Autóvillamosság

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A hallgatók megismertetése az autók villamos berendezéseivel, s ezek különleges tulajdonságaival.

Autóvillamosság
Tárgykód
VIVEJV76
Általános infók
Kredit
4
Tanszék
VET
Követelmények
Jelenlét
ajánlott
Minimális munka
jelenlét
Labor
nincs
KisZH
5db
NagyZH
nincs
Házi feladat
nincs
Vizsga
van
Elérhetőségek

Tematika

A tárgyalt rendszerek (nem teljes lista)

  • A belsőégésű motorok indító berendezései
  • Klasszikus és elektronikus gyújtásvezérlések
  • Elektronikus keverék-képzők, befecskendezők
  • Blokkolás és kipörgés gátlás
  • Elektronikus gázpedál, és kormánymű
  • Fedélzeti számítógép
  • Elektronikus kényelmi berendezések

Követelmények

A tárgy, bár vizsgásnak van kiírva, nem az. 2 előadó tartja, ők 2014/2015 ősszel Dr. Frank Tibor (Óbudai-Kandó) és Dr. Kerekes Sándor (AUT) voltak, bár szerintem mindig ők tartják. Mindkét előadónál 2-2 ZH van, és mindketten a saját 2 ZH átlagából adnak neked egy jegyet, majd a két előadótól kapott jegy átlagából kapsz egy véglegeset. A ZH inkább hasonlít egy kisZH-ra, de 40-50 percet szoktak adni rá, kifejtős, rajzolós kérdések vannak. Ha valaki nagyon szeretne javítani, és ezért vizsgaidőszakban vizsgázni, akkor megengedik, de ez valószínűleg senkinek sem fog kelleni, mindig adnak megajánlottat.

Kis ZH-k

A 2012-es őszi félévben 2 oktató tartotta az órákat két különböző anyagrészből. Mindketten 3-3 kis ZH-t íratnak, amiből a 2-2 legjobb átlaga adja a félév végi átlagot. Ha ez eléri vagy meghaladja 3.0-t, a kerekített átlag megajánlott jegyet ér. -- 2012.10.08.

Vélemény

Mindkét előadó kiváló szakember az autók terén, és jófejek is, akit érdekel a téma, annak mindenképp ajánlom. Frank Tibornál inkább a motorok, befecskendezők, keverékképzés, gyújtás, ABS, tehát a mechanikusabb-hidraulikusabb rendszerek vannak, Kerekesnél pedig inkább az elektronikai és a vezérlőrendszerek, CAN busz, menetdinamikai rendszerek, tehát az ő anyaga inkább elektronika-szabályozástechnika. Nekem Frank Tibor órái sokkal jobban tetszettek, sokkal emberközelibbnek éreztem, nagyon jól magyarázott, tényleg megértettem, hogy működik egy autó, még a gépészesebb oldalt is. Kerekes órái sem voltak rosszak, talán az én előképzettségem volt hiányos hozzá néha, azért az ő részét is megértettem. Nem VIK-es hallgatóknak nem ajánlom a tárgyat, voltak nálunk a csoportban páran, eléggé bukdácsoltak.

Segédanyagok