Szoftver labor I.

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Nem lehet a bélyegképet a célhelyre menteni
Ez egy régi tárgy oldala, ha 2014-ben vagy utána kezdtél, lásd: A programozás alapjai I.
Szoftver laboratórium 1
Tárgykód
VIEEA101
Általános infók
Szak
info
Kredit
2
Ajánlott félév
1
Keresztfélév
nincs
Tanszék
EET
Követelmények
KisZH
5 db
NagyZH
nincs
Házi feladat
1 db
Vizsga
nincs
Elérhetőségek
Levlista
szoftlab1
Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Nem lehet a bélyegképet a célhelyre menteni
@sch.bme.hu


Követelmények

Előtanulmányi rend

A tárgy legkorábban A programozás alapjai 1. tárggyal vehető fel együtt.

A szorgalmi időszakban

 • Az órákon önálló munka folyik.
 • Az min. elégséges félévvégi jegy feltételei:
  • A laborgyakorlatok 70%-án való jelenlét. A labor elején beugró íratható (laborvezető-függő), ennek sikertelensége esetén az adott foglalkozáson való jelenlét megtagadható és így hiányzásnak számít. A beugrókban és a kisZH-kban A programozás alapjai 1. tárgynak a labor anyagához kapcsolódó előadás- és gyakorlati anyagait kérdezik vissza (ez legtöbbször az előző hetit jelenti).
  • A kisZH-k sikeres teljesítése. Ehhez az 5 db kisZH-ból aalegjobb 3-nak az összpontszáma kell, hogy min. 40% legyen. 10 pontos kisZH-k esetén ez 12 pont.
  • Házi feladat elkészítése. A 13. héten kell bemutatni a laborvezetőnek. A házi feladaton a félév közben is dolgozni kell, nem csak az utolsó héten: a 8. hétre kell elkészíteni annak pontosított specifikációját, a 10. hétre pedig a programnak egy első, félkész változatát. Ezek időre elkészülte beleszámít a házi feladatra járó jegybe.
 • Pótlási lehetőségek:
  • A kisZH-k nem pótolhatóak.
  • A házi feladatot a határidőn túl is le lehet adni, egészen a pótlási hét végéig, különeljárási díj ellenében.

A vizsgaidőszakban

 • Vizsga: nincs.

Félévvégi jegy

 • A félévvégi jegy (J) a három legjobb kisZH összpontszáma (P) alapján kapott jegyből (kZH) és a házi feladatra kapott jegyből (HF) számolódik a következő módon:
P 0 - 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
kZH x 1,50 1,72 1,94 2,17 2,39 2,61 2,83 3,06 3,28 3,50 3,72 3,94 4,17 4,39 4,61 4,83 5,06 5,28 5,50
 • [math]J= 0,5*kZH+0,5*HF[/math]
 • A laborvezető az egész féléves órai munka alapján ezt ±0.5 jeggyel módosíthatja.

Segédanyagok

Labor anyagok

Labor kisZH, beugró

Házi

Részletes információ a háziról a tárgyhonlapon itt található.

Követelmény

 • Kb. 500 soros C program, amely a C nyelv lehetőségeit kihasználja: strukturált felépítés, több modulra bontás, dinamikus memóriakezelés, fájlkezelés stb.
 • Szabadon választható a téma, de a feladatválasztást a laborvezető jóvá kell hagyja.
 • Dinamikus memóriakezelés kötelező, programozási komplexitásban legalább a két dimenziós dinamikus tömb. (Olyan feladat nem választható, amelyhez még ennél is primitívebb memóriakezelést kíván csak.)
 • A kész megoldás és a dokumentáció bemutatása csak személyesen történhet. A laborvezető a megoldás saját elkészítését ellenőrzi, mégpedig úgy, hogy a program forráskódjával kapcsolatban kérdéseket tehet el, vagy annak módosítását kérheti.
 • A program mellé el kell készüljön a programozói, a tesztelési és a felhasználói dokumentáció.
 • Az elkészített nagy házit a 13. heti laborgyakorlaton személyesen is be kell mutatni a laborvezetőnek.
 • A dokumentációkat és a forráskódot elektronikusan kell leadni, az adminisztrációs portálon. A megoldásokat legkésőbb a 13. oktatási hét vasárnap éjféléig fel kell tölteni a portálra.
 • A beadás ideje definíció szerint a feltöltés idejével egyezik meg. Aki a 13. hét végéig nem tud feltölteni egy elfogadható, végleges megoldást, az a 14. héten már csak pótbeadásként, különeljárási díj megfizetése mellett adhatja be a megoldást. A pótlásként leadott megoldás azonban teljes értékű: ha a részfeladatok rendben voltak, akár jeles érdemjegy is járhat érte, feltéve, hogy a félév közbeni követelmények (specifikáció és félkész házi) időben teljesítve voltak.
 • Akik az utolsó utáni, az adminisztrációs portálon a „pótlás” néven látszó feladathoz kényszerülnek megoldást feltölteni, különeljárási díjat fizetnek. Ez nem csak úgy lehet, hogy a „végleges” programhoz nem töltötték fel az elkészült programot és a dokumentációt, hanem úgy is, hogy az oda feltöltött megoldás elfogadhatatlan, mert hiányos vagy hibás.
 • A nagy házi feladat elkészítésével az előrehaladást úgy ellenőrizzük, hogy némely részfeladatokat (pontosított specifikáció, félkész megoldás) a félév közben is kérjük. Ezen részfeladatok helyes, elfogadható megoldása a végleges jegybe beleszámít.

Tippek

Érdemes készüli a laborra az addig vett anyagokból, hogy laboron ne értetlenül nézz hogy mit kell csinálni, hanem hogy sikerélménnyel tudd megoldani ott laboron a kiadott feladatokat. A nagyházit kiadás után érdemes elkezdeni, olyan részeket elkészíteni belőle amit már vettetek, így hétről-hétre érdemes haladni a házival és nem egyszerre megcsinálni, mert abból csak összecsapott, rossz (vagy el sem készített) házi lesz.

Kedvcsináló

Előadáson csak beszélnek a programozáson, gyakorlaton papíron kell mindent megoldani. Végre itt a labor ahol számítógépen is lehet csinálni, ha elakadsz vagy bármi probléma van, akkor kérj segítséget a laborvezetőtől, azért van ott hogy segítsen neked és nem azért hogy ö tanítsa meg neked az anyagot, arra ott az előadás és a gyakorlat. Megfelelően készülve a laborokra nagyon jó óra, ha nem készülsz rá akkor csak szenvedés lesz.


Bevezetők
1. félév
2. félév
3. félév
4. félév
5. félév
6. félév
7. félév