„Szoftvertervezés” változatai közötti eltérés

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
(→‎2018: FB link)
 
(13 közbenső módosítás, amit 9 másik szerkesztő végzett, nincs mutatva)
12. sor: 12. sor:
 
| kiszh = nincs
 
| kiszh = nincs
 
| nagyzh = 1 db
 
| nagyzh = 1 db
| hf = 3 db
+
| hf = 2 db
 
| vizsga = nincs
 
| vizsga = nincs
 
| levlista =  
 
| levlista =  
 
| tad = https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/VIIIM110/
 
| tad = https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/VIIIM110/
| tárgyhonlap = https://www.iit.bme.hu/~bbenyo/SE/
+
| tárgyhonlap = https://www.iit.bme.hu/szoftvertervez%C3%A9s
 
}}
 
}}
  
 
==Követelmények==
 
==Követelmények==
 +
===2016===
 +
* Nagyzárthelyi
 +
* Nagyházi, aminek az első felét évközben is le lehet adni hasznos visszajelzéseket kapva. Valahogy a félév közepe felé kaptuk ki a házikat. Három fős csapatokban dolgoztunk ki elméleti szinten egy komplexebb szoftver működését, ami abból áll hogy rengeteg dokumentációt írsz és (UML) diagramot gyártasz. Nekünk hasznos volt a [https://www.draw.io/ draw.io] ezekhez. Ami nekünk volt feladat: [[Media:haziFeladat_2016_v01_0.pdf]]
 +
 
===2013===
 
===2013===
 
* Egy nagyzárthelyi, és három otthoni házi feladat sikeres elkészítése csoportmunkában. A félévközi jegy megszerzésének feltétele a feladatok elfogadása és legalább elégséges nagyzárthelyi. A félévközi jegy a nagyzárthelyivel és a feladattal elért eredmények átlaga.
 
* Egy nagyzárthelyi, és három otthoni házi feladat sikeres elkészítése csoportmunkában. A félévközi jegy megszerzésének feltétele a feladatok elfogadása és legalább elégséges nagyzárthelyi. A félévközi jegy a nagyzárthelyivel és a feladattal elért eredmények átlaga.
  
 
==Vélemények==
 
==Vélemények==
===2013===
+
=== 2018 ===
* NE VEDD FEL HA NEM KÖTELEZŐ! Szánalmas tárgy. Tavaly tanárt cseréltek. Az órák szánalmasak, példákat mond, de sose a lényegre tér ki. A ZH az óra színvonalához képest nagyon nehéz (63% bukott, 2db 3-as, egy 4-es és egy 5ös volt a 77 résztvevő közül, miután a ponthatárt lejjebb vitte. Az eredeti ponthatárral 4 ember ment volna át a 77-ből). Az eldöntendő kérdések egy része kétértelmű. Olyan feladat is volt, amit egy ember tudott megoldani. A tanár felelőtlen, nem érdeklik a diákok. PótZH-ról 1 órát késett és még csak elnézést sem kért. Az első vizsgahét péntekére javította ki a félévközi házikat, a vizsgaidőszak közepén lehet javítani. E-mailekre sohasem válaszol. A házi eredmények szintén szánalmasak lettek, annak ellenére, hogy saját bevallása szerint nagyon elnéző volt. Az eredményeket harmadszorra sikerült feltöltenie hiba nélkül, az előzőkben random emberek megbuktak. ZH megtekintés után sokan panaszkodtak, hogy a tanár kinevette őket. Annak ellenére, hogy hivatalosan mindig 2 hetünk volt a házi feladat kidolgozására, mindig a beadási határidő előtt 2-3 nappal került ki a honlapra a kiírás. A ZH eredményeit tartalmazó, netre kirakott PDF-ben megtalálható volt a hallgatók Név/Neptun kód/e-mail cím párja. A tanár lenézi a diákokat. A ZH-ra úgy jött be mosolyogva, hogy "Egyszerű feladatokat hoztam, mert tudom, hogy önök nem szeretnek gondolkodni". Nincs miből tanulni: a jegyzet, amit kiadott nem átgondolt anyag, fele angol, fele magyar. Látszik, hogy úgy van össze copy-pastelve. Van ahol egymás után ott a magyar fordítás és az angol eredeti dia is.
+
A negatív kritikák ellenére vettem fel ezt a tárgyat, mert hogy majd én jól okosabb leszek mint a többiek, nem lesz itt gond. Jó tanács: ne vedd fel, ne szopasd meg magad. Házi feladatoknál a különböző részegységeket mindig leadtuk a fakultatív határidőket betartva, tök felesleges volt. Nulla feedback, majd félév végén kaptunk rá egy hármast. PPZH előtt 10 perccel (TÍZ PERCCEL) sikerült felraknia az eredményeket a honlapra, olyan kabaré után, hogy már sírva röhögtünk kínunkban, [https://www.facebook.com/groups/784252571708038/permalink/1296303433836280 MSc FB csoportban] visszakereshető. Ha további részletek is érdekelnek: markmyprofessor -> Benyó Balázs
 +
Ha érdekel a témakör, elmondom mit csinálj: NE AKARD TELJESÍTENI A TÁRGYAT! Okosan nézzed ki a Neptunból, hogy mikor vannak előadások, de SEMMIKÉPP NE VEDD FEL EZT A TÁRGYAT. Szépen sunyulj be első hónapban az előadásokra Bíró Tamást hallgasd meg ahogy a SCRUM-ot magyarázza, érdemes, érdekes, jól nyomja az órákat. Ha az UML meg a szekvenciadiagram a fétised, akkor meg töltsd le az előadásdiákat a félév további részéről is, és otthon szórakozz el vele.
 +
 
