A számítástudomány alapjai

A VIK Wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Kocsis Kata (vitalap | szerkesztései) 2021. február 16., 19:57-kor történt szerkesztése után volt. (→‎Vizsga)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A számítástudomány alapjai
Tárgykód
VISZAA05
Régi tárgykód
VISZAA02
Általános infók
Szak
villany
Kredit
5
Ajánlott félév
1
Keresztfélév
nincs
Tanszék
SZIT
Követelmények
KisZH
nincs
NagyZH
2 db
Házi feladat
nincs
Vizsga
szóbeli
Elérhetőségek
Levlista
szamtud
Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Nem lehet a bélyegképet a célhelyre menteni
@sch.bme.hu


A számítástudomány alapjai fő célja az algebra és diszkrét matematika szemléletmódjának kialakítása. A tantárgy első féléves, alapvetően szemléletformáló jellegű. Az itt tárgyalt elvek, módszerek később több tárgy elméleti anyagrészeinél is hasznosak lesznek. Az anyag nem könnyű, a sikeres teljesítéshez, a zárthelyikhez főleg a számítások rutinjának megszerzése fontos, míg a vizsgán az elmélet alapos ismeretére helyezik a hangsúlyt.

Követelmények

 • Jelenlét: Mind az előadások, mind a gyakorlatok legalább 70%-án kötelező a részvétel.
 • NagyZH: A félév során két ZH van. Mindkét zárthelyi 6 darab egyenként 10 pontos feladatból áll, ebből a 6. IMSC feladat. Az aláírás megszerzéséhez mindkét ZH-n külön-külön el kell érni 18 pontot, és a két ZH átlagában 24 pontot. A feladatok között általában mindig van 1-2 "ingyenfeladat", melyek valamilyen alaptételre/algoritmusra van kihegyezve. Érdemes ezeket a típuspéldákat jól begyakorolni, mert könnyen lehet általuk extra 10 pontokhoz jutni!

Legfeljebb az egyik ZH-t lehet pótolni, de azt szükség esetén kétszer is (pótpót ZH). Az új eredmény mindig felülírja az alábbit, ugyanakkor a megszerzett aláírás a sikertelen javítás esetén sem vész el, ilyenkor az aláírás megszerzéséhez szükséges pontszám lesz a ZH eredménye.

 • Vizsga: A tárgyból kötelező szóbeli vizsga van. 15 előre kiadott részletesen specifikált tétel van. A vizsgán ezek közül kell egyet kidolgozni, erre van 30 perc. A tárgyból az elégséges megszerzéséhez alapkövetelmény a tételben vastagon szedett fogalmak definíciójának alapos ismerete és értése. A vizsgán nemcsak a kapott tételből kérdeznek, hanem random más tételek alapfogalmaira és alaptételeire is rákérdeznek. FONTOS: Ha a vizsgán kiderül, hogy akárcsak egyetlen alapfogalmat/tételt nem tudsz rendesen, akkor függetlenül az eddigi teljesítménytől automatikusan megbuktatnak. A bizonyítások ismerete csak a jobb jegyért elvárt. Minél több és nehezebb bizonyítást tud és ért valaki, annál jobb jegyre számíthat. A vizsga pontszámába bekerülnek a két nagy ZH és a gyakorlaton szerzett pontok arányosan, és ezek is alakíthatják a jegyet, viszont ezek csak akkor kerülnek be az összpontszámba, ha az elégséges szintet elérted már.

Segédanyagok

Tételkidolgozás, gyakorló feladatok

 • Oktató videók - Papp Márton - A megújult számtud (VISZAA02) tételsorát követő, zh- és vizsgafelkészülést segítő oktató videók. Minden fogalom, tétel és algoritmus, amit a vizsgára tudni kell, részletes magyarázattal és példákkal. A zh-n szereplő anyagrészekhez gyakorló példák, megoldással és részletes magyarázattal. Kérdések a videókkal kapcsolatban: szamtudkorrep@gmail.com
 • KhanAcademy Interaktív oktató videók találhatóak ezen oldalon, sajnos még csak angolul.

ZH/Vizsga jegyzetek és segédanyagok

Ezen segédanyagok a régi számtudhoz készültek, így több témakör kikerült az új tematikából, pl. az absztrakt algebra.

A tantárgyból szóbeli vizsga van. A tanszék minden évben kijelöl egy tételsort, amelyben a legfontosabb fogalmak (definíciók, tételek, bizonyítások) szerepelnek. Az aktuális tételsor mindig elérhető a tanszéki honlapon! FONTOS: A vizsga sikeres teljesítéséhez elengedhetetlen a tételsorban szereplő összes fogalom, tétel és definíció pontos ismerete!

