Kollégiumi Számítástechnikai Kör

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kollégiumi Számítástechnikai Kör
Nyitás vagy gyűlés
Gyakoriság
havonta
Időpont
csütörtök 20:00
Hely
SCH 102
Általános infók
Alapítás
1976
Körvezető
Csia Kitti
Elérhetőségek

A Kollégiumi Számítástechnikai Kör az egyetem legrégebben működő és legnagyobb aktív informatikával foglalkozó öntevékeny csoportosulása, mely 2016-ban ünnepelte a 40. születésnapját. A patinás név mögött vidám hangulatú, alkotó kedvű csapat rejlik, mely a Kar jó szakmai képességű, számítástechnika iránt kiemelten érdeklődő tagjaiból verbuválódott, és bővül évente új tehetségekkel, lelkes informatikusokkal, villamosmérnökökkel. A KSZK üzemelteti a kollégium teljes informatikai hálózatát, illetve a hálózatról elérhető szolgáltatásokat, úgymint levelezés, weboldalak, AuthSCH, VIK Wiki, RemoteApp alkalmazások és sok más egyebet. Ha bármilyen kérdésed van, keresd őket bátran – a 105- ben szinte mindig találsz valakit. (Forrás: Impulzus)

Ajánlott levlisták:

  • kszk-news@sch.bme.hu: Ide küldik ki a kollégiumi hálózatot érintő híreket.
  • kszk-cafe@sch.bme.hu: Itt lehetősége van bárkinek szakmai tanácsokat kérni.
  • kszkujonc@sch.bme.hu: Újoncoknak és érdeklődőknek.

A KSZK jelenlegi felépítése

Körök

DevTeam

A DevTeam a KSZK fejlesztéssel foglalkozó köre, amely többek között alkalmazások és mobilszoftverek fejlesztésével, weblapkészítéssel foglalkozik, de találkozhatsz náluk mikrokontrollerek programozásával, legyen az akár Raspberry Pi vagy Arduino, és saját ötleteid megvalósításában is szívesen nyújtanak segítőkezet.

Hallgatói Tudásbázis

A HaT (Hallgatói Tudásbázis) a VIK Wiki adminisztrációjáért, illetve üzemeltetéséért, fejlesztéséért felelős kör. Nekik köszönhető, hogy a Wiki rendezett állapotban van, így féléved során valószínűleg sokszor fogod még összetenni a kezed és köszönetet mondani nekik.

NETeam

A kör fő profilja a hálózat menedzsment. Többek között ők üzemeltetik a kollégiumi hálózatot (SCHNET) és a hozzá szükséges szolgáltatásokat (DHCP, DNS). Kábeles technológiákon kívül foglalkoznak még vezeték nélküliekkel is, jelenleg minden szinten a xx19-es szobákban van 1db AP, amivel többek között lefedik a tanulókat és a klubszobákat. Elsősorban Cisco és Aruba eszközökkel dolgoznak.

SecurITeam

A SecurITeam az informatikai biztonság iránt érdeklődők köre, legyen szó szerverekről, mobilokról, hálózatokról vagy akár 7 tűs Elzett zárakról. Igyekeznek az információbiztonság minden területén képezni magukat. Tartanak előadásokat, tanfolyamokat, versenyeket, legnagyobb projektjük pedig az évente megrendezésre kerülő Wargame verseny, ami mára a Qpa állandó programjává vált.

Sysadmin

A Sysadmin a Schönherz szerverüzemeltetetéssel foglalkozó öntevékeny köre: ők felügyelik, fejlesztik a kollégiumban működő IT szolgáltatásokat nyújtó infrastruktúrát. VPN szerverük segítségével akár otthonról is hozzáférhetsz azokhoz az erőforrásokhoz, amelyek csak az egyetemi hálózatból elérhetőek. Nemrég indult a legfiatalabb, RemoteApp névre hallgató szolgáltatásuk, mellyel úgy érthettek el az oktatásban is használt (és egyéb) szoftvereket, hogy nem szükséges azokat telepítenetek a gépetekre.

Reszort szintű egységek

Netikai bizottság

Az ő feladatuk a Ház hálózatában az összes felmerülő ügyet, egyéni kérelmet, illetve kihágást kivizsgálni, majd döntést hozni róla. A Netikai Bizottság tesz javaslatot a hálózathasználati szabályzat módosítására, értelmezést készít hozzá, illetve ők bonyolítják le minden félévben a salgópályázatot, amely lehetőséget biztosít a Villanykarosoknak, hogy számítógépüket a KSZK szervertermében elhelyezhessék.

PR

Feladatuk a KSZK munkájának publikálása a külvilág felé. Ők szervezik meg a a reszort részéről a kivonulásokat a publikus eseményekre (gólyatábor, gólyaszerda, stb.), valamint biztosítják az egységes megjelenést a különböző fórumokon.

Média

A Reszort munkásságáról több írás is jelent már meg az Impulzusban: a 2017-es képzésünk sikerességéről a 44. évfolyam 6. számában, a 6. oldaltól kezdve olvashattok, míg a kollégiumi WiFi rendszer kiépítésének terveiről a 44. évfolyam 3. számában, a 6. oldaltól kezdve beszéltünk részletesen.