Fizika I.

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Fizika 1i
Tárgykód
TE11AX23
Régi tárgykód
TE11AX03
Általános infók
Szak
info
Kredit
4
Ajánlott félév
1
Keresztfélév
nincs
Tanszék
TTK Fizika Tanszék
Követelmények
KisZH
5 db
NagyZH
1(+1) db
Házi feladat
nincs
Vizsga
írásbeli (szóbeli)
Elérhetőségek
Levlista
ifizika1@sch.bme.hu


A tárgy célja a középiskolában is már valamilyen szinten megismert fizikai jelenségek mögött megbújó törvényszerűségek rendszerezése, felépítése, egységes gondolati keretbe illesztése, végső soron a természettudományos szemlélet kialakítása és a modellalkotási készség fejlesztése. A fizika alaptörvényeiről elsajátított egyetemi szintű ismeretek nyitják meg az utat ahhoz, hogy később a képzésben részt vevő hallgató a modern korbeli tudományos és műszaki eredményekhez, eszközökhöz értő módon tudjon viszonyulni és alkotni.


Követelmények

A szorgalmi időszakban

 • Az aláírás feltételei:
  • A gyakorlatok legalább 70%-án való részvétel. Az előadások jelenléti követelménye változó, többnyire 50-70%.
  • A nagyZH sikeres (min. 40%) megírása. Számológép használható, függvénytábla használata változó.
  • A kisZH-k sikeres megírása. Ehhez a 6 db kisZH-ból a legjobb 5-nek az átlaga kell, hogy min. 40% legyen.
(Változó! 2016-ban 5db kisZH-ból 3-nak kellett legalább 40%-osnak lennie. 
     2018-ban (ősz) gyakorlat elmaradás miatt 4(+1) kisZH-ból 2-nek kellett meglennie legalább 40%-osnak.)
 • Pótlási lehetőségek:
  • A 0. ZH egyszer félév közben és egyszer a félév végén pótolható.
  • A kisZH-k közül legföljebb 3 pótolható a szorgalmi időszak végén, de csak a 40%-ot el nem értek pótolhatóak.
  • A nagyZH egyszer félév közben pótolható, a pótZH anyaga megegyezik a nagyZH-éval.
  • Ha a kis és/vagy nagy ZH valamelyike az első pótlással sincs meg, akkor a pótlási héten pótpótZH (aláíráspótló) írható (különeljárási díj fejében), és az aláírás ezzel is megszerezhető. Ennek a ZH-nak az anyaga már az egész féléves anyag!

A vizsgaidőszakban

 • Megajánlott jegy: Az kaphat, akinek az első zh-ja legalább 70 pontos, és megvannak az aláírás feltételei (kis zh, jelenlét) + pótlási héten ("2.") ZH-t is legalább 70 pontosra írja. Ebben az esetben nem kell vizsgára mennie, de fel kell jelentkezni az első vizsgalehetőségre, hogy megkaphassa az eredményt. ("2." ZH-t csak akkor írhatja meg, ha az első legalább 70 pont.)
 • Vizsga: két részből áll, írásbeli és szóbeli. Az írásbeli vizsga alapján egy megajánlott jegyet kapsz, minimum 40% kell az elégségeshez. Számológép használható, függvénytábla használata változó. Az írásbeli vizsgát szóbeli vizsga követheti, ha szeretnéd. Elégtelen írásbeli vizsga szóbelivel nem javítható. Ha szóbelizel, a megajánlott jegyen javítani, de rontani is lehet.
  • Előfeltétele: az aláírás megléte.

