Duma Listák

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Dumalisták

A listák célja az évfolyam kapcsolattartása, és mindennapi témák közös megbeszélése egymás szakmai, társasági és szellemi életének felkarolása céljából. A lényeg az, hogy beszélgessünk értelmesen így levélen keresztül. Aki valamit meg kíván osztani villanykaros társaival, az itt teheti meg, de például semmiképpen nem a Tanulmányi Listákon. Tartsuk szem előtt, hogy nem egy utcasöprő társaság vagyunk, az ún. értelmiség krémje kéne, hogy legyünk. Ide tartozik:

 • társadalmi kérdések felvetése (oktatásügyi, gazdasági, egyházi kérdések, a sokszor ismétlődő lányokfiúk téma, stb.. építő jellegű megtárgyalása). Jól átgondolt, logikusan felépített és tiszta gondolkozást igényelnek a témák, mert enélkül a beszélgetés csak anyázássá, pártoskodássá és flame-mé válik (lásd: lentebb)
 • technikai kérdések (ez már Tanulmányi Listák témáinak a határesete, de inkább ide tartozik
 • egyéb többeket is érintő kérdések (hol lehet olcsón nyomtatni, melyik fapados társasággal érdemes utazni, stb..)..
 • vicceskedések. Asszem szerves része ez a listáknak, de legyén színvonalas, és ízléses a poén, szal disztingváljunk kérem:) Aki nem tudja, hogy mi az a poén, látogassa sűrűn az Aranyköpések szekciót, ahol értelmiségi emberek többnyire jó humora található.

Megtűrt témák:

Kerülendő témák:

 • minden, ami flame.. ezt mindenki döntse el, és eszerint írjon vagy ne írjon. Politika tud ilyen lenni, amikor a beszélgetésből a párt/oldal megvédése/támadása és anyázása lesz. Tiszteljük egymás álláspontját. Egy buddhista és egy keresztény is el tudnak beszélgetni hitről anélkül, hogy egymásnak esnének. Nem a meggyőzés vagy ellenkező esetben a sárbatiprás a cél, hanem a másik megismerése.

Adott közösségek elérése:

 • ha nem egy évfolyamhoz, hanem egy inkább helyhez rendelhető társasághoz szeretnél szólni, akkor használhatod pl. az adott kollégium levlistáját, amin a kollégium lakóit érheted el. A Duma listák SCH-s megfelelője az SCH lista.

Ötletek, kérések..

 1. moderáld saját magad. Intelligens ember ismérve, hogy pozitív és építő céllal szólal csak meg, ellenkező visszafogja magát. Ha még sosem tetted, egyszer töröld ki az általad megírt rosszmájú levelet, mielőtt elküldenéd, sokat ér a személyiségfejlődésedben :)
 2. Helyesírási tanácsadó szótár - villanykarosoknak : magáért beszél. Egy mérnök nem engedheti meg magának, hogy a muszájt ly-nal írja, ezt főleg nagyon nem, fújj!
 3. mielőtt kérdezel, mindenképpen olvass, tájékozódj, használj google-t
 4. nagyon sokszor elég egy magánlevél is, nem kell mindent a listára
 5. legyél tagja az évfolyamodnak megfelelő tanulmányi és dumalistának egyszerre, ha úgy érzed, hogy mind a kettő érdekel. Ha csak pofázni akarsz, akkor utóbbi, ha csak tanulni, akkor előbbi.
 6. mindenképpen sokat jelentene, ha lenne egy chat/IRC-szerver, esetleg fórum, ahol aktuális dolgokat lehetne megbeszélni. Ha valaki anyázni szeretne, akkor legyen legalább öt anyázós szoba, stb.. Amint elindul egy flameáradat, lehessen azt folytatni egy arra alkalmasabb helyen, mint a listán. Volt ezzel kapcsolatban egy meghalónak tűnő ForumOtleteles, fel kéne eleveníteni esetleg ChatOtleteles címen.

Aki mindezek elolvasása után szívesen lebalfaszozna, az azonkívül, hogy ezt bármikor megteheti, iratkozzon le az összes listáról. Aki nem tud emberek közt viselkedni, az nem való oda, és komoly lelki segítségre van szüksége. Ha még mindig kényszert érez az anyázásra, akkor gondolkozzon rajta, hogy mi értelme van (és indokolja is meg világosan, akkor elhiszem..)

-- Ger****** - 2006.12.12.