IT eszközök technológiája

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
IT eszközök technológiája
Tárgykód
VIEEAC00
Általános infók
Szak
info
Kredit
4
Ajánlott félév
5
Keresztfélév
nincs
Tanszék
EET
Követelmények
Labor
5 db
KisZH
nincs
NagyZH
1 db
Házi feladat
10 db
Vizsga
nincs
Elérhetőségek


A tantárgy célkitűzése, hogy megismertesse a hallgatókat az IT eszközök legfontosabb hardware elemeinek működésével, ezen elemek elektronikai alapjaival és megvalósításuk technológiáinak alapjaival. Cél továbbá annak bemutatása, hogy a modern mikroelektronika milyen lehetőségeket biztosít a számítástechnika számára, mik a fizikai megvalósítás korlátai, és mik a fejlődés trendjei. A tárgy további célja az, hogy az informatikus hallgatók megértsék, és a laboratóriumi gyakorlatokon maguk is tapasztalják, hogy a hardver- és szoftverfejlesztés hasonló elvek és eszközök segítségével történik. A régi tantervben szereplő Elektronika tárgy utódja.


Követelmények

Előtanulmányi rend

A szorgalmi időszakban

 • 5 darab labor teljesítése, lépésenkénti segédanyag alapján. A laborokon számítsunk beugrókra, bár erre elég ritkán van példa. A laborok végén három szintet lehet elérni: nem teljesített, teljesített, kiválóan teljesített. Utóbbit úgy lehet megszerezni, ha elvégzed a bónusz feladatokat is, illetve aktívan részt veszel a laboron (válaszolsz a feltett kérdésekre stb.).
 • 1 darab ZH a félév végén. Póthéten pótolható, de a PZH-t nehezebbre tervezik a "plusz idő" miatt.
 • 10 darab házi feladat, általában 3-8 kérdéssel. A feladatok kapcsolódnak a heti előadásdiához, az ott elhangozzak alapján túlnyomó részt megoldhatóak. A tesztet a tárgy Moodle oldalán kell kitölteni. Egy házival 3x lehet próbálkozni, és a legjobb eredmény számít csak, viszont minden alkalommal randomizált kérdésekből áll a teszt. Leadási határidejük az előadástól számítva egy hét kb.
 • Pótlási lehetőségek:
  • A laborok közül maximum egyet lehet pótolni évközben.
  • A ZH egyszer pótolható évközben, ritkán adódik lehetőség a PPZH-ra, így ne tegyük fel mindenünket arra.
  • A házi feladatok pótolhatóak. Mindig egy adott házi feladat leadási határidejét követően van lehetőség egy hétre rá leadni a pótot, utána már nincs erre több lehetőség.

Félvvégi jegy

 • A tárgy teljesítéséhez szükséges minden labor teljesítése, a házikból kapható 100 pontból legalább 40 pont elérése, és a ZH legalább 40%-ra való megírása.
 • A laboron elért pontozás nem számít bele a félévvégi jegybe, csak akkor nézik át őket, ha a hallgató kétesre áll. A kiválóan megfelelt értékelésű laborok minimálisan emelik az összpontszámot (J + J * 0,1 * kiváló_laborok_száma).
 • Ez alapján a félévközi jegy a következő:

[math]J= 0,8*(ZH) + 0,2*(házik)[/math]

 • Ponthatárok:
Pont Jegy
0 - 39 1
40 - 59 2
60 - 74 3
75 - 89 4
90 - 5

Házi feladatok

Figyelem, nem hivatalos megoldások, hiba lehet bennük!

Laborok

 • Edu-s Moodle oldalon elérhetőek a szükséges források.

ZH

Figyelem, nem hivatalos anyag, hiba lehet bennük!

Kedvcsináló

 • A tárgy összességében nem rossz, inkább a villamosmérnöki területek iránt is érdeklődő hallgatóknak lehet érdekes. Néha kicsit túlzottan belemegy a hardveres részletekbe, de sok érdekesség is elhangzik az előadásokon. Ress Sándor Tanár Úr kimondottan korrekt és kedves. Véleményem szerint közepes energia befektetéssel 3-asra simán teljesíthető a tárgy, és ha valaki rendesen átnézi a leadott anyagot, akkor a 4-est vagy 5-öst is simán meg lehet szerezni belőle. (2020, HD)


Bevezetők
1. félév
2. félév
3. félév
4. félév
5. félév
6. félév
7. félév