Félévvégi jegy

 • A ZH-k eredménye nem számít bele a a félévvégi jegybe, azt tisztán a vizsgaeredményre (V) kapod.
 • Ponthatárok:
V (%) Jegy
0 - 39 1
40 - 55 2
55 - 70 3
70 - 85 4
85 - 100 5

iMSc pontok

 • Elérhető pontszám: 20 pont
 • Feladat: A ZH-n és a vizsgán a Bónuszfeladat (IMSc-pontokért) sikeres megoldása.
 • Felkészítő: IMSc kurzus honlapja

Tematika

Előadás

Gyakorlat

Segédanyagok


0. ZH

 • Ha tanulmányaid kezdetén, az első regisztrációs héten írhatsz egy 0. ZH-t, ami felméri a fizikai tudásodat. Ha ekkor nem sikerülne elérned 40%-ot, javasolt, (nem kötelező) a Bevezető fizika tárgyat felvétele. Ennek sikeres teljesítése egyenlő a 0. ZH sikeres teljesítésével. Ezt a tárgyat egyébként el lehet végezni a Fizika 1-gyel párhuzamosan is, ha szeretnéd.
 • A ZH-ban a Dér-Radnai-Soós: Fizikai feladatok I-II. könyvből állítják össze a feladatokat, csakúgy, mint a Bevezető Fizika ZH-iban. A feladatgyűjteményt, további segédanyagokat a felkészüléshez, valamint előző évekbeli 0. ZH-kat megtalálod a Bevezető fizika oldalán.
 • A 0. ZH sikeres teljesítése nem szükséges az aláírás megszerzéséhez. Célja csupán annyi, hogy visszajelzést adjon neked arról, hogy mennyire emlékszel még középiskolából a fizikára, és ha nem sikerül a teszt, még időben észbekapj, hogy ne a vizsga előtt kelljen kapkodni.
 • Amennyiben a 0. ZH-t bármilyen módon teljesíted (regisztrációs héten, vagy a Bevezető fizika teljesítésével), azzal egy kis ZH-d pontszámát kimaxolhatod, így valójában csak 2-et kell teljesítened a 3 helyett az 5-ből (valamikor 6-ből), hogy meglegyen az aláírásod.

KisZH-k

 • A kis zh két részből áll, és – a nagy zh-hoz hasonlóan – használható függvénytábla. Egy igaz-hamis, és egy számolós feladat megoldása.
 • Az igaz hamis az előadás anyagából van. 0.5 pont, ha helyes, -0.5 pont, ha rossz, 0 pont, ha üres.
 • A számolós feladat szokás szerint a korábbi gyakorlati feladatsorok otthoni megoldásra kiadott feladatai.

NagyZH


Vizsga

Kedvcsináló

A régi típusú tárgyról írt vélemények

kopy Egyenesben csináltam a fizikát (Kornis, Papp). Aki teheti hajtson megajánlott jegyre - sokkal könnyebb elérni, mint vizsgázni. Mindig szánjatok 3 órát gyak előtt a feladatok megoldására és csont nélkül meg lesznek a kisZHk. A nagyZH is a kiadott feladatokból van. Ha azt átnézi az ember meg van a kánaán :). A vizsga nehéz.

-- kopy - 2013.05.26

Lord Viktor

Nekem volt szerencsém egyenesen és kereszten is megismerkedni a tárggyal. Összességében nem olyan nehéz, csak muszáj rászánni az időt. Informatikusként nem látom értelmét a kiterjedt fizikaoktatásnak, de úgyis meg kell csinálni, szóval kár ezen sírni.

Egyenesen Kornis és Papp tartotta nekünk, én előbbinél voltam. Jó arc, szívesen segít még ZH-n is adott esetben. Kereszten Varga tartja. Ő sem szőrös szívű (sőt utolsó vizsgán kifejezetten rendes volt), de azért nála a követelmények kicsit nehezebbek. Nincs függvénytábla, nincs kisZH pótlás, nincs megajánlott jegy, a vizsgán az igaz-hamis ugyanannyi pontot ér, mint a számolós, és külön-külön kell a két részből 40%-ot elérni. Cserébe viszont nem nagyon variálja a feladatokat, ha itt a wikin lévő keresztes feladatgyűjtemény összes feladatát meg tudod csinálni, nem érhet nagy meglepetés a vizsgán feladatokból.

-- Lord Viktor - 2013.02.13

gerbazs

A tárgy aláírásához szükséges vagy az első héten megírt szintfelmérő, vagy a Bevezető fizika nevű, első féléves (két kredites) tárgy, vagy pedig a második félév első hetében megírandó 0.zh teljesítése. Elméletileg mindegyik a középiskolás anyagból van, a nehézségükben azonban hatalmas különbségek vannak. Az első félév első heteiben írandó szintfelmérő össze sem mérhető a többivel. Egyértelmű, hogy a legegyszerűbb ezen átmenni, utána már csak szív az ember.

