VIKWiki:Fájlfeltöltés

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Sablon:RightTOC Ha rögtön a fájlfeltöltési felületre ugranál, akkor elég a baloldali oldalsávban a Fájl feltöltése linkre kattintanod. De előbb olvasd el a feltöltési irányelveket!

Amennyiben az oldal szekesztése közben szeretnél valamit feltölteni, használd a drag'n'drop feltöltést.

Feltöltési irányelvek

1. Csak olyat tölts fel, ami önmagában nem lehetne wikioldal

Sokszor praktikusabb egy vagy több wikioldal létrehozása tananyagok, segédanyagok és feladatkidolgozások számára. Ezeket később könnyebb szerkeszteni, mint a feltöltött fájlokat. Ha kell, képeket is lehet egy wikioldalra beszúrni, emiatt sem kell doc fájlt csatolni.

Feltölteni olyasmit érdemes csak, aminek a tartalma fix, nem lesz szükség az átírására. Például régi ZH, ellenőrző kérdések, ilyesmi feltölthető, mert tartalma fix, de mondjuk a megoldásainak már érdemes lehet oldalt létrehozni.

2. Nevezd el jól a fájlt!

Szeretnénk, ha jól lennének rendszerezve a fájlok, és ennek egyetlen és leghatékonyabb módszere, ha minden fájlnak egy az ő tartalmát pontosan és teljesen leíró fájlnevet adunk. A fájlelnevezési sablon, amit használunk:

tárgyröv_típus_dátum_egyéb.kit

  • tárgyröv: a sztenderd rövidítése a tárgynak. Lásd: Tantárgynevek rövidítései levlistás levelek tárgyához. Ha a fájl nem tantárgyhoz, hanem más témához tartozik, akkor is legyen a témának egy konkrét rövidítése, amit itt használni lehet!
  • típus: a fájl típusa. Példák: hf, hazi, zh, zh2, vizsga.
  • dátum: a fájlhoz tartozó dátum, hogy az azonos típusúakat könnyen meg lehessen különböztetni. Példák: tárgy_jegyzet_2012tavasz.pdf, tárgy_vizsga_2012-12-19.pdf.
  • egyéb: más, ami sok azonos fájl segít megkülönböztetni egymástól, pl. ugyanakkori zárthelyiknél csoport, megoldókulcs, ha van hozzá, vagy kidolgozott házifeladatnál a készítő neve. Példák: tárgy_zh_2012-12-01_a_csoport.pdf, tárgy_zh_2012-12-01_megoldokulcs.pdf, tárgy_hf_2012osz_Le_Pal.pdf
  • kit: A fájl kiterjesztése; értelemszerű, csak a teljesség kedvéért van itt külön felsorolva.

3. Ne tölts fel gyűjteményt!

Egy feltöltésben csak egy konkrét téma fájljai legyenek. Egy konkrét házi, egy konkrét vizsga. ZIP fájlban lehet egyszerre több fájlt feltölteni, de ezt csak akkor használjuk, ha a fájlok nagyon szorosan kapcsolódnak egymáshoz, például egy program forráskódjának fájljai.

Feltölthető fájltípusok

Nem lehet akármilyen fájltípust feltölteni a wikire. Bizonyos fájltípusok helyett wikioldalak használatát vagy konvertálást ajánlunk. Az engedélyezett fájltípusok (kiterjesztések) teljes listáját a feltöltési felületen találod. Ha egy fájltípus nincs felsorolva, akkor csak egy engedélyezett fájllá konvertálás után töltheted fel.

Ha úgy gondolod, hogy egy fájltípus engedélyezésére szükség van, írj a wiki

Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Nem lehet a bélyegképet a célhelyre menteni

@sch.bme.hu címre.

Régi fájlok kiegészítése, módosítása, lecserélése

Ha a Speciális:Fájlok listája oldalon kikeresel egy fájlt, és a hozzá tartozó oldalra mész, akkor találsz egy linket, amire kattintva a fájl helyére tölthetsz fel egy újat.

A fájlfeltöltés alternatív módja (drag&drop)

Létezik egy másik, rövidebb módja a fájlok feltöltésének. Ennek használatához navigáljunk az adott oldal forrására, és a megjelenő forrás ablak tetején lévő sávba drag&drop módszerrel fájlokat helyezve (akár többet is egyszerre) azok feltölthetőek. Itt is érvényesek természetesen az elnevezési konvenciók. A sikeres feltöltés után egy gyorsgombbal a fájlra mutató linket is beszúrhatjuk a kurzor aktuális pozíciójához.