 • Katona-Recski-Szabó: A számítástudomány alapjai - A tárgy hivatalos könyve, ami teljes mértékben lefedi a tananyagot.
 • Fleiner Tamás jegyzete - Nem csak ehhez a tárgyhoz készült, így kicsit keresgélni kell benne az anyagrészeket, de mindent lefed, amire a vizsgán szükséged lehet.
 • Animációk gyűjteménye - Számos algoritmus és fogalom bemutatása animációval. Érdemes áttanulmányozni!
 • Tételkidolgozás (2009) - Kondor Máté András munkája. VIGYÁZAT: Több dolog is van benne, ami hibás vagy nem elfogadott a tanszék részéről - Például: prím szám vs. felbonthatatlan szám
 • Tételkidolgozás (2013) - Eke Máté munkája, hibák előfordulhatnak benne. FIGYELEM: Ez csak egy célirányos vázlat, amit akkor célszerű használni, ha már elsajátították az anyagot. Számos rész a Fleiner-jegyzetből van véve csak egyszerűbben, rövidebben megfogalmazva. Ha csak pusztán ebből készültök, az nem biztos, hogy elég lesz a vizsgára.
 • Tételkidolgozás (2015) - Lőrincz Szabolcs munkája. Tartalmazhat hibákat. (A kidolgozás összefoglaló jellegű.)
 • Tételkidolgozás (2018) - Kidolgozás a 2018 őszi SZA tételsorhoz.
 • Szerkeszthető tételsor - Tételek, fogalmas, definíciók és algoritmusok a tételsor szerint csoportosítva. Hibák előfordulhatnak benne! Szerkesszétek, bővítsétek!
 • 1. zárthelyi összefoglaló - az első zárthelyi anyagrészéhez tartozó elméleti összefoglaló (Molnár Martin, 2017).
 • 2. zárthelyi összefoglaló - a második zárthelyi anyagrészéhez tartozó elméleti összefoglaló (Molnár Martin, 2017).

Gyakorló feladatok

Drótos Márton 2011 őszi gyakorlati anyagai

 1. Ismerkedés a tárggyal és a hozzá tartozó megoldások
 2. Hányféleképpen? és a hozzá tartozó megoldások
 3. Rendezések, valamint gráfok alapfogalmai és a hozzá tartozó megoldások
 4. Fák, utak és körök és a hozzá tartozó megoldások
 5. Legrövidebb utak és a hozzá tartozó megoldások
 6. Maximális folyam, valamint minimális vágat és a hozzá tartozó megoldások
 7. Összefüggőség, valamint páros gráfok és a hozzá tartozó megoldások
 8. Görög betűk, valamint színezés alapjai és a hozzá tartozó megoldások
 9. Gráfok színezése, síkbrajzolhatósága, duálisa és PERT és a hozzá tartozó megoldások
 10. P?NP és a hozzá tartozó megoldások
 11. Számelmélet alapjai és a hozzá tartozó megoldások
 12. Lineáris kongruenciák, valamint absztrakt algebra és a hozzá tartozó megoldások
 13. Gyűrűk, testek és csoportok és a hozzá tartozó megoldások

Első zárthelyi

Rendes ZH


Pót ZH

Pótpót ZH

Második zárthelyi

Rendes ZH

Pót ZH

Pótpót ZH

Vizsga

Tippek

 • Jó eséllyel ebből a tárgyból írjátok életetek első zárthelyiét. Nagyon sokan esnek abba a hibába, hogy gimiben elég volt doga előtti este átfutni az anyagot, mert úgyis csont nélkül 5-öst írok... Sajnos az ilyen hozzáállás szokott általában egyenes út lenni a 0 pontos bukáshoz. A számtud önmagában is egy nehéz tárgy, szóval a ZH-ra tényleg kell jópár nap alapos felkészülés, hogy magabiztosan meg lehessen írni.
 • A gyakorlatvezetők nagyon segítőkészek. Érdemes hétről-hétre tanulni és mindig rákérdezni azokra a részekre, amiket nem értesz.
 • A vizsgán sajnos tényleg komolyan veszik, hogyha belefutsz egy olyan alapdefinícióba, fogalomba vagy algoritmus leírásába, amit nem tudsz 100%-osan egzaktul hibátlanul kimondani (nem szó szerint, hanem hibátlanul), akkor kapásból megbuktatnak. A magolás sem megoldás, ugyanis gyakran tesznek fel nagyon egyszerű példakérdéseket, hogy "nah akkor mutasd be ezt és ezt ezen a gráfon", így nagyon hamar kiderül, ha mégsem érted az adott fogalmat/tételt/algoritmust.
 • A tételek bizonyítása nem szükséges feltétele az elégségesnek. Ha úgy érzed, hogy amúgy is nehezen döcög a tárgy, akkor inkább a fogalmakra/definíciókra/algoritmusokra fordítsd az idődet és ne a bizonyításokkal vesződj. Érdemes azonban megjegyezni, hogy már tételenként 1-2 alap bizonyítás simán dobhat 1-2 jegyet az elégséges vizsgán. A jeleshez, azonban az anyag ténylegesen beható ismerete szükséges és elvárt az összes, előadáson bemutatott bizonyítás ismerete.
 • A vizsgáról ajánlott időben lejelentkezni, ha tudod hogy úgysem mész el. Nagyon kevés férőhely van és a TOP időpontok sajnos nagyon hamar betelnek. Ne vedd el mástól a lehetőséget, mert elég kellemetlen, amikor valaki 2 nappal a vizsga előtt áll neki készülni és 1 nappal előtte jön rá, hogy ezt bizony tényleg nem lehet megtanulni 2 nap alatt. Úgy kalkulálj, hogy erre a vizsgára minimum 4-5 napot készülni kell.


Bevezetők
1. félév
2. félév
3. félév
4. félév
5. félév
6. félév
7. félév
Megjegyzés:
A csillaggal jelölt négy szakirány-előkészítő tárgy közül egy a 6. félévben.