 +
=== 2017 ===
 +
Az első pár héten továbbra is Bíró Tamás tartja az órákat, aki nagyon összeszedett, profi tréninget tart a Scrum elméletéről és használatáról (Ő maga a Scrum kitalálóitól tanult, jelenleg több top magyar cég vezetője pl. Barion... a fejlesztési munkákban is aktívan részt vesz, tudja miről beszél, amikor gyakorlati tanácsokat ad...). Bárkit, akit kicsit is érdekel a Scrum / agilis fejlesztés, hallgassa meg.
 +
 
 +
A félév további előadásit Benyó Balázs tanár úr tartja, az előadásmódban vannak problémák, sokszor nehezen érthető, de szakmai tudása neki is megkérdőjelezhetetlen. Személy szerint én azt érzetem, hogy inkább nekifut 3x-4x egy gondolatmenetnek, mit hogy hülyeséget mondjon.
 +
2017-ben változott a sokat kritizált házi feladat rendszere is. 3 részre van osztva a házi elkészítése, aminek minden mérföldkövénél néhány csapatot megkér, hogy adja elő a többi hallgató előtt is mire jutott, majd együtt elemzi azt a hallgatókkal. Építő jellegű és kifejezetten hasznos kritikákat fogalmaz meg (tény, hogy volt akikkel gúnyos volt, de azok értékelhetetlen munkát hoztak...). Ha a munkája során az embernek UML diagramokkal kell foglalkozni, az innen vett tapasztalatokkal a legtöbb felmerülő ábrázolási problémára már lesz kész megoldása. Magát a házi feladatot is nagyon könnyű így megoldani, ha a csapat hajlandó a saját háziját is javítani ezek alapján.
 +
A házi elemző órák miatt jó pár elméleti részre nem jutott idő, cserébe az alapvető tervezési eljárásokat és UML diagramokat mélységében jól meg lehetett érteni.
 +
A kevesebb elmélettel együtt járt, hogy a zárthelyire (1 db van belőle) - szerintem - könnyű volt felkészülni (pár óra tanulás, diasorok átnézése). A Scrum részek is szerepeltek a zh-ban 2017-ben!
 +
 
 +
Én záróvizsgáztam is a tárgyból, Benyó B. tanár úr felajánlotta a konzultációt, ahol kérés nélkül is végigment a tételeken elmagyarázva, hogy melyek a legfontosabb részek. Ha foglalkoztál már egyetemen kívül ezekkel a témákkal, a zv-re felkészüléshez se kell több, mint a zh-ra.
 +
 
 +
Magam és mások tapasztalatai alapján ez az egyik legkönnyebben teljesíthető kötelező tárgy jelenleg (persze csak ha érdekel a témája...) , az előző évek negatív kritikák ellenére én ajánlom, látszik, hogy jó irányba változik a tárgy.
 +
 
 +
Én az óráknak kb. a felén tudtam részt venni, a zárthelyire 3 óra, a házira 2 délutánt (~7 óra) szántam ez egy 4-es osztályzatra volt elegendő (zv-re tanulás ~4-5 órával 5-ösre hozható).
 +
 
