Nagyvárosok és haditechnika - kritikus infrastruktúrák energiaellátása

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nagyvárosok és haditechnika -
kritikus infrastruktúrák energiaellátása
Tárgykód
VIVEAV00
Általános infók
Kredit
2
Tanszék
VET
Követelmények
Jelenlét
van
Minimális munka
előadásra járás
Elérhetőségek


Ismertető

A tantárgy keretei között bemutatásra kerülnek azok a rendszerek, melyek energiaellátása valamilyen szempontból a hagyományostól lényegesen eltérő követelményeknek kell, hogy megfeleljen. A villamosenergia-rendszerek megbízhatóságával kapcsolatos fogalmak áttekintése után azokat a rendszereket tárgyaljuk, melyeknél elsődleges szempont az energiaellátás megbízhatósága. Megvizsgáljuk, milyen károkat okozhat az egyes alrendszerek energiaellátásának megszűnése, illetve áttekintjük az ezen alrendszerek által megkövetelt speciális tervezési, üzemeltetési eljárásokat, elsődlegesen a szolgáltató szemszögéből. A tantárgy által felölelt tananyag másik nagy csoportját a szigetüzemű energiaellátással működő rendszerek alkotják. A szigetüzemű energetikai rendszerek speciális üzemeltetési körülményeinek áttekintését követően olyan, korunk csúcstechnológiáját képező rendszereket mutatunk be, mint az űrkutatás és a haditechnika egyes egységei. Ezen technológiák az energiaellátás szempontjából black box-ként funkcionálnak: különböző alrendszerek (fegyverzet, navigáció, meghajtás, stb.) egymástól nagyban eltérő teljesítmény- és energiaigényét kell kiszolgálni gyakorlatilag szigetüzemi körülmények között – ez a feladat pedig nagy hasonlóságot mutat a villamosenergia-rendszeren belül megtalálható intelligens mikro hálózatok (smart gridek, micro gridek) energiaellátásával. A tantárgy keretei között bemutatásra kerülnek azok a főbb elvek, melyek mentén az ilyen rendszerek energiaellátásának a tervezése és üzemeltetése zajlik. A hallgatók képet kaphatnak arról, hogyan működik egy repülőgép-hordozó, egy tengeralattjáró, egy vadászrepülőgép, vagy éppen a nemzetközi űrállomás energiaellátása. A tematika haditechnikai tartalmának kialakítását társintézményből bevont oktató (szakértő) felügyelte.

Követelmények

Előtanulmányi rend

Nincs.

A szorgalmi időszakban

  • A két zárthelyi dolgozat legalább elégséges szintű teljesítése (a zárthelyire való felkészülést orientáló kérdéssor segíti)
  • A kontakt órák legalább 70%-án való részvétel
  • Pótlási lehetőségek
    • A szorgalmi időszakban mindkét zh egyszeri pótlására, a pótlási időszakban egy zh egyszeri pótlására van lehetőség.

A vizsgaidőszakban

Nincs.

Félév végi jegy

A végső érdemjegy a zárthelyiken elért százalékok átlaga alapján kerül kiszámításra.

Segédanyagok

A tárgyhonlapon az összes óra fóliája és a ZH-orientáló kérdések is fenn vannak.

Számonkérések

A számonkérések anyaga a ZH-orientáló kérdések között megtalálható.

Kedvcsináló

A tárgy ismeretterjesztő jellegű, rengeteg videóval és multimédiás anyaggal. A számonkérések nem nehezek, a ZH-orientáló kérdések alapján könnyű felkészülni rájuk. A tárgyat négyen oktatják, kb. 30 alatt van mindegyikőjük, a hangvétel így elég kötetlen, bármilyen kérdéssel lehet hozzájuk fordulni.

  • PaSza 2014. július 18., 10:10 (UTC)

Csak ajánlani tudom a tárgyat mindazoknak, akik érdeklődnek az energiaellátáshoz köthető különleges megoldások iránt. Az előadók fiatalok, ebből fakadóan az előadások és maga a tananyag is érdekes és így az elvárt 70%-os jelenlét teljesítése sem szenvedés. A számonkérések nem könnyűek, de teljesen korrektek egy szabadon választható tárgyhoz mérten, így könnyen szerezhető belőle 5-ös. A tárgy esetleg könnyebben teljesíthető azok számára, akiknek van valamennyi alapismeretük villamos energetikából, de enélkül is megszerezhető az 5-ös, mert az órákon a szükséges alapok is tárgyalásra kerülnek.