Szeszkultúra

A VIK Wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Csia Klaudia Kitti (vitalap | szerkesztései) 2022. augusztus 30., 15:03-kor történt szerkesztése után volt. (Link csere.)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szeszkultúra
Tárgykód
VESAA006
Általános infók
Kredit
2
Tanszék
VBK-SzAKT
Követelmények
Jelenlét
nem kötelező
Minimális munka
kis utánajárás
KisZH
nincs
NagyZH
1 db
Házi feladat
nincs
Vizsga
nincs
Elérhetőségek


A tárgy, nevéből adódóan a szeszkultúrával foglalkozik. Bor-, sör-, pálinka-, whisky- és konyakkészítés, ételek és borok harmóniája, a szeszkészítés történelme és technológiái, az alkohol hatásai és minden amit el lehet képzelni.

Követelmények

 • Jelenlét: nincs
 • NagyZH: 1 db, a félév végén
 • Végső jegy: ZH

Segédanyagok

Felhasználó: szeszkultura
Jelszó: alk2011

A jelszó minden évben valami hasonló szokott lenni, de az első előadásokon mindig elmondják az aktuálisat.

Mivel a tárgyhonlapon 6 éves diák vannak, gondoltam ideje egy rövid összefoglalónak, amely nem tartalmazza a képleteket, és a sallangokat! ~Gimli

Zh összefoglaló - hosszabb

Vélemények

2007/08

 • Elég sokan tartották az előadásokat, például a legelső, borokkal foglalkozó órára Losonci Bálintot hívták meg ( http://www.losonci.hu ), de például a tárgy "fő" előadója is valami szállal kötődik a Zwackhoz, bár az órák minőségéhez nem tudok hozzászólni. A hozzáférhető jegyzet finoman fogalmazva is vicces, de az anyag jó részét lefedi. Fontos, hogy bejárás nélkül a ZH pontszámának egy elég szép százalékát az ember nem érheti el, mert egyszerűen nem szerepel a diákban a számonkért információ. Az osztályzás elég vicces, a ZH teszthez hasonlító valami volt, néhány párszavas választ váró kérdéssel megspékelve. Egy db ZH volt, két időpontban. Az első időpontban engem speciel megvágtak, míg a második időpontban ugyanazt a ZH sort kaptam, ugyanazokat a válaszokat írtam, az viszont ötös lett. Elhangzott első ZH utáni órán, hogy szolidaritásból 3 embert megvágtak, de azért ez így akkor is vicces. ZH közben nem tolerálták túl jól a beszélgetést, ültetgették ki az embereket a "szamárpadba".
  Amiért megérheti nagyon jól megírni a zárthelyit, hogy a legjobb X ember (ezt még a 2. ZH idejében sem tudták megmondani, hogy mennyi, nyilván függ a "támogatóktól") italpreferenciájától függően a Dreher, a Törley vagy a Zwack vendége lehet egy kóstolási program keretében.
  Összességében véve nem tudom tiszta szívvel ajánlani a tárgyat, de az eredmények magukért beszélnek, hiszen ~75% szerzett négyest vagy ötöst. - 2008 tavasz

2010/11

 • Csak az első előadáson voltam bent, ahol is elmondták hogy 1 zárthelyit kell sikeresen megírni, amire vagy az utolsó vagy az utolsó előtti héten van lehetőség (egyiket kell csak megírni, javítási lehetőség csak bukás estén van). A tárgy honlapján található diákat elolvasva ötössel abszolváltam a tárgyat. A kapott jegyet figyelembe véve reméltem, hogy kapok majd italpreferenciát is, de az előadóval való levélváltás után kiderült, hogy ez a lehetőség most nem lesz, majd igyekeznek újra fellendíteni ezt a dolgot is a gyártókkal.
  Összességében mindenképpen ajánlom a tárgyat, minimális tanulás, ingyen 2 kredit, már csak tárgyfelvételnél kell gyorsnak lenni, mert hamar betelik. - 2011 tavasz

2014/15

 • Egy időpontban volt az előadás a Találmányok és érdekességek tárggyal, így egy órán sem voltam bent (Mentségemre legyen, egyre beakartunk ülni a ZH időpontot megtudni, de az épület bejáratánál egy csoport szeszkultúrás hölgytől megkaptuk a kért információt, így az előadás tárgytalanná vált). A ZH-ra való felkészülésem annyi volt, hogy kijegyzeteltem a diákat (fent megtaláljátok összefoglaló néven), így sikeresen Jeles eredménnyel abszolváltam a tárgyat. A diák egy része felesleges, egy része csak kép, és egy másik része pedig vérfagyasztó kémia.

[TL;DR]Ingyen kredit. Egyszer olvasd át, vagy legyen a barátod a Google. - 2014 ősz

2015/16

 • Legjobb előadó kérdésre ne írjatok Madonnát, mert tuti bukás. - 2015 ősz