Hajtásszabályozások

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hajtásszabályozások
Tárgykód
VIVEM175
Általános infók
Szak
villany MSc
Kredit
4
Ajánlott félév
1
Tanszék
VET
Követelmények
NagyZH
2 db
Vizsga
szóbeli
Elérhetőségek


Vélemény

A tárgyat Veszprémi Károly tartja (az előző években még a nyugdíjas Schmitt István tartotta). Az órák sajnos elég unalmasak..:D Jelenleg (2012 tavasz) 4 kiszh van a tárgyból, amiből a kettő legjobb számít. Így ha kettőt megírtál, akkor meg is van az aláírás. A kiszh-n mindent lehet használni. Általában 1-2 kérdés van: egy ábra lerajzolása és pár egyenlet. A tárgyhoz van jegyzet (szokásos jelszóval védve) a honlapon, ami tökélesen lefedi az egész anyagot. Kinyomtatod és meg van az aláírás.

A vizsga sajnos bitang nehéz a félévi követelményhez képest. Az anyag rengeteg és kifejezetten nehéz, viszont Veszprémi teljes mértékben jóindulatú. A vizsga a 2012/2 félévben úgy nézett ki, hogy írásbeli+ szóbeli. Az ember kap 4-7 kis zh szintű kérdést, majd ezt szóban megerősíteni. Vektorábrákat illetve alapképleteket pontosan tudni kell. A bonyolultabb ábrákhoz lehet használni ábra gyűjteményt.

Vizsga

2012.05.21.

Állandómágneses szinuszmezős szinkrongépes hajtás normál és mezőgyengítéses üzeme, terhelhetőségi határok, vektorábrák nyomatékképlet.

2012.05.28.

  1. Irja fel a hajtas allo és forgoresz feszultseg es fluxus egyenleteit, vektoros és komponensekre bontva is. Milyen koordinata rendszerben vannak? Rajzolja fel a hasznalt fluxusos helyettesito vazlatot!
  2. Rajzolja fel a mezoorientalt szabalyozas vektorabrait (fluxus, aram). Jelolje a koordinata rendszereket is!
  3. Irja fel a nyomatek kepleteit vektorokkal es vektor osszetevokkel es a nyomaték
  4. Ertelmezze az aramgeneratorosan taplalt aszinkron motor blokkvazlaltat: transzformaciok szuksegessege, az egyes reszeknek megfelelo egyenletek, reszek beazonositasa.
  5. Ua. mint 4. csak feszultsegeneratorosan taplalt.
  6. Rajzolja fel az allando motorfluxushoz tartozo aramvektor diagrammot es motor jelleggorbeket.
  7. Rajzolja fel az uzemi tartomanyokat es hatatásokat az aramvektor es w-M sikon.


1. félév (tavasz)
2. félév (ősz)
3. félév (tavasz)
Egyéb