Környezetmenedzsment

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Tananyag

  • Előkövetelmény: nincs, de ajánlott a Környezetgazdaságtannal kezdeni.
  • Felhasználható irodalom: Typotex kiadó / Környezetmenedzsment
  • További hasznos olvasmány: Moser - Pálmai / A környezetvédelem alapjai
  • Jegyzet: A tanszéki honlapon >> letöltések menüpont alatt >> Hallgatóként a megfelelő jelszóval bejelentkezve lehet a jegyzetek között keresgélni.

Vélemények, leírások

2006/2007 tavaszi félév - Hanci

"A modern vállalkozás a környezetvédelmet stratégiai produkciós tényezőnek ismeri el. Az ipari verseny legújabb fázisában a társadalom egyre növekvő érzékenységet tanúsít a környezetvédelem iránt..."

"Környezetünk védelmét minden munkatársunk és ügyfelünk számára fontossá kívánjuk tenni, ezért környezetvédelmi tevékenységünkről folyamatos tájékoztatást adunk, információs rendszert építünk ki és működtetünk..."

"...környezeti teljesítményünk javítása érdekében az éves költségtervben külön fejezetként jelenítjük meg a környezetvédelmi ráfordításokat..."

Nem csak a tanórán vagy zöldmozgalmak aktivistáival beszélgetve hallhatunk ehhez hasonlókat. Ezek az idézetek különböző hazai nagyvállalatok oldalairól valók. Függetlenül attól, hogy az egyes vállalatok mennyire veszik ezt komolyan, tény hogy egyre többet foglalkoznak a környezeti teljesítményük javításával és komoly pénzeket költenek rá.

A tárgy lényegében a vállalatok irányításának (menedzselésének) környezetvédelmi vetületét mutatja be. A félév során többek között megtudhatjuk, mi a különbség a környezeti hatás és tényező között, találkozhatunk olyan menedzsment eszközökkel, mint a PDCA ciklus vagy a SWOT elemzés és megismerhetjük az ökotérképezés módszerét.

Követelmények, tapasztalatok

2006/2007 tavaszi félév - Hanci

Az előadó a leadott diákat nem pont az óra után, de még a ZH-k előtt feltöltötte a tanszéki weblapra. A diák csak vázlatot tartalmaznak, amellett nem árt előadásra járni, vagy a könyvet olvasgatni. Mi kaptunk szorgalmi feladatot is, ami szintén sokat segíthet a ZH írásában és még bónusz pont is jár érte. Az óra látogatása elvileg követelmény és nagy hasznára válhat azoknak, akik szeretnének jó jegyet szerezni. A félév során írt két ZH-ra kaptuk a jegyet.

Szerintem tanácsos ez előtt a Környezetgazdaságtant megcsinálni, mert az talán kicsit könnyebb, és utána ez is jobban megérthető. Mindent egybevetve nem a legegyszerűbb kétkredites, de kis igyekezettel jó jegyet lehet szerezni (ha figyelsz órákon, akár ötös is összejöhet a tankönyv olvasása nélkül :) ). Ha valakit érdekel a környezetvédelem, tudom ajánlani.

-- Hanci - 2008.07.31.