Villamos gépek és alkalmazások

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Villamos gépek
és alkalmazások
Tárgykód
VIVEA334
Általános infók
Szak
villany
Kredit
4
Ajánlott félév
5
Keresztfélév
nincs
Tanszék
VET
Követelmények
NagyZH
1
Vizsga
van
Elérhetőségek
Levlista
vet-bsc@sch.bme.hu
← Vissza az előző oldalra – BSc Fenntartható villamos energetika specializáció

Segédanyagok

ZH

Első ZH

Második ZH

Vizsga

A vizsga menete (2015):

Az ellenőrző kérdések gépekből, hajtásokból tételekre vannak szétvagdosva, a gyakorlatokon megoldott feladatok is részfeladatokra szét vannak vagdosva. A gépek/hajtások/feladatok 3 külön borítékban vannak. Vizsga elején hajtásokból és a feladatokból húzni kell egyet-egyet, gépekből pedig kettőt. Ezután kb. 1 óra van a tételek kidolgozására.

  • Feladatok: Szakállas Anna javítja, nagyon rendes, ha hiba van benne, akkor visszaadja és kb. meg is mondja, hogy mit kell kijavítani, még utána is ötöst ad, ha csak elszámolás volt.
  • Hajtások: A tételt kell elmondani Veszpréminek, nem kérdez bele másba, a leadott anyagot viszont el kell mondani hozzá. Apróságokra (pl. rajzjel hibás) is simán vonja le a jegyet, figyelni kell.
  • Gépek: Vajda a tétel ismertetésénél többet vár el, belekérdez, hogy kiderüljön, hogy valójában nem is érted. Segítőkészen elmagyarázza, sokat kell bólogatni és igenezni. Ha bejársz órákra és ismeri az arcod, akkor azért nem buktat meg, ha nem tudod, akkor sem.

A vizsga menete (2016):

A vizsga alapvetően írásbeli, 3 része van, gépek, hajtások, számolás. 1-5 osztályozzák, minden részből kell a kettes, az átlagból képződik a jegy. Szóbelizni opcionálisan lehet utána, még ha van 1-esed vagy 1.5-ösöd, akkor is érdemes megkérdezni, hogy mehetsz-e.

Tippek

Érdemes a könyvet elolvasni: dr. Retter Gyula: Villamosenergia-átalakítók 1. De tényleg. Ami a diákon csak vázlatosan szerepel és nem érted, itt szépen le van írva és meg van magyarázva. Hasznos könyv még: Liska József: Villamos gépek III. Szinkron gépek. A könyvtárból ki lehet venni. A Halász Sándor: Villamos hajtások könyvet is amúgy.

-- Györke - 2008.06.08.

  • Vizsga 2014.05.03
    • A mai vizsgától számítva ebben a vizsgaidőszakban írásbeli a számonkérés, szóbeli opcionális aki javítani akar. A tételek az ellenőrző kérdésekből kerülnek ki, a számolós példa az év közben gyakorlatokon vett feladatokból egy az egyben, számértékileg megegyeznek.


Közös tárgyak
Ágazati tárgyak
Specializáció laborok


Tárgyak