Schönherz Kollégium

A VIK Wikiből
(Schönherz Zoltán Kollégium szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Schönherz Kollégium a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Karának (VIK) kari kollégiuma. Az ország legjobb, kétszeresen kiváló kollégiuma. Igen, ezt tartjuk magunkról, és nem nagyképűségből mondjuk ezt. Hogy miért? Az okok egy része nosztalgikus: a hagyományokra való hivatkozás. Büszkék vagyunk a hagyományainkra és mindarra, amit felépítettünk sok-sok év alatt. Az elmúlt 50 év történelme, eseményei és emberei, mondhatjuk nyugodtan: példaképei szolgálhatnak hivatkozási alapul. Mindennek köszönhetően a kolesz kétszer is elnyerte a Kiváló Kollégium kitüntetést. Mondhatja erre bárki, hogy a múlt szép dolog, de őt a nosztalgiánál jobban érdeklik a mai tények. Az érvek sokkal inkább kézzel fogható része az, hogy ma végigjárva a kollégiumok folyosóin, minden kis zugban arra látunk tanúbizonyságot, hogy a kollégium lakói lehetőséget teremtettek, teremtenek az ötleteik megvalósítására.

A Schönherz Kollégiumban lakott diákok között még ma is „kísért” a kollégiumi közösség, a közösségi élet és a hagyományok szelleme. Csak néhányat említve: a már-már az egész várost lázba hozó Schönherz Qpa, mely idén ősszel már a negyvenharmadik alkalommal kerül megrendezésre, de sorolhatom a különféle egyetemközi vetélkedőket, nagyszabású sportrendezvényeket (Evezősnap, Jegesest), mindenféle kulturált bulikat (Felező Bál).

Nagy hagyománya van a kollégiumban az elsősök „pátyolgatásának”, minden évben hagyományos rendezvénynek számít a Gólyatábor, Gólyahét, Gólyabál, melyeket a felsőbb évesekből alakult Szent Schönherz Senior Lovagrend senior gárdája szervez. Az „öregek” nemcsak visszajárnak a kollégium rangos rendezvényeire, de oxfordi és cambridge-i mintára a ballagás után tovább számozzák az évfolyamukat. Így azonosítani lehet az öregek csapatait, és a kollégium sem kezeli őket egy kalap alatt „csak” vén diákként. Az „öreg” évfolyamok többször is indultak már a Schönherz Qpán, és rendszeres résztvevői a Csillagtúrának is. Többen közülük – akár évenként – évfolyambulit, évfolyam-találkozót szerveznek.

Történelem

A vári kolesz

A kollégium történelme jóval az Irinyi úti épület megépülése előttre visszanyúlik, közössége már az első villamos kari hallgatókat befogadó épületben, a Várban formálódni kezdett. Erről az időszakról is számos feljegyzés született, a legfontosabb talán azt megemlíteni, hogy – noha a Vár 1954 óta szolgált villamoskari hallgatók szálláshelyéül – a diákotthon a kollégiumi címet csak 1962-ben nyerte el, az ott folyó szakmai, közösségi, mozgalmi és kulturális munka magas színvonalának köszönhetően.

A Budapest Hilton Szálló megépülése miatt 1976-ban a Vár egyik szárnyát ki kellett lakoltatni, így a kollégisták két épületbe kényszerültek: egy részük az épp akkor elkészült Kruspér utcai kollégiumban kapott szálláshelyet. Ebben az időszakban nagy hangsúlyt fektettek a kollégium egységének megőrzésére, mely az egymástól távol eső épületek miatt igen nehéz feladatnak bizonyult.

A torony

A kollégiumot összehozni volt az egyik legkeményebb küzdelem. Ezt jól jelzi, hogy a tervezéstől (1971-75) a kivitelezés (1976-81) végéig egy évtized telt el. Eredetileg két helyszín merült fel: az egyik az Osztapenkó-szobor környékén volt, a másik pedig a megvalósult. Utóbbi nyilván előnyösebb, hisz sokkal közelebb van a Műegyetem fő épületeihez. A kiviteli tervek 1975-re készültek el, ebben az évben le is alapozták az épületet. Aztán ezt lehetett nézegetni két éven át. Már a gaz verte fel a területet, mire elkezdődhetett a folytatás. 1981 augusztusán nemzetközi építőtábor keretein belül a kollégium kitakarításában és bebútorozásában is nagy szerepet vállaltak, melyet aztán szeptemberben végre birtokba vehettek.

Mire megépült, a belső terekben, a külső burkolatokban már egyetlen olyan anyag sem szerepelt, amit Finta eredetileg megtervezett. A külső homlokzat eredetileg valamilyen beton panelburkolat lett volna, de ezt a kivitelező Középületépítő Vállalat nem vállalta el - gyártókapacitás hiánya miatt. Ezután jött a Glasal-korszak, de mire az áttervezés lezajlott, kiderült, hogy ezt meg nem tudják behozatni. Ezért glasal helyett egy hazai, színes acélhálóra szerelt eternites burkolatot javasoltak, de erre meg nem találtak szerelőt sem, gyártót sem. Végül egy már akkor is elavultnak mondható Sopron-profilú függönyfal került az épület ablakai közé. (Ma már nem ez, hanem egy újabb, világosszürke burkolat látható az épületen.) A csupasz falas épületrészekre süttői mészkő lapok kerültek.

A belső terek az alsó szinteken eredetileg nyersbeton felületűek lettek volna, ám a kivitelezés annyira rosszra sikeredett, hogy végig kellett őket gipszkartonozni. Végül elmaradtak a közösségi tereket leválasztó függönyfalak, és a félszinti galériák beépített bútorzata is. A fürdőszobákban eredetileg nem is volt csempézés, azt műanyag tapétával pótolták - nem éppen igényesen. (Még azért is küzdenie kellett Fintának, hogy minden szobához járjon zuhanyzó-mosdó.) Beépült viszont egy drinkbár és a földszinten egy színpad - a tervező Lakóterv-csapat tudta nélkül.

A felújítás

2007 májusában kezdődött és egy évig tartott a kollégium felújítása. A tesztlakók 2008 májusában költözhettek be. A rekonstrukció PPP (Public Private Partnership) típusú, azaz magántőkéből valósult meg. Cserébe az építő (Hérosz zrt.) megkapta az üzemeltetési jogot 20 évre. A kollégistáknak 2007 áprilisában kellett elhagyniuk az épületet, és az egyetem több kollégiumában szétszórva kaptak elhelyezést: Kármán Tódor Kollégium, Vásárhelyi Pál Kollégium, Tétényi úti kollégium, valamint Terminus Hotel.


A Schönherz történelme

1962 - 1972 - 1981 - 1993 - 1999 - 2003 - 2004 - 2005 - 2006 - 2007 - 2008 - 2009 - 2010 - 2011 - 2012 - 2013 - 2014 - 2015 - 2016 - 2017 - 2018 - 2019 - 2022 - 2023


A kollégium ma

Jelenleg a kollégium 17 lakószintjéből 16 szinten a Villanykar diákjai laknak. A 12. szint lakói az Építészmérnöki Kar hallgatói közül kerülnek ki.

Közösségi és kulturális élet

A Schönherzbe felvételiző diákok már idekerülésük előtt részeseivé válnak az aktív közösségi életnek a gólyatábor keretében. A mozgalmas napok az egyetem alatt is folytatódnak, számos kulturált kikapcsolódást nyújtó kör mellett fergeteges bulik is helyet kapnak a falak között, és persze nem feledkezhetünk meg a számítógép mellett elpuhuló generációt megmozgató Diák Sport Kör tevékenységéről sem. A kollégiumi élet egyik jelentős állomása a szinte mindenkit mozgósító, évente megrendezett Schönherz-kupa, melynek részesei feledhetetlen élményekkel és történetekkel gazdagodnak.

A kollégium és a kar életében jelentős az elsőévesekkel aktívan foglalkozó seniorok szerepe. A közösségi élet elektronikus fóruma a VIR - Villanykari Információs Rendszer.

Bővebben...

Szakmai élet

A kollégium lakóinak jelentős része azt tanulja, ami egyben hobbija is, ennek köszönhetően az egyetemi előadásokon túl a kollégiumban is gyakran szakmába vágó tevékenységet űznek. A hasonló érdeklődésű emberek sokasága különféle szakmai körökbe tömörül, melyeket a Simonyi Károly Szakkollégium fog össze.

A szakkollégiumhoz tartozó, több évtizedes múlttal rendelkező körök: a hangtechnikával foglalkozó AC Studio & Live, a saját TV-s stúdióval rendelkező Budavári Schönherz Stúdió, a HA5KFU hívójelet viselő rádióamatőr klub, a méretes szerverparkot üzemeltető Kollégiumi Számítástechnikai Kör, a webfejlesztő gurukat tömörítő Kir-Dev, a robotokat irányító Lego kör, az elektronika számtalan ágával foglalkozó Schönherz Elektronikai Műhely, illetve a szemet gyönyörködtető webfelületek alkotó Schönherz Design Stúdió. A szakkollégiumban folyamatosak az előadások, félévente több párhuzamos tanfolyam is folyik.

Bővebben...

Az épület adatai, jellemzői

Az épületet Finta József Ybl-díjas építész tervezte. Paraméterei:

  • Férőhely: ~1000 fő.
  • A telek alapterülete: 3277 négyzetméter.
  • Az épület alapterülete: 1062 négyzetméter.
  • Magassága: 67 méter

Az épület 20 szintes, ebből 17 hallgatói lakószint, emeletenként 16 négyszemélyes szobával (64 fő). Egy lakószoba 20,3 négyzetméter, ebben előszoba, mosdó és fürdőszoba van kialakítva. A második emeleten - a lakó szobák mellett - fogorvosi rendelő és szauna kaptak helyet; az első emeleten nagyterem, a stúdió és a Kollégiumi Számítástechnikai Kör helyiségei, valamint a Hallgatói Iroda található, a földszinten a nagyterem és irodák vannak, az alagsorban pedig a konditerem, a szertár, a Nagykonyha, valamint műszaki jellegű és raktárhelyiségek sorakoznak.

Lakószintenként a szobával azonos méretű tanulók, TV szobák, főzőkonyhák, klubszobák vannak.

A Google Earth programban megtalálható az épület térbeli változata a 3D Warehouse fejlesztés keretében, koordináták: É 47°28'2282" K 19°03'1151"

Források

Külső hivatkozások