Szociológia

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szociológia
Tárgykód
GT43A002
Általános infók
Kredit
2
Tanszék
GTK-SZKT
Követelmények
Jelenlét
nem kötelező
Minimális munka
közepes munka
KisZH
nincs
NagyZH
2 db
Házi feladat
nincs
Vizsga
nincs
Elérhetőségek


A tantárgy célja, hogy betekintést adjon a modern társadalmak működési folyamataiba és segítséget nyújtson a mai magyar társadalom főbb problémáinak értelmezéséhez. A kurzus a jelenkor társadalmi változásai iránt érdeklődő hallgatók számára nyújt alapvető ismereteket, ugyanakkor a mérnöki szakmában is hasznosítható tudást kínál fel a műszaki és gazdasági tevékenység társadalmi feltételeiről és következményeiről.

 • Előadó (2008 szeptember): Szakadát István
 • Előadó (2008 február) : Csigó Péter

Figyelem! Egyes információk elavultak lehetnek.

Követelmények

A szorgalmi időszakban

 • Az aláírás feltételei:
  • Az előadásokon való részvétel nem kötelező.
  • Két ZH sikeres (egyenként min. 35%) megírása, azaz max 20 pontból min 7 teljesítése.
 • Megajánlott jegy: nincs.
 • Pótlási lehetőségek:
  • A két ZH-ból mindkettő pótolható a pótlási héten.

Segédanyagok

Előadás diák

2015 tavasz


Elavult előadás jegyzetek

Egyéb

Előadó honlapja

Régi ZH-k

Első ZH

Második ZH

Vélemények

Figyelem! Az itt olvasható írások szerzőik szubjektív véleményét fejezik ki, tartalmuk nem egyezik meg a Hallgatói Tudásbázis véleményével.

 • Az előadáson nem volt katalógus. Két évközi ZH-t kell teljesíteni. A tananyagot egy, az előadó által írt könyvből lehet elsajátítani. A könyv ~250 oldalas, azaz ZH-nként ~125 oldalt kell elolvasnod. Az előző félévvel ellentétben ez az előadó kifejtős ZH-kat íratott (ami nyilván nehezebb, mint a feleletválasztós). Az első ZH-n főleg definíciók voltak, és 4-5 kérdést tartalmazott. Neptun kód alapján voltunk 4 csoportra bontva. Ehhez a ZH-hoz nem volt elég, ha csak egyszer átfutottad a jegyzetet, de sokkal több sem kellett hozzá. A második ZH anyaga már sokkal emberibb, és itt már tényleg elég volt egyszer elolvasni az anyagot.

-- ismeretlen szerkesztő

 • Az első órán tömött heringpartiba torkollott tolakodás az ST kicsi termébe, ahol vagy 150 ember egymáson nyomorog a padok között, levegőt alig kapva. Csigó elöl áll és megszeppenve nézi az egybegyűlt tömeget és nagy meghatódottsággal néz végig rajtunk csürhén, valószínűleg tudva, hogy az évben ezen kívül csak egy alkalom lesz, ahol ennyien fogunk ülni az óráján, márpedig az évzáró ZH. (igen, csak EGY ZH volt.) Az első óra csupán 40 percig tartott, ahol is elmondta azt, amibe annyira nem is volt biztos, egy ZH blabla, majd egy srác erősen körülírva rákérdezett arra, hogy mennyire lesz katalógus, és mivel a tömeg annyira nem figyelt, a tanár úr megismételte a kérdést: "Tehát a kolléga arra kíváncsi, hogy be kell-e járni az órára. A válasz NEM! Mindenkivel jobbat tesznek akkor, ha csak beszélgetni jönnének be. A tananyagot derítsék majd ki, és tisztelettel megkérem azokat, akik csak beszélgetni jönnének be, hogy NE tegyék." Észrevétel teljesen jogos, a halk morajlás erőteljesebbé válik. Következő órán 15-20-an voltunk. Akit érdekel a tárgy valamilyen szinten, egy kis kúltúrtágításnak tökéletes, én szerettem bejárni, érdekes volt. A könyvek amiket feladott, egész tűrhetőek, kicsit sok bennük a "felesleges" statisztikai adat, de hát mindenki tud scrollozni. ZH-n a 2 elolvasandó könyv (50-70 oldal darabonként (csak az egyiket olvastam)) egykét fogalmára meg statisztikai adatára kérdeznek rá :-) Ha elég a négyes (ahogy nekem) neveket nem kell tudnod, a többi meg ragad, ha egyszer elolvasod. iq-ból is el lehet menni, az olyan 2-3. Megbukni nem nagyon lehet. (ha nem felejted el mikor van a zh :) de rákövetkező héten (utolsó) van pótlási/javítási lehetőség) Összességében tarisznyás kétkredit. És még érdekes is (szerintem). Érdekes témákról beszélgettünk órákon. Csak ajánlani tudom.

