A programozás alapjai I.

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Nem lehet a bélyegképet a célhelyre menteni
Ez az új tanterv tárgya, a régiért lásd: A programozás alapjai I. (régi)


A programozás alapjai 1.
Tárgykód
VIEEAA00
Általános infók
Szak
info
Kredit
7
Ajánlott félév
1
Keresztfélév
nincs
Tanszék
EET
Követelmények
Labor
14 db
KisZH
6 db
NagyZH
2 db
Házi feladat
1 nagyházi
Vizsga
nincs
Elérhetőségek
Levlista
prog1
Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Nem lehet a bélyegképet a célhelyre menteni
@sch.bme.hu


Követelmények

Követelmények az InfoC-n

A szorgalmi időszakban

 • Az elégséges jegy minimum feltételei:
  • Az előadások legalább 70%-án való részvétel (csak a gólyáknak). Bővebben...
  • A gyakorlatok legalább 70%-án való részvétel.
  • A laborok legalább 70%-án való részvétel. A laborok végén az egyéni órai munkát fel kell tölteni. Ha előbb végzel, a megoldott feladatokat a laborvezetőnek személyesen be kell mutatni. Amennyiben szó nélkül lelépsz, az laborvezetőtől függően akár hiányzásnak is számíthat, még ha fel is töltötted a megoldásokat. A laborvezető a bemutatáskor kérheti a hibás, hiányos megoldások javítását, illetve pótlását.
  • A kisZH-k sikeres megírása. A hat kisZH-t a gyakorlatokon iratják meg. A kisZH-ból a 4 legjobb számít bele, amelyek összpontszáma el kell hogy érje a négy kisZH által szerezhető pontszámok 50%-át. A meg nem írt dolgozatok pontszámát nullának veszik.
  • A nagyZH-k sikeres megírása. A két ZH összegének el kell érni a megszerezhető pontok felét (40 pont).
   • A nagy ZH-kra jelentkezni kell az adminisztrációs portálon (Részvétel: Igen/Igen, IMSC feladatsorral/Nem).
   • A két zárthelyi eredményének összege helyett a második zárthelyi pontszámának kétszeresét veszik figyelembe, ha az magasabb, mint az első.
  • A nagyHF leadása, a szerezhető pontszám legalább felének megszerzése.
 • Pótlási lehetőségek:
  • A jelenlétek nem pótolhatóak.
  • A kisZH-k félév közbeni pótlását az teszi lehetővé, hogy hatból csak a legjobb négyet veszik figyelembe. Pótlási héten ezek már nem pótolhatóak.
  • A nagyZH-k, ha a két ZH nem érte el együtt a megszerezhető pontok 50%-át, akkor pótlási héten pótolható, ez nem fizetős, viszont nincs pótpót. A pótzh felülírja mindkét ZH eredményét. A feladatsor a teljes tananyagot lefedi. A pót ZH megírása jelentkezéshez kötött.
  • A nagyHF a pontosan ehhez kiírt feladat határidejéig pótolható pluszköltséggel, a póthéten vagy utána már nem lehetséges. A részfeladatok nem pótolhatóak, a késés a TVSz szerint a pontok 20%-ának elvesztését jelenti. Hiányuk esetén a teljes házi még lehet elfogadott, ha teljesíti a követelményeket. A pótlásként feladatot is be kell mutatni a laborvezetőnek, ha az addigi bemutatások során nem volt értékelhető állapotban. Ennek legvégső határideje a pótlási hét keddje. Az időpontot a laborvezető határozza meg.

Félévvégi jegy

 • A félévközi jegy a nagy zárthelyik, a 4 legjobban sikerült kis zárthelyi, és a nagy házi feladat pontszáma alapján számítódik ki. A nagy zárthelyikre maximum 2×40 pont azonban ha második nagyzárthelyi jobban sikerült mint az első, akkor az első helyett azt számítják duplán, a kis zárthelyikre maximum 4×10 pont szerezhető, a nagy házi feladatra 20, ez összesen 140 pont. Ha a minimumkritériumok teljesülnek, a jegy nem lehet rosszabb elégségesnél.
 • A felkészülést egyéni szorgalmi feladatok is segítik, melyek megoldása nem kötelező. A határidőre és sikeresen megoldott szorgalmi feladatokkal extra pontok szerezhetők, amelyeket a félévközi jegy kialakításánál veszik figyelembe. 2015 őszi félévben maximum 14 pluszpont volt szerezhető szorgalmi feladatok megoldásából.
 • [math]Pontszám = max(NZH1 + NZH2, 2 × NZH2) + NZH\_IMSc + sum(legjobb4(KZH1, KZH2, KZH3, KZH4, KZH5, KZH6)) + NHF + SZORGALMI[/math]
  • Az alapkövetelmények teljesítésével (IMSc és szorgalmi nélkül) 140 pont szerezhető.
  • A jeles alsó ponthatára (125) feletti összes többlet pontszám is IMSc pontszámnak van elkönyvelve, a tárgy kreditértékének megfelelően összesen legfeljebb 5×7 = 35 pontot.
 • Ponthatárok:
Pont Jegy
0 - 69 1
70 - 89 2
90 - 109 3
110 - 124 4
125 - 5


Segédanyagok

Algoritmusok és adatszerkezetek


KisZH-k

A tárgyból előforduló kisZh-kat zh-ként külön oldalon gyűjtjük, ahol év szerinti bontásban fogod megtalálni őket.

ZH

Tippek

Szóval hogyan kell tanulni a prog ZH-kra? „Sehogyan.” Ez nem egy „tanulható”, hanem egy „gyakorolható” tárgy.

Csaba

A programozás inkább egy gondolkodásmód, mint egy bemagolandó vagy megtanulandó anyag. Ha eddig még nem programoztál akkor nem fog könnyen menni, viszont folyamatos készüléssel jól fel lehet készülni. Nekem tetszett, mert végre egy olyan tárgy, ahol a héten leadott anyagot nem leülni és megtanulni kellett, hanem a heti anyagot inkább csak kipróbáltam otthon és játszottam vele, hiszen a programozást játékként is fel lehet fogni. Azt tanácsolom hogy találj ki magadnak valamilyen programot amit meg akarsz csinálni (én például a Vaterás eladásaimat kezelő programot választottam) és próbálkozz és játssz vele. Ha ilyen szemlélettel programozol akkor nem szenvedés lesz, hanem inkább egy jó játék ahol a következő heti előadást várod, hogy délután mehess haza játszani = azaz belerakni a kis saját programodba az előadáson tanultakat.

Rá lehet menni típuspéldákra gyakorlására és hasonló dolgokra, de nem éri meg. Miért nem? Leírtam ide saját tapasztalataimat: Hogy tanuljunk meg programozni?.

--Szabó Csaba (vita) 2012. december 16., 23:26 (CET)

Szorgalmik

A félév során a portálon több szorgalmi feladat is meg lesz hirdetve, érdemes gyakorolni az ilyen feladatok megoldásával is.

Kedvcsináló

Fun


Bevezetők
1. félév
2. félév
3. félév
4. félév
5. félév
6. félév
7. félév


Bevezetők
1. félév
2. félév
3. félév
4. félév
5. félév
6. félév
7. félév