VIKWiki:Biztonsági másolat

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ha bejelentkezési vagy egyéb adminisztratív kísérlet esetén kerültél erre az oldalra, annak az lehet az oka, hogy a VIK Wiki biztonsági másolatát olvasod az éles verziója helyett. Próbáld meglátogatni a Wiki éles verzióját a wiki.sch.bme.hu oldalon, és ott bejelentkezni. Ha az éles verzió nem érhető el, akkor tájékozódhatsz vagy érdeklődhetsz a Wiki Facebook-oldalán vagy a KSZK blogján. Ha magáról a biztonsági másolatról szeretnél többet megtudni, akkor olvasd végig ezt az oldalt!

A VIK Wiki biztonsági másolata

A VIK Wiki a Schönherz Zoltán Kollégiumban a KSZK Lothlorien nevű nagy rendelkezésre állású webszerverén fut. Mivel azonban sem a BME hálózata, sem a Schönherzé nem biztosít olyan magas rendelkezésre állást, mint amit a Wiki felhasználói megkövetelnek, ezért a KSZK üzemeltet egy biztonsági másolatot a wiki2.kszk.info címen.

A biztonsági másolat célja, hogy a Wiki akkor is elérhető legyen, ha az eredeti helyén valamilyen okból nem lenne az.

A biztonsági másolat készítése

A biztonsági másolat úgy készül, hogy a KSZK rendszergazdái készítenek egy másolatot a Wiki fájlrendszeréről, beleértve a Wiki motorját és a feltöltött fájlokat, egy másolatot az adatbázisról, ezeket pár módosítással – a megváltozott URL-re átkonfigurálva, a cikkek módosítását, fájlfeltöltést letiltva – áttöltik a biztonsági másolatot kiszolgáló szerverre, ahonnan az bármikor elérhető.

Biztonsági másolat általában vasárnaponként vagy tervezett üzemkimaradás előtt készül.

A biztonsági másolatokért nem a Hallgatói Tudásbázis, hanem a KSZK a felelős.

A biztonsági másolat használata

A biztonsági másolatot akkor érdemes használni, ha a VIK Wiki éles verziója nem elérhető. Amennyiben egyszerűen egy fájl vagy szócikk korábbi verziójára van szükség, azok a kivételes esetektől eltekintve (amikor valamiért nagy szükség volt azok teljes eltüntetésükre) mindig elérhetők a cikkeknél felül a Laptörténet linkre vagy fájloknál a zöld időbélyegzőre (a fájlnév utáni r betűre vagy időjelzésre) kattintva. Egyébként azért nem érdemes a biztonsági másolatot használni, mert általában pár nap lemaradásban van a valódi wikihez képest, és nem biztos, hogy a legfrissebb dolgok is megtalálhatók rajta.

A biztonsági másolat azért nem szerkeszthető, mert ha az lenne, akkor egyrészt lenne két egymással párhuzamosan, de nem szinkronban működő wiki különböző tartalommal, másrészt a szinkronizálás válna lehetetlen feladattá, két különböző módosítás után algoritmikusan nehéz lenne a megfelelő verzió kiválasztása vagy két módosítás összefésülése.