-- Liba - 2008.05.30.

 • Igazából megvárhatnám a félév végét, hogy akkor egy átfogóbb tapasztalatot osszak meg, de úgy érzem már most is szereztem olyan tapasztalatokat, ami hasznos lehet a későbbi tárgyfelvételek során, a döntések meghozatalában (hogy milyen tárgyat vegyünk vagy ne vegyünk fel). Ettől függetlenül remélem meglesz a tárgy, de másnak csak alapos megfontolás után ajánlanám, vagy még akkor se. Majd kiderül mennyire nehéz, elsőre ránézésre átlagos szabválnak tűnik, de amit eddig hallottam előadáson, az szerintem olyan élmény volt, amit ha más villamosmérnök / informatikus is hallana, sokuknak spontán agyvérzése / szívrohama lenne. Csak erős idegzetűeknek! Megtanuljuk hogy milyen fura dolog hogy a pénznek értéket tulajdonítunk pedig csak papír. Megtanuljuk hogy nem illik nők mellét fogdosni a villamoson. Megtanuljuk hogy 50-60 évvel ezelőtt a fiatalok szerettek az E épületben d...ni (így ezekkel a szavakkal), és még hasonló olyan dolgokat, ami 1) vagy nem érdekel senkit 2) vagy már két-három éves korunk óta tudjuk. De nem ez az ijesztő. Az ijesztő az, hogy van aki ilyen témákból írja a PhD-dolgozatát. Egy igazi villanyos fizika/matek szerű óra után beülni egy ilyenre nagyon furcsa érzés. Olyan mint egy nagy pofon, hogy örüljünk hogy villanyosok vagyunk, és új erőt ad az értelmes dolgok tanulásához :-) Talán ezért esetleg megéri felvenni, másért nem hiszem. Két kreditet nem ér egy szívroham.

-- ismeretlen szerkesztő - 2013.02.15.

 • Mióta 4 darab kifejtős kérdés van a zh-n azóta a kérdések nem sokat változtak. Lentebb a kidolgozásuk is megtalálható. Plusz infó: az előadó Zh közben általában nem tart nagy szigort.

-- ismeretlen szerkesztő

 • A kredit maga könnyen teljesithető, ld. a kidolgozásokat -- a négy kérdésből általában három ezek közül kerül ki. Az első zh kicsit több készülést igényel, a másodikra elég átfutni párszor a kérdéseket. Jó jegyet szerezni (négyes-ötös) viszont nehéz, idén (2014 tavasz) legalábbis alig lettek hármasnál jobb osztályzatok, nincsenek ingyen pontok és bár úgy tűnik hogy egy csomó mindent ki lehet találni IQ-ból is, pontot általában az előadáson elhangzott/könyvben megtalálható dolgok érnek. Akit érdekel a téma, annak ajánlott, az előadások érdekesek és szórakoztatók (bár az előadó személye elismerem, hogy megosztó lehet, ld. felejebb), akinek van ideje elolvasni a könyvet, abban is jó dolgok vannak (bár néha triviális dolgokat magyaráz nagyon körülményesen); a könyv rendes átolvasásával valószinűleg jobb jegy is szerezhető.


BSc
MSc
Jelölések
°°:A tárgyat csak a 2013-ig kezdők vehetik fel kötelezően választhatónak. ‡:Kifutott tantárgy.