Számítógépes tervezés

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Számítógépes tervezés
Tárgykód
VIVEMA12
Általános infók
Szak
MSc Villamosmérnök
Kredit
4
Ajánlott félév
3
Tanszék
VET
Követelmények
Házi feladat
1 db
Vizsga
írásbeli és
számítógépes
Elérhetőségek

A tantárgy célkitűzése

A hallgatók megismertetése az épületvillamossági tervezés számítógéppel segített formájával. A már megszerzett szakmai ismeretek kamatoztatása konkrét tervprojektekben. Számítógépes tervezőprogramokkal kapcsolatos alapvető ismeretek átadása (épületvillamossági, világítástechnikai tervezőprogramok). A gyakorlatban alkalmazott és számítógéppel segített villamos, mágneses és elektromágneses ellenőrző számítások megismertetése.

Követelmény

  • Jelenlét: Nem kötelező, de érdemes bejárni az előadásokra és a számítógépes gyakorlatokra is!
  • Házi feladat: Az aláírás feltétele a sikeres házi feladat. Leadási határidő szorgalmi időszak vége, de érdemes előbb leadni, hogy legyen idő kijavítani az esetleges hibákat.
  • Vizsga: A tárgy vizsgával zárul, melyen először egy rövid, félórás írásbeli tesztet kell megírni, majd saját (vagy laboratóriumi) számítógépen kell megrajzolni egy komplett tervrajzot.

Segédanyagok

  • 2013-as előadások összemergelve.

2014-es előadások:

Gyakorlat anyagok

HF

Vizsga

A vizsga két részből áll. Egy tesztes részből: 10 db feleletválasztós kérdés az előadások anyagából, erre fél óra áll rendelkezésre. A második rész pedig AutoCAD-ben egy adott tervrajz elkészítése. Ennél érdemes a leírás szerint, a felsorolt pontok alapján haladni.

Teszt

AutoCAD

Vélemény

2015. tavasz

A tárgy heti egy előadásból, és kéthetente egy gyakorlatból áll. Az előadásokra érdemes bejárni, jól és érdekesen magyaráz Dr. Kiss István. A gyakorlatok két részből állnak: az első 3 alkalommal WS-CAD, a következő 3 alkalommal AutoCAD, az utolsó gyakorlaton pedig elővizsga lehetőség van. Ha már megvan a megfelelő WS-CAD és AutoCad program, akkor a gyakorlatokra nem szükséges bejárni. Nincs jelenléti ív, és néhány óra alatt simán meg lehet csinálni otthon is a feladatokat a kiadott, step-by-step gyakanyagok alapján.

A vizsga továbbra is két részből áll:

  • 10 pontos teszt
  • 10 pontos rajz elkészítése AutoCAD-ben.

Aeon - 2006.06.02.

Heti 2*2 óra van, az egyiken elődás a másik számgépes gyakorlat a V1 épületben. Két CAD szoftvert tanultunk, WSCAD volt a félév első felében, ebből kellett is egy házit csinálni, amit a gyakorlatok alapján gyorsan le lehet tudni. Az utolsó WSCAD előadáson elmondják, hogy lépésről lépésre hogyan kell a házit megcsinálni, milyen formai követelmények vannak. A félév második felében AutoCAD van, ez teljesen az alapoktól. Az első gombnyomástól az ACAD programozásáig minden van, 2D és 3D-ben is. Minden gyakon kiadnak egy lapot, ezt kell megcsinálni, majd a munka végeztével angolosan távozni. Kicsit önképző kör is, a Help használatát biztosan meg fogod tanulni. Vizsgán egy 10 kérdéses feleletválasztós teszt van, ennek megírása nem vészes, a legutolsó előadáson elhangzott mintavizsga klónja általában, illetve egy rajzot kell reprodukálni CADben. Ez vagy WSCAD vagy AutoCAD. Olyan bonyolultságú, mint a gyakokon rajzoltak. 10-10 pont a teszt és a rajz, persze meg van adva, hogy a rajz melyik része hány pontot ér.

1. félév (tavasz)
2. félév (ősz)
3. félév (tavasz)
Egyéb


1. félév (tavasz)
2. félév (ősz)
Egyéb
Főspecializációk