A Bevezető fizika heti egy óra, katalógussal, rohamtempóval (hisz négy év középsulis anyagát foglalja ugye össze) és két zh-val. Az ezekbe a zh-kba kerülő feladatokat mind feladják és megoldják órán az oktatók, a (Wikin is fentlévő) Dér-Radnai-Soós feladatgyűjteményből válogatnak. Az itt megírt zh-k ugyanolyan nehézségűek, mint a második félév eleji 0.zh. Pótzh-ra akkor is lehet menni a tárgyból, ha egyik zh sem sikerült, ilyenkor egyébként is jobbfejek a felügyelő tanárok, valamint a feladatsor is egyszerűbb nagyon megéri elmenni.

A második félév első hetében még van lehetőség megírni a 0.zh-t, ami, mint írtam, Bevfiz zh-k szintjén van. Ha ez sem sikerül, mindenféle büntetés nélkül pótolható következő héten. Amennyiben ez sem sikerül, két lehetőség van: Vagy átsoroltatod magad a Bevezető fizika keresztfélévre és leadod a Fizika 1 tárgyat (ilyenkor nem kell fizetni a kreditekért), vagy folytatod a Fizikát és év végén megpróbálod a pótpótzh-t a 0.zh-ból. Ez azonban egyrészt azt vonja maga után, hogy nem pótolhatod a rendes, Fizika 1.zh-t, illetve könnyedén bukhatod az egyébként végigtanult tárgyat. A pótpótzh anyaga már nem az addigiakhoz hasonló, az előadónk, Pacher szerint nagyjából teljesíthetetlen, még atomfizikát is kérdeznek benne.

Nagyon érdemes tehát figyelni a tárgy előkövetelményeire, és minél hamarabb teljesíteni azt valamilyen formában.

-- GerBazs - 2010.02.16.

titcar

ha a jegyzet felolvasását szeretnéd hallgatni, Pachernél vedd fel, ha show-t szeretnél, akkor Orosznál. vizsga: az a lényeg ne Orosz állítsa össze, mert akkor nem sokan fognak átmenni... (általában nem ő szokta)

-- TitCar - 2006.09.04.

zslevi

Nekünk annak idején Füstös illetve Pacher tartotta. Pacherhoz jártam, borzalmasak voltak az órái, halálra unta magát az ember, meg nem is lehetett megérteni azt a sok bizonyítást, amit kivetített a fóliáiról (a sötétben motyog valamit magában, majd néha megszólal: "Nade, kollégák, próbáljanak már meg egy kicsit csendben lenni."). Vizsgán viszont vajszívű, kérdez a jobb jegyért (rontani nem lehet), ha nem sikerült elég jól az írásbeli rész. Összességében viszont nem ajánlanám azoknak, akik középiskolában szerették a fizikát. (Ha nem akarsz bejárni órákra, nyugodtan válaszd őt. De első félévben általában még bejérnak az emberek. Valószínűleg ezért is volt, hogy a vajszíve ellenére nála volt nagyobb a bukási arány ... )


Fizika II.-re viszont Oroszhoz jártam. Olyan gyorsan ír, hogy hamar felhagytam a jegyzeteléssel. Órái lendületesek, érdekesek, de azért kapaszkodni kell, hogy le ne maradj. Vizsgára nála az órai jegyzetből érdemes tanulni (mástól kölcsönkértem), és tudni kell az egyszerűbb bizonyítások menetét. Ha elakadsz segít, és nem jár érte jegylevonás; azt nézi, hogy mit tudsz és nem azt, hogy mit nem. (De ahhoz, hogy tudjon segíteni, rendesen fel kell készülni!!) Összességében tehát korrekt segítőkész, akit egy kicsit is érdekel a fizika, őt válassza.

-- zslevi - 2005.12.17.


Bevezetők
1. félév
2. félév
3. félév
4. félév
5. félév
6. félév
7. félév


Bevezetők
1. félév
2. félév
3. félév
4. félév
5. félév
6. félév
7. félév