könyvből (diákból) szeretne menedzsmentet tanulni, nem a közéletben (hehe). Legalább megtanulod, hogy ilyen szervezeteknek meg mindennek milyen nevei vannak. Az előadót nem tudom egy előadásból megítélni, de az egy óra alapján strukturált órákat tart, jól felépítve, tudja miről beszél. Az anyag maga kevéssé volt számomra izgalmas, ellenben inkább ilyen jó tudni dolgokat tartalmazott (értsd: HASZNOS). 2 ZH van, ezek 2 kredit nehézségűek :) Ja és ma Péntek 13-a van. -- Liba - 2011.05.13.

2014 tavasz

Bejárás nélkül a zárthelyik elég nehezek, közel sem elég hozzá egyszer-kétszer elolvasni a diákat, rendesen készülni kell rájuk. Tehát nem egy Ergonómia kaliberű tárgy, aki ingyen kreditet szeretne jó jeggyel, az rossz helyen jár. -- 2014.05.27.

2014 tavasz

Az első ZH sokkal egyszerűbb volt, mint a második (anyag szinten is szerintem sokszorosan annyi diát kellet végignézni a másodikhoz). Az első szerintem könnyen teljesíthető volt, pár kifejezést kell bemaggolni hozzá (nekem 2 órával 22/30 pontos lett), a második viszont jeletősen nehezebb volt, kb. 6 óra diák olvasgatása egy 12/30 pontosra volt elég, így lett végül hármas. Az első előadás annyira unalmas volt, hogy 30 perc után nem bírtam tovább. Amúgy nagyon minimális átfedés van közte és a Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan tárgy között, így érdemes egyszerre felvenni, ha úgyis fel akarod venni. De inkább ne akard felvenni szerintem. A ZH-k kötvál ZH sávban votlak és nem órán. 10-15 perc alatt megírható, de bele kell számolni legalább 20-30 perc ültetést is.

2015 tavasz

Rengeteg készülést igényel a tárgy. Két zh, nem is feltétlenül csak az órán elhangzottakból (az órák 2/3-ad részén bent voltam és figyeltem). A telekommunikáció témakörei legalább olyan súlyban voltak a számonkéréseken, mint a "mérnöki menedzsment módszerek". Nehéz tárgy, magas bukásaránnyal, nekem sok órányi (a két zárthelyire összesen több, mint 15 óra) készülés után közepes. Semmiképpen sem nevezhető "ingyenkétkreditnek".


BSc
MSc
Jelölések
°°:A tárgyat csak a 2013-ig kezdők vehetik fel kötelezően választhatónak. ‡:Kifutott tantárgy.