Szoftvertechnológia

A VIK Wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Vilmosnagy (vitalap | szerkesztései) 2014. május 28., 13:26-kor történt szerkesztése után volt. (→‎2011/12/1 félév: Megoldás nélküli vizsgák feltöltése)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szoftvertechnológia
Általános infók
Szak
info
Kredit
4
Ajánlott félév
3
Keresztfélév
vizsgakurzus
Tanszék
IIT
Követelmények
KisZH
nincs
NagyZH
nincs
Házi feladat
1 db
Vizsga
írásbeli
Elérhetőségek
Levlista
szofttechATsch.bme.hu


Ajánlott rövidítés: "szofttech"

Követelmények

Előtanulmányi rend

A programozás alapjai 2. tárgyból kredit megszerzése szükséges a tárgy felvételéhez.

A szorgalmi időszakban

 • Heti 2 előadás van, kötelező jelenléti ív nincs.
 • Az aláírás feltétele:
  • A kiadott házi feladat elkészítése. Egy névre szóló feladatsort kell letölteni, kinyomtatni és a feladatokat megoldani, majd leadni. Akkor fogadják el, ha a feladatsor minden feladatára az adható pontok min. 50%-át sikerült megszerezni.
 • Megajánlott jegy: nincs.
 • Pótlási lehetőségek:
  • A házi feladat pótolható a pótlási héten új feladatsor kérésével (két és fél nap alatt kell megcsinálni), különeljárási díj ellenében.
 • Elővizsga: nincs.

A vizsgaidőszakban

 • Vizsga: írásbeli, amely két részből áll. Az első (beugró) részben 24, a másodikban 26 pont szerezhető. A vizsga első 30 percében kell megírni a beugrót, majd azt beszedik, és lehet folytatni a vizsgát. A vizsga sikeres, ha a beugró 24 pontjából min. 14 megvan (~58%), valamint a vizsga összpontszáma eléri a 21 pontot (42%).
  • Előfeltétele: az aláírás megléte.

Félévvégi jegy

 • A házi feladat eredménye nem számít bele a a félévvégi jegybe, azt tisztán a vizsgaeredményre kapod.

Segédanyagok

Könyv

Főbb könyvek

 • Kondorosi, László, Szirmay-Kalos: Objektum orientált szoftver fejlesztés, ComputerBooks, Bp., 1997 , Kempelen Farkas Digitális Tankönyvtár
 • Sommerville, I. – Szoftver rendszerek fejlesztése 2. bővített kiadás, Panem Kiadó, Debrecen, 2007.
 • Harald Störrle: UML 2, Panem Kiadó, Budapest, 2007
  • Az UML 2 szabvány van benne. Egy esettanulmányt vezet végig a könyvön és az összes diagramtípust részletesen kivesézi. A mély megértéshez nagy segítség.
 • Java 2 - Útikalauz programozóknak 5.0, ISBN 9630640923, Kiadó:ELTE TTK Hallgatói Alapítvány
 • Használtan nehezen beszerezhető, ki kell fogni. A korábbi verziója (ami a közkedvelt illegaláis helyeken is megtalálhatók) egyáltalán nem váltja ki. Szájbarágós, ezért hosszú, DE ebből BÁRKI megérti! (Aki meg pro, az az olyan részekkel úgyis gyorsan halad.) A honlapon (stuser) be vannak hivatkozva a könyv szükséges fejezetei.

Egyéb könyvek

Hasznos publikációk

SzofttechJegyzet

 • NEM HIVATALOS JEGYZET: nincs benne minden, vannak benne hibák/elírások
 • 2011-es Elméleti anyag + feladatok megoldással + java
 • (utolsó frissítés 2011.12.30. 16:58)
 • A 2011-es tematika anyagai találhatóak meg benne, a 2012-es anyagok nincsenek benne!!!
 • Továbbfejlesztési lehetőségek:
  • Minden évben szükséges lenne frissíteni az aktuális anyagokkal és kiegészíteni, újabb "kiadásban" feltölteni!
  • a készítő elérhetősége, vele egyeztetve lehet elkérni a forrást és továbbfejlesztésről érdeklődni (mely mindenki számára nyitott, csak pár tanácsot adna)

Videó

2010 őszén az EHK felvette a tárgy előadásait, akkor még nem volt Java a tananyagban, illetve azóta megváltozott a tárgy szoftvertechnológiai része is, a videók NEM fedik le teljes mértékben az anyagot!

2012 őszén a Java-előadásokat is felvették.

A videók itt megnézhetőek, innen letölthetőek

A 2010-es videókhoz készült Videó-jegyzet időbélyegzőkkel. Segítségével könnyű megkeresni adott anyagot a videókban.

Vizsgakérdések

Egyéb segédanyagok

Java

Órai jegyzet

UML

DTD

Jackson system development (JSD), Jackson Structured Programming (JSP)

XML

Algebrai axiómák

Tesztelés

Agilis szoftverfejlesztés

Egyéb

Régi anyagok

A régi anyagok (pl.: Progtechnológia) teljesen más tematikát követtek, de nem érdemes kitörölni őket, mert találhatunk bennük értékes információkat.

Vizsgafeladatok csoportosítva (TODO)

A 2007/8-as évtől kezdve csoportosítva lesznek itt a feladatok, külön fs/mo formában, megoldásoknál esetleges magyarázással/indoklással. Nyilván lehetnek (vannak) benne hibák, hiányosságok (ezeket lehetőleg jelezni az arklurwiki@gmail.com e-mail címre).

Nemhivatalos konzultációk

Házi

A NEPTUN-ban beállított email címre érkezik majd egy email előre láthatólag november elején, amiben egy kód található. Erről az oldalról lehet letölteni majd a házi feladatot a kóddal.

A feladatlapot kinyomtatva, kitöltve és összetűzve kell leadni az emailben említett helyen (IIT adminisztráció), az emailben említett határidőig, ami általában november vége.

Házi felépítése

 • 8 darab, tipikus szoftvertechnológia feladat vagy elméleti kérdés (olyan feladatok melyek vizsgákban szoktak szerepelni), tehát az AllInOne PDF sokat segít hasonló feladatok keresésében
 • minden egyes feladatra külön-külön a pontok 50%-ának megszerzése.

Vizsga

2013/14/2 félév

2013/14/1 félév

2012/13/2 félév

2012/13/1 félév

2011/12/2 félév

2011/12/1 félév

2010/11 év

2009/10 év

2008/09 év

2007/08 év

All In One PDF

Tippek

A tárgyat nem könnyű elvégezni, de nem is lehetetlen. A szofttech tipikusan olyan tárgy, melyre ha félév közben csak pár órat készülsz, akkor is eljutsz vizsgára, de vizsgán veszed észre hogy milyen keveset is tudsz, ezért ajánlom mindenkinek a félév közbeni készülést. A Java rész bevezetésével csak nehezedett a vizsga, arra úgy érdemes készülni hogy kódolsz és minden anyagrészt kipróbálsz amit csak vettünk órán, a diákból mindent meg kell értened, mert bármi előfordulhat vizsgán belőle. A szofttech részt pedig meg kell tanulni és meg kell érteni! Nincs mese, ez tanulós és nem egyszerü tárgy!

Kedvcsináló

Szabó Csaba

A tárgy tetszett, hasznos de nehéz. Szerintem nagyon hasznos tárgy, én már találkoztam több részével az életben (UML, scrum, DTD, XML), illetve végre a Java programozási nyelvet is megtanulhatod rendesen (régi szoftlab3 képzés siralmas volt), van róla 4 előadás melyeket Goldschmidt Balázs tart, a java rész gyakorlata lényegében a szoftverlabor 3 tárgy. A vizsgákról, főleg a beugróról mindenkinek megvan a saját véleménye, nem egyszerü az biztos, de ez nem ennek a vitának a helye, levlistán lehet sok ilyen vitát találni/kezdeni.
-- Szabó Csaba

Lord Viktor

A tárgy a Bsc. egyik legnehezebb(en elvégezhető) tárgya. Az aláírás lényegében ingyen van, gyakorlatilag egy ZH-feladatsort kell megoldanod otthon egy-két hét alatt. Cserébe viszont a vizsga nehéz, nem is az anyag, hanem inkább a számonkérés módja miatt. A beugrató beugró teljesítéséhez kell nagy adag szerencse is, valamint lelemény és logika, hogy az ember egy kétértelmű dolognál kitalálja, hogy LZ mire gondolt. Ne tévesszen meg a neve: nem alapinformációkra kérdez rá, az anyagból bármi lehet benne. Sok előző évekbeli vizsgasor van fenn itt a wikin, ezekből látszik, mire gondolok. Ezért érdemes a vizsgát véresen komolyan venni, főleg a 6 vizsgás szabály bevezetése óta. A tárgy összességében nem haszontalan, csak sok a száraz elmélet, de aki szoftverfejlesztő akar lenni, annak kifejezetten érdekes is lehet.
-- Lord Viktor (vita) 2013. április 17., 09:20 (UTC)

Egyéb anyagok/linkek

Interjú Dr. László Zoltánnal:

Mottó:

 • Az OOP nagyon class dolog.
 • There are no significant bugs in our released software that any significant number of users want fixed. (Bill Gates - http://en.wikiquote.org/wiki/Bill_Gates)
 • - Mit mond a hallgató, amikor megkapja a szoftvertechnológia vizsgalapot? - OMG UML!
 • "Ami a vizsga nehezseget illeti: alig fejezodott be a vizsgaidoszak, es maris felulemelkedik a "multbeli" nehezsegen, belatja, hogy a vizsganak komoly szerepe volt a tudasanak megszerzeseben. Ez igy van rendjen. A velt kellemetlenseg elhalvanyul idovel, a tudas megmarad."
 • "A targyban szerzett ismeretek reven lassan bekerul abba a profi tarsasagba, amit "informatikusok"-nak is szoktak nevezni. Van sajat nyelvunk, fogalomrendszerunk, felszavakbol megertjuk egymast."

Fun Page

SzofttechFunPage


Bevezetők
1. félév
2. félév
3. félév
4. félév
5. félév
6. félév
7. félév