 +
=== 2016 ===
 +
Az első pár héten külső előadó az agilis szoftverfejlesztésről, főleg Scrum-ról mesél, ami elég színvonalas. Rengeteg saját tapasztalatot oszt meg és interaktív játékok is néha közbe vannak szúrva.
 +
Ezt követően Benyó Balázs tartotta az előadásokat. Rengeteget tanultunk az UML leírásokról, ami elég hasznos hosszútávon, de én pl nem tudtam figyelni rá az előadásmódja miatt. (nagyon lassan bontja ki a mondanivalót, nehéz kivenni a lényegi tartalmat)
 +
 
 +
Ha nem kötelező neked, akkor messziről kerüld el ezt a tárgyat, amíg Benyó Balázs nevét látod mellette a Neptun-ban. BSC utolsó félévében vettem fel, de végül is nem csináltam meg. Az előadások unalmasak (kivéve az első 2-3 héten), amit elmond az előadó 4 óra alatt, azt össze lehetne foglalni 20 percben.
 +
=== 2013 ===
 +
 
 +
A tárgyat nem könnyű teljesíteni, nem elég csupán a kiadott segédanyagokat átolvasni
  
===2012===
+
{{Lábléc_-_Villamosmérnök_mesterszak}}
* Ez legszínvonaltalanabb tárgy, amivel a BME-s pályafutásom alatt találkoztam. Semmi esetre se vegyétek fel, ha nem muszáj. A (Benyó B.) előadásai kritikán aluliak, egyrészt érthetetlen amit beszél, másrészt a diákokkal szemben felelőtlen (házi feladat kiírás pontatlan,  eredményei utolsó hét pénteken kerültek fel, email-re nem válaszol stb.).
 
A ZH ehhez képest nagyon nehéz, a hivatalos honlapra feltett szedett-vetett anyagból esélytelen rá felkészülni. Konzultáción, ZH megtekintésen a bukott diákokkal lekezelően viselkedett, kinevette őket.
 
[[Category:Villanyszak]]
 

A lap jelenlegi, 2019. március 4., 22:18-kori változata

Szoftvertervezés
Tárgykód
VIIIM110
Általános infók
Szak
villany MSc
Kredit
4
Ajánlott félév
1
Tanszék
IIT
Követelmények
KisZH
nincs
NagyZH
1 db
Házi feladat
2 db
Vizsga
nincs
Elérhetőségek


Követelmények

2016

  • Nagyzárthelyi
  • Nagyházi, aminek az első felét évközben is le lehet adni hasznos visszajelzéseket kapva. Valahogy a félév közepe felé kaptuk ki a házikat. Három fős csapatokban dolgoztunk ki elméleti szinten egy komplexebb szoftver működését, ami abból áll hogy rengeteg dokumentációt írsz és (UML) diagramot gyártasz. Nekünk hasznos volt a draw.io ezekhez. Ami nekünk volt feladat: Media:haziFeladat_2016_v01_0.pdf

2013

  • Egy nagyzárthelyi, és három otthoni házi feladat sikeres elkészítése csoportmunkában. A félévközi jegy megszerzésének feltétele a feladatok elfogadása és legalább elégséges nagyzárthelyi. A félévközi jegy a nagyzárthelyivel és a feladattal elért eredmények átlaga.

Vélemények

2018

A negatív kritikák ellenére vettem fel ezt a tárgyat, mert hogy majd én jól okosabb leszek mint a többiek, nem lesz itt gond. Jó tanács: ne vedd fel, ne szopasd meg magad. Házi feladatoknál a különböző részegységeket mindig leadtuk a fakultatív határidőket betartva, tök felesleges volt. Nulla feedback, majd félév végén kaptunk rá egy hármast. PPZH előtt 10 perccel (TÍZ PERCCEL) sikerült felraknia az eredményeket a honlapra, olyan kabaré után, hogy már sírva röhögtünk kínunkban, MSc FB csoportban visszakereshető. Ha további részletek is érdekelnek: markmyprofessor -> Benyó Balázs Ha érdekel a témakör, elmondom mit csinálj: NE AKARD TELJESÍTENI A TÁRGYAT! Okosan nézzed ki a Neptunból, hogy mikor vannak előadások, de SEMMIKÉPP NE VEDD FEL EZT A TÁRGYAT. Szépen sunyulj be első hónapban az előadásokra Bíró Tamást hallgasd meg ahogy a SCRUM-ot magyarázza, érdemes, érdekes, jól nyomja az órákat. Ha az UML meg a szekvenciadiagram a fétised, akkor meg töltsd le az előadásdiákat a félév további részéről is, és otthon szórakozz el vele.

2017

Az első pár héten továbbra is Bíró Tamás tartja az órákat, aki nagyon összeszedett, profi tréninget tart a Scrum elméletéről és használatáról (Ő maga a Scrum kitalálóitól tanult, jelenleg több top magyar cég vezetője pl. Barion... a fejlesztési munkákban is aktívan részt vesz, tudja miről beszél, amikor gyakorlati tanácsokat ad...). Bárkit, akit kicsit is érdekel a Scrum / agilis fejlesztés, hallgassa meg.

A félév további előadásit Benyó Balázs tanár úr tartja, az előadásmódban vannak problémák, sokszor nehezen érthető, de szakmai tudása neki is megkérdőjelezhetetlen. Személy szerint én azt érzetem, hogy inkább nekifut 3x-4x egy gondolatmenetnek, mit hogy hülyeséget mondjon. 2017-ben változott a sokat kritizált házi feladat rendszere is. 3 részre van osztva a házi elkészítése, aminek minden mérföldkövénél néhány csapatot megkér, hogy adja elő a többi hallgató előtt is mire jutott, majd együtt elemzi azt a hallgatókkal. Építő jellegű és kifejezetten hasznos kritikákat fogalmaz meg (tény, hogy volt akikkel gúnyos volt, de azok értékelhetetlen munkát hoztak...). Ha a munkája során az embernek UML diagramokkal kell foglalkozni, az innen vett tapasztalatokkal a legtöbb felmerülő ábrázolási problémára már lesz kész megoldása. Magát a házi feladatot is nagyon könnyű így megoldani, ha a csapat hajlandó a saját háziját is javítani ezek alapján. A házi elemző órák miatt jó pár elméleti részre nem jutott idő, cserébe az alapvető tervezési eljárásokat és UML diagramokat mélységében jól meg lehetett érteni. A kevesebb elmélettel együtt járt, hogy a zárthelyire (1 db van belőle) - szerintem - könnyű volt felkészülni (pár óra tanulás, diasorok átnézése). A Scrum részek is szerepeltek a zh-ban 2017-ben!

Én záróvizsgáztam is a tárgyból, Benyó B. tanár úr felajánlotta a konzultációt, ahol kérés nélkül is végigment a tételeken elmagyarázva, hogy melyek a legfontosabb részek. Ha foglalkoztál már egyetemen kívül ezekkel a témákkal, a zv-re felkészüléshez se kell több, mint a zh-ra.

Magam és mások tapasztalatai alapján ez az egyik legkönnyebben teljesíthető kötelező tárgy jelenleg (persze csak ha érdekel a témája...) , az előző évek negatív kritikák ellenére én ajánlom, látszik, hogy jó irányba változik a tárgy.

Én az óráknak kb. a felén tudtam részt venni, a zárthelyire 3 óra, a házira 2 délutánt (~7 óra) szántam ez egy 4-es osztályzatra volt elegendő (zv-re tanulás ~4-5 órával 5-ösre hozható).

2016

Az első pár héten külső előadó az agilis szoftverfejlesztésről, főleg Scrum-ról mesél, ami elég színvonalas. Rengeteg saját tapasztalatot oszt meg és interaktív játékok is néha közbe vannak szúrva. Ezt követően Benyó Balázs tartotta az előadásokat. Rengeteget tanultunk az UML leírásokról, ami elég hasznos hosszútávon, de én pl nem tudtam figyelni rá az előadásmódja miatt. (nagyon lassan bontja ki a mondanivalót, nehéz kivenni a lényegi tartalmat)

Ha nem kötelező neked, akkor messziről kerüld el ezt a tárgyat, amíg Benyó Balázs nevét látod mellette a Neptun-ban. BSC utolsó félévében vettem fel, de végül is nem csináltam meg. Az előadások unalmasak (kivéve az első 2-3 héten), amit elmond az előadó 4 óra alatt, azt össze lehetne foglalni 20 percben.

2013

A tárgyat nem könnyű teljesíteni, nem elég csupán a kiadott segédanyagokat átolvasni


1. félév (tavasz)
2. félév (ősz)
Egyéb
Főspecializációk