Elektromágneses terek (MSc)

A VIK Wikiből
(MSc Elektromágneses terek szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

2012/2013 tavaszi félévétől a Fizika 3 alternatívájaként felvehető tárgy.

Elektromágneses terek
Tárgykód
VIHVMA08
Általános infók
Szak
MSc Villamosmérnök, MSc Űrmérnök
Kredit
4
Ajánlott félév
2
Tanszék
HVT
Követelmények
NagyZH
nincs
Házi feladat
1 db
Vizsga
szóbeli
Elérhetőségek


Követelmények

  • A szorgalmi időszakban: egy személyre szabott térszámítási feladat megoldása. A feladat beadása egyéni beszámoló során történik. A beszámolóra a hallgatók érdemjegyet kapnak. Az aláírás megszerzésének feltétele a legalább elégséges beszámoló jegy.
  • A vizsgaidőszakban: szóbeli vizsga.
  • Elővizsga: Jeles házi feladat beszámoló esetén a pótlási héten elővizsgára van lehetőség.

Segédanyagok

Tételek kidolgozása (kézzel írt, scannelt): EMT_19_01

2015/16 őszi félév előadásai alapján készült, oktató által jóváhagyott jegyzet (Kristof jegyzete): http://www.hvt.bme.hu/images/_emtlab/emt_msc/emt-msc-eloadas-jegyzet_2015-06_1fe.pdf

2012/13/2 félévben az órán elhangzott anyag összefoglalója. Vigyázz, nincs benne minden fontos részlet! Csak egy váz, ami alapján áttekinthető az anyag. Ne alapozz csak erre.

Házi feladat

A tárgyból a félév vége felé egy Házi feladatot kell megoldani az aláírás megszerzéséért. A feladat egy távvezeték tranziens számolása. Ez elsőre nehézkesnek tűnhet, de viszonylag egyszerűen megoldható a jegyzetből. A megoldáshoz nagy segítséget jelenthet a MATLAB néhány kevésbé ismert funkciója, mint pl. a syms parancs, illetve az ilaplace() függvény. Ezek használatával elkerülhető a kézzel való inverz Laplace-transzformáció és annak buktatói.

Tipp: ha csak MATLAB kódokat és ábrákat fogsz beadni, akkor számíts arra, hogy meg fogják kérdezni tőled, hogy pld. a MATLAB ilaplace() függvénye hogyan működik. Ez nyilván téged se érdekel, meg őket se, de ha ilyen bambán álltál hozzá, akkor nagyon mást nem lehet kérdezni. Ők valójában az órán bemutatott Menetdiagramos módszer alapján várják el a feladat megoldását és ezért inkább számold ki kézzel azt a három Laplace-transzformáltat, mert úgy is megkérdezik az idevágó alapdefiníciókat (vagy nem).


1. félév (tavasz)
2. félév (ősz)
Egyéb
Főspecializációk