Hulladékgazdálkodás

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a korábbi SCH wiki-ről lett áthozva. Az eredeti változata itt érhető el.

Ha úgy érzed, hogy bármilyen formázási vagy tartalmi probléma van vele, akkor kérlek javíts rajta egy rövid szerkesztéssel.

Ha nem tudod, hogyan indulj el, olvasd el a migrálási útmutatót


Tananyag

 • Előkövetelmény: nincs, de ajánlott a Környezetgazdaságtannal kezdeni.
 • Jegyzet: A tanszéki honlapon >> letöltések menüpont alatt >> Hallgatóként a megfelelő jelszóval bejelentkezve lehet a jegyzetek között keresgélni.
 • További tananyagok itt a Wikin (régebbiek), személyesen az előadótól (legújabbak)

Hallgatói beszámolók

2007 - Leírás a Villany site-ról

A tárgy a világ egyik jelenleg legnagyobb megoldatlan problémájáról szól: a hulladék elhelyezésének, kezelésének problémájáról. Egy fiatal előadó tartja az órákat, melyek igen érdekesek, de bejárni nem kötelező ugyanis az általa irt jegyzet 90%-ban lefedi az anyagot (ő nem ezt állítja de a gyakorlat alapján mégis így van). Ötöst nem feltétlenül lehet írni belőle, ahhoz kell egy-két órán elhangzott dolog is, ami nincs benne, de a négyeshez tuti. 2 ZH van belőle ez alapján kapsz megajánlott jegyet, ha ez nem felel meg akkor szóbeli formájában lehet javítani bármelyik vizsgaalkalmon. A ZH-k egyébként ezen időpontok bármelyikén is pótolhatóak.

2008 tavasz - Jocó

A tárgyhonlapon levő docból készültem, és végül 1 ponttal maradtam le a 3-asról. Végülis könnyű a tárgy, mert nem kellett sokat készülni, de jó jegyért nem árt végignézni órai jegyzetet is. Már a kérdéseket is sikerült néha úgy feltenni, hogy nem teljesen vágtam, miről van szó, de hát ezt érdemeltem. Ettől függetlenül ajánlom a tárgyat, érdekes dolgokat lehet megtudni pl. a fenntartható fejlődésről, ami eléggé aktuális téma.

2007/2008 őszi félév - vélemény

-- Hanci - 2008.08.01.

Azt hiszem, a többi leírás elég jól jellemzi a tárgyat. Lényegében a hulladék kezelésének módszereiről és szabályozásáról szól. Bemutatja az integrált hulladékgazdálkodás legfontosabb eszközeit (megelőzés, újrahasználat/újrahasznosítás, égetés/lerakás/ártalmatlanítás), ezek sajátosságait, korlátait.

2007/2008 őszi félév - követelmények

-- Hanci - 2008.08.01.

Még tart az átállás a hagyományos ötéves képzésről a bolognaira. Mindenesetre BSc-ben ez nem vizsgás, hanem egy félévközis tárgy, tehát a szorgalmi időszakban megírt 2 ZH alapján kapjuk a jegyet, amiket persze később lehet pótolni/javítani. A tárgy nem nehéz, a jegyzetek hozzáférhetők, amik alapján könnyen meg lehet szerezni a kreditet. Órai jelenléttel (heti 1 alkalom) + kis olvasgatással/magolással (ZH-k előtt pár óra) ötös is szerezhető.

2006 őszi tapasztalatok

2 zh, mindegyikre pár a4es lapnyi anyag, ahogy fentebb is írták, van fóliasor, ezeken végigmenni a zh-ra talán 2 óra. viszont ez nem nagyon elég az 5öshöz, és az anyag 2. fele elég unalmas. zh közben az egyik teremben leült olvasni, a másikban viszont végig mászkált (2 kurzus van és az 1ik zh-t az st-ben írtam, a másikat a ch-ban). szóval puskázás, egymás közti kommunikáció szempontjából elég kiszámíthatatlan, de 3as-4esre abszolválható kis erőfeszítéssel is. összességében nem rossz 2 kreditért, de vannak könnyebben megcsinálható közismeretik is. -- TitCar - 2006.12.14.

2005

Bizonyos szempontból érdekes tárgy, amíg a hulladékgazdálkodás kérdéseivel foglalkozik, hogy mi jó a környezetnek, mi a társadalomnak, mi a vállalatoknak és hogy hogyan lehet megtalálni ezt az optimumot. Az első ZH után viszont a szabályozás módjáról van szó, betekintés az EUs és magyar jogrendszerbe, ami kevésbé érdekes. Az előadó powerpointos diákat vetít, amiket szívesen átmásol a laptopjáról, ha valaki hoz pendriveot. A tárgyból két ZH van illetve van pótZH amikor külön külön, illetve mindkettőt egyszerre lehet pótolni. A ZHn egy kisebb definíció, egy közepes méretű kérdés és egy nagyobb lélegzetvételű kifejtendő kérdés van, 3, 4 és 5 pontért. A diákon található vázlatot megtanulva egy olyan 4es szint teljesíthető, 5öst viszont csak az órán elhangzott plusz információk birtokában lehet szerezni. Összességében egy "könnyen teljesíthető, de nehéz jó jegyet szerezni" tárgy. A HullGazd amúgy egyike azon tárgyaknak amellyel !ZöldDiploma szerezhető.

2005 őszi félévi első ZH

 1. Adja meg a hulladék fogalmát (3 pont)
 2. Mi a hulladékgazdálkodási eszközök alkalmazásának optimális aránya? (4 pont)
 3. Milyen környezeti kockázatai vannak a hulladéklerakásnak, s milyen módon csökkenthetőek ezek? (5 pont)

2005 őszi félév második ZH

 1. Mutassa be (felsorolás+ rövid indoklás), mely szabályozóeszközök lehetnek elvileg alkalmasak az újrahasznosított anyagmennyiség növelésének szabályozására! (3 pont)
 2. Ismertesse az Európai Unió hulladékgazdálkodási szabályozásának jellegzetességeit! (4 pont)
 3. Milyen díjfajtákat alkalmaznak a települési szilárd hulladékok gyűjtésénél-ártalmatlanításánál? Elemezze a díjfajták előnyeit, hátrányait! (5 pont)

Csatolom még a kiadott 2005ös PowerPoint diákat. (lehet hogy később változtat rajta érdemes inkább tőle beszerezni)

-- Ping-Win - 2005.12.19. -- Hanci - 2008.08.01.

 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) hullgazd_pptfoliak.rar nevű fájl ("hullgazd_pptfoliak.rar" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Valaszthato/HullGazd oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki
  Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Nem lehet a bélyegképet a célhelyre menteni
  @sch.bme.hu címre a kérésedet)
Az órai diák és egy puska
 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) hullgazd_papp_gabor.pdf nevű fájl ("hullgazd_papp_gabor.pdf" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Valaszthato/HullGazd oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki
  Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Nem lehet a bélyegképet a célhelyre menteni
  @sch.bme.hu címre a kérésedet)
Papp Gábor jegyzete, 2004.12.03
 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) hullgazd.doc nevű fájl ("hullgazd.doc" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Valaszthato/HullGazd oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki
  Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Nem lehet a bélyegképet a célhelyre menteni
  @sch.bme.hu címre a kérésedet)
Órai jegyzet, 2004.03.23
 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) hullgazd_jegyzet_2004_Aweden.pdf nevű fájl ("hullgazd_jegyzet_2004_Aweden.pdf" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Valaszthato/HullGazd oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki
  Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Nem lehet a bélyegképet a célhelyre menteni
  @sch.bme.hu címre a kérésedet)
2004-es jegyzet Awedentől
 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) hullgazd_vazlat_2002.rtf nevű fájl ("hullgazd_vazlat_2002.rtf" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Valaszthato/HullGazd oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki
  Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Nem lehet a bélyegképet a célhelyre menteni
  @sch.bme.hu címre a kérésedet)


Hulladekgazdalkodas kozismereti targyhoz oravazlat. A tanar altal kiadott elektronikus jegyzet. Nem tul bobeszedu, vizsgara (vizsgaZH-ra) nem ajanlom, hogy csak ebbol keszuljetek. Egy jo orai jegyzet sokat segithet a puskazasban... :)
UL by Szurap Miklos, mike@mad.hu