Önálló laboratórium (Szoftverfejlesztés/AUT)

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
← Vissza az előző oldalra – BSc Szoftverfejlesztés specializáció
Önálló laboratórium
Tárgykód
VIAUAL01
Általános infók
Szak
info, szoftverfejlesztés specializáció
Kredit
5
Ajánlott félév
6
Keresztfélév
Van
Tanszék
AUT
Követelmények
NagyZH
Nincs
Házi feladat
1 db
Vizsga
Nincs
Elérhetőségek


Az önálló labor hasonlít a témalabor és szakdolgozat tárgyakhoz: dolgozgatsz egy projekten a félév során. Csupán a munka mértéke, a dokumentálás, és a bemutatás jellege/mértéke különbözik azoktól. Akár hozzá is kapcsolhatod a szakdolgozatodhoz, ha nagyobb kaliberű projektet akarsz végigvinni.

A félév elején kell témát választanod. Érdemes azonban már a félév kezdete előtt is felkeresni a témavezetőt e-mail-ban, hogy időben lezáruljon az egyeztetés, és tudj olyan témát választani, ami tetszik neked, könnyen el tudnád végezni. A témát alapvetően egyénileg kellene megoldani, de indokolt esetben lehet csapatban is.

Aktuális félév témáinak listája.

Ha nem találsz a listán olyan témát, ami érdekelne, de van saját projekted, amit szívesen megvalósítanál, keress egy konzulenst (pl. akinél témalabornál voltál), és kiírja neked a témát, utána dolgozhatsz azon.

Nagyon fontos, hogy olyan témát válassz, ami érdekel, így ugyanis jóval könnyebben el fogod tudni végezni a tárgyat. Sok módszert, eszközt kell megismerned többnyire egyedül, a témák nehézsége ehhez igazodik is, jut elég idő.

A munkáról folyamatosan tájékoztatni kell a témavezetőt, hogy tudja, hol jársz, sikerül-e az üzemtervet tartani, kell-e valamiben segíteni, kell-e valamit javítani/módosítani. Habár elegendő félév végén beadni és bemutatni a munkát, ne hagyd az utolsó pillanatra a dolgokat. A témavezetők díjazzák a folyamatos munkát, a kapkodás miatti ronda kódokat viszont nem.

A félév végén egy prezentáció kíséretével kell bemutatnod a munkádat. Ezt 9 másik hallgató, és 2 tanár előtt kell előadnod, 10 perc jut a bemutatódra, +2 perc kérdésekre. A bemutató elég laza, nem egy vérre menő dolog. Miután mindenki végzett, a felügyelő tanárok megküldik a z értékelést egyrészt az előadásod minőségéről, másrészt a témád, munkád hasznosságáról/megfelelőségéről a konzulensednek, aki ezt is figyelembe véve megadja a jegyet. Viszont a konzulens sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a kódba, dokumentációra, amit külön kell feltöltened/bemutatnod.

Tanácsok a bemutatóra:

  • Tanszéki gyík
  • 16:9-es méretben csinálhatod a prezentációt, többségében olyan teremben van a bemutatás, ahol lehet ekkorát kivetíteni.
  • Nézd át, hogy kell használni a PowerPoint alkalmazást. Általában 2016-os változatú program van a bemutató laptopra telepítve, esetleg 2007-essel is találkozhatsz. Jegyezd meg jól, hogy kell elindítani a prezentációt teljes képernyőn.
  • Amit otthon el tudsz mondani magadnak 10 perc alatt, akkor a bemutatón tuti másról fogsz beszélni, és nem 10 percig. :) Gyakorold el normálisan a bemutatást, beszédet mások előtt, teljesen más, mint csak tudni minden dolgot a munkádról. Bár mindenki bénázik majd kicsit, így nem fogsz kilógni, az előadói képesség nagyon fontos, gyakorolni kell ezt is.
  • Vigyél órát, vagy telefonon stoppert, mert beszéd közben gyorsan szalad az idő, tudd mennyi van még hátra. Te se, és a többiek se díjazzák, ha túlcsúszik a 2 órás sáv.


Bevezetők
1. félév
2. félév
3. félév
4. félév
5. félév
6. félév
7. félév