HA5KFU

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
HA5KFU Rádióamatőr Klub
Nyitás vagy gyűlés
Gyakoriság
hetente
Időpont
változó
Hely
1319
Általános infók
Alapítás
1954
Körvezető
Reszort
Simonyi Károly Szakkollégium
Elérhetőségek
Levlista
ha5kfu
Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Nem lehet a bélyegképet a célhelyre menteni
@simonyi.bme.hu

HA5KFU

Ha5kfu.jpg

Kik vagyunk?

Mi vagyunk a Schönherz Kollégium rádióamatőr klubja! Téged is szeretettel várunk, ha érdekel, hogyan lehet távoli országokkal több ezer kilométeres összeköttetéseket összehozni rádión. A kollégium 19. emeletén található a klubszobánk, itt vannak a rádióink és a műszereink. Szeretünk antennát barkácsolni, magas helyekre kitelepülve rádiózni, vagy épp programkódot írni szoftverrádióhoz.

Mivel foglalkozunk még?

Miért érdekes a rádióamatőr tevékenység az internet korában?

Aki még nem próbálta, nem tudja hogy mennyi lehetőség rejlik a rádióamatőrködésben. Egy-két funky project, ami talán felkelti az érdeklődésed:

A rádióamatőr sávokat valójában egy hatalmas játszótérnek kell felfogni, ez az egyetlen törvényileg biztosított lehetőség, hogy saját építésű vagy átalakított cuccokkal jeleket küldhess az "éterbe". Egy rádióállomás összerakásában, vagy a kiegészítőinek elkészítésében (antenna, antennatuner, PC vezérlés) elég sok kihívás van. Például ha egy negyven éves elektroncsöves adókészüléket szeretnél használni, akkor ahhoz érteni kell valamennyire, hogy mi van a belsejében. Szóval mindenképpen tanulságos dolog.

Azokat a dolgokat is jobban meg lehet érteni, amiket az egyetemen tanulsz. Például infókommból megtanulod, hogy mi az Single Side Band moduláció, és a klubban kipróbálod, ugyanis ez az egyik legelterjedtebb üzemmód, amit a rádióamatőrök rövidhullámon használnak. Talán a tápvonalas-antennás témához is jobban fogsz konyítani EMT-ből, hiszen már láttál ilyet, tudod valamihez kötni amit tanulsz.

Hogyan csatlakozhatok hozzátok?

Ha szeretnéd megnézni élőben is, hogy mivel foglalkozunk, vagy akár csak a rádiózást szeretnéd kipróbálni:

  • Minden félévben induló tanfolyamunkon elsajátíthatod a rádiózás alapjait, és közben a kör újoncává válhatsz! További infók honlapunkon.
  • Gyere el a klubnapunkra! A 18. emelet nyugati lépcsőházából lehet felmenni a 19. emeleten található klubszobánkba.
  • Keresd meg bátran a körvezetőt! Itt van az elérhetősége.