NETeam

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
NETeam
Nyitás vagy gyűlés
Gyakoriság
hetente
Időpont
csütörtök, 19:00
Hely
SCH 103
Általános infók
Alapítás
2014
Körvezető
Cseh Viktor
Reszort
Elérhetőségek
Levlista
neteam@sch.bme.hu
Logónk

NETeam

Rólunk

A NETeam foglalkozik a kollégiumi hálózati infrastruktúra üzemeltetésével és fejlesztésével. Biztosítják a hálózat folyamatos működését, követik az új hálózati technológiák alakulását, igyekeznek gyakorlatban is kipróbálni őket, alkalomadtán pedig cégekkel kapcsolatot tartva vesznek részt új megoldások tesztelésében is.

A Schönherzben a 90-es évek óta üzemelteti a Házat lefedő hálózatot a KSZK, ami azóta többször teljes cserén esett át. A KSZK reszorttá válása előtt a NETeam egy erre szakosodott csoportja volt, 2014 óta pedig önálló körként folytatja tevékenységét. A kör tagjai hagyományosan a NetAdmin és segéd-NetAdminok, akik a kollégiumi hálózat fenntartásáért felelősek, illetve a Netikai Bizottság elnöke és tagjai, akik a hálózathasználati szabályzatot tartatják be, ezen felül pedig a hálózathasználati szabályzattal szemben elkövetett kihágásokat felügyelik és szankcionálják.

Az ide kerülőknek lehetőségük van bekapcsolódni az ISO/OSI modell majdnem minden rétegében működő szolgáltatások üzemeltetésébe és fejlesztésébe, amit szolgáltatástól függően akár az egész karon használnak. Ilyen például a Cisco eszközök konfigurációja, WiFi, VoIP, VPN, IDS, DNS/Dinamikus DNS szolgáltatások üzemeltetése, