Épületinformatika

A VIK Wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Almási János Tamás (vitalap | szerkesztései) 2017. május 15., 12:24-kor történt szerkesztése után volt. (→‎Vélemények)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Épületinformatika
Tárgykód
VIVEMA10
Általános infók
Szak
villany MSc
Kredit
4
Ajánlott félév
2
Tanszék
VET
Követelmények
NagyZH
1 db
Vizsga
írásbeli
Elérhetőségek

A tantárgy célkitűzése

Megismertetni a hallgatóságot a kis- és nagyépületek, lakások korszerű, integrált épületinformatikai rendszereivel és ezek tervezésével. A tárgy keretében részletesebben foglalkozunk az épületinformatika és épületvillamosítás feladatkörével, a vagyonvédelmi, betörésvédelmi és tűzvédelmi rendszerekkel szemben támasztott követelményekkel, valamint a gyakorlati kiépítés lehetőségeivel.

Követelmények

A tantárgyat kétféleképpen lehet teljesíteni, megajánlott jeggyel, vagy aláírással és vizsgával. Érdemes előbbire hajtani, lényegesen könnyebb így abszolválni a tárgyat.

Aláírás feltétele:

 • Jelenlét: Az előadásokon és gyakorlatokon való részvétel nem kötelező.
 • NagyZH: A félév során 1 nagyZH-t kell teljesíteni legalább 40%-ra, de az pótolható.

Vizsga: A vizsgaidőszakban egy írásbeli vizsga teljesítése, szóbeli javítási lehetőséggel.

Megajánlott jegy feltétele:

 • Jelenlét: Az előadások és gyakorlatok 70%-án való részvétel kötelező. Katalógus van!
 • KisZH: A félév során 5 darab kisZH teljesítése, de ezek pótolhatók.
 • NagyZH: A félév során 1 nagyZH-t kell teljesíteni legalább 40%-ra, de az pótolható.
 • Félévközi jegy: Ha a jelenlét feltétele teljesül, a félévközi jegy a következő képletből számolható 0,6*(5 darab kisZH átalaga)+ 0,4*(NagyZh pontszáma), az alábbi táblázatnak megfelelő ponthatárok alapján:
  • 75 % alatt: nincs megajánlott jegy
  • 75 % - 84 %: jó
  • 85 % felett: jeles

Segédanyagok

Előadásanyagok a nagyzárthelyiig


Előadásanyagok a nagyzárthelyi után


Régi anyagok

Zárthelyik

1.kiszh
2.kiszh
NagyZH


3.kiszh
4.kiszh
5.kiszh


Régi ZH-k

Vélemények

 • Csak meg tudom erősíteni azt, amit az előttem szóló írt. Érdemes bejárni az órákra, és nem csak a jelenlét miatt, a megajánlott jegyhez! (2017)
 • A tárgyat Dr. Iváncsy Tamás tartja, aki nagyon érdekes, interaktív órákat tart. Aki teheti járjon be, mert sok kis munkával lehet megajánlott érdemjegyet szerezni. Akit az épületvillamosítás, egyéb gyengeáramú- és buszrendszerek működése érdekel, az kifejezetten érdekesnek fogja találni az elhangzottakat.
Régi vélemények

Kicsit húzósabb, de nekem bejött. Az a trükk a tárgy elnevezésében, hogy az épületinformatika csak kb. a fele a tananyagnak, a többi erősáram (épületvillamosság -> nagyrészt 0,4kV hálózat). Két nagyZH van, meg 6 kicsi. Ha a nagyokat megírod legalább 2-esre, van aláírásod és vizsgáznod kell. Ha megírsz legalább 5 kicsit + a két nagyot és az egészet összegezve 40/60%-al súlyozva megvan a 3,51-es jegy, akkor megajánlanak. Én így jártam, és megajánlották a négyest. Be is kell járni.

MedgyesiZoltan - 2006.10.16.

Inkább villamosmérnöki tárgy. Az anyag két részből áll, először villanyszerelésről van szó (hogyan működik a kismegszakító, a szakaszoló meg a többi bizbasz). A második rész rövid áttekintés a jelenlegi buszrendszerekről, majd az Instabus EIB részletesebb tárgyalása. Utóbbiból van egy laborfoglalkozás is, illetve némi bemutató. A félév során 6 kisZH van, ezek különösebb erőlködés nélkül letudhatók.

Ray - 2008.02.11.

Bejárós tárgy mindenképpen, de akit érdekel az épületvillamosítás, annak mindenképpen érdemes. A megajánlott jegyre érdemes hajtani, mert sok kis munkával simán lehet négyes-ötöst szerezni. A kisZH-k kérdései szerintem az évek során ismétlődtek.

2011

Öt kis ZH van és egy nagy ZH. Öt kis ZH átlaga * 0.6 + nagy ZH *0.4 alapján megajánlott jegyet lehet kapni, ha ez az érték minimum 4-es, és az órák 70%-án benn van az ember. Van katalógus, de nem kötelező bejárni. Elég érdekes, kis odafigyeléssel simán teljesíthető az ajánlott jegy. Egy kis ZH és a nagy ZH elégséges teljesítése után lehet vizsgázni menni.
1. félév (tavasz)
2. félév (ősz)
3. félév (tavasz)
Egyéb


1. félév (tavasz)
2. félév (ősz)
Egyéb
Főspecializációk