Infokommunikáció

A VIK Wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Horvgbor (vitalap | szerkesztései) 2013. december 11., 14:40-kor történt szerkesztése után volt. (→‎Elméleti anyagok)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infokommunikáció
Általános infók
Szak
villany
Kredit
5
Ajánlott félév
5
Keresztfélév
vizsgakurzus
Tanszék
TMIT
Követelmények
KisZH
nincs
NagyZH
1 db
Házi feladat
nincs
Vizsga
írásbeli
Elérhetőségek
Levlista
infokomm@sch.bme.hu


Az Infokommunikáció tárgy alapvető célja, hogy megismertesse a távközlésre és számítógép hálózatokra is kiterjedő infokommunikáció sajátos kérdésfelvetéseit, valamint e kérdések megválaszolásának legfontosabb módszereit és eljárásait.

A tárgy oktatása törekszik arra, hogy később:

  • A témarokon szakirányokon tovább tanulók biztos alapokat kapjanak a leglényegesebb fogalmak és eljárások tekintetében.
  • Azok a hallgatók, akik más szakirányok valamelyikén folytatják tanulmányaikat, kellően megalapozott ismeretekkel rendelkezzenek az új infokommunikációs rendszerek mibenlétének megértéséhez.

Ennek megfelelően a tantárgy minden villamosmérnök számára nyújt „kimenő” ismereteket miközben megalapozza a később az infokommunikáció-rokon szakirányok valamelyikét választók további tanulmányait.

Az előadások, a gyakorlatok és a számonkérés módszere együttesen arra törekszik, hogy a hallgatók a megismert elemeket, módszereket és eljárásokat egyrészt alkotó módon tudják alkalmazni, másrészt elegendően sok fix pontot kapjanak ahhoz, hogy a számukra újdonságnak tűnő vagy ténylegesen új infokommunikációs rendszereket és szolgáltatásokat kevés utánjárással megértsék.

Követelmények

  • Előkövetelmény: Jelek és rendszerek 2 valamint a Matematika A1a - Analízis című tárgyak teljesítése.
  • Változás: A tárgy 2007 őszi félévtől megy Infokommunikáció néven. Korábban Híradástechnika volt a neve, ezért a 2007 előtti jegyzetek/segédanyagok külön vannak választva, becsukható boxok mögé vannak gyűjtve. A két tárgy anyaga elég jól fedi egymást, így ha valaki nem talál valamit, érdemes a Híradástechnikás anyagok között is kutakodni.
  • Jelenlét: A gyakorlatok 70%-án kötetező részt venni.
  • NagyZH: Egy nagyzárthelyin kell legalább 40%-ot elérni. A félév során két pótlási lehetőség van.
  • Vizsga: A vizsga írásbeli, melyen legalább 40%-ot kell elérni az elégségeshez.
  • Elővizsga: Az mehet elővizsgázni, aki legalább négyest szerzett a nagyzárthelyin.

Segédanyagok

Jegyzetek

Konzultációk

Könyvek

Egyéb hasznos segédanyagok

Feltétlenül szükséges ismeretek

Gyakorlati segédletek

Szemléltető táblázatok

Elméleti anyagok

Hasznos cikkek

Nagyzárthelyi

Régi Híradástechnika zárthelyik

Rendes ZH

Pót ZH

Pótpót ZH

Vizsgák

Régi Híradástechnika vizsgák

Infokommunikáció vizsgák:

Vélemények

  • Ajánlott irodalom: Az ínyenceknek ajánlom kizárólag szabadidős tevékenységként (nem ZH-ra vagy vizsgára való felkészülésre!) a következő két könyvet: Aisberg: Ilyen egyszerű a rádió!, illetve Aisberg: Most már értem a televíziót! A két mű kb. az 50-es, 60-as évek technikai színvonalán (tehát a kapcsolások elektroncsövekből épülnek fel...) ismerteti az analóg rádió- illetve televíziótechnika alapjait párbeszédes stílusban. Két szereplő társalog egymással és közben mindenféle csuda dolgokra derítenek fényt. A rádiós könyv az elején egy elég szemléletes bevezetőt ad, mi a kondenzátor, a tekercs stb. szóval egy kis ismétlés :-), majd a továbbiakban pl. szó van a modulációkról (elsősorban AM-DSB, -SSB, de ha jól emlékszem, a végén átugranak a frekvenciamodulációra is), az egyenes- és a szupervevőkről, tükörfrekvenciákról, frekvenciakeverésről, az automatikus erősítés-szabályozásról stb.) A tévés könyv pedig az analóg TV-adásról, -vételről szól, a régi képcsöves tévék részegységeiről és működéséről, a képalkotás módjáról... Tudom, ezek a dolgok így a XXI. században a DVB korában nagyon avasnak tűnnek, de akinek van hozzá kedve és rászánja az időt, sok olyan megoldással, hasonlattal, szemléltetési móddal találkozhat ezekben a könyvekben, amelyeket lehet, hogy hasznosítani tud a későbbiekben. Ha pedig mégsem, akkor is szerzett magának az olvasó néhány vidám pillanatot. Mindkét könyv beszerezhető a Központi Könyvtárban és az antikváriumokban pár száz forintért. Jó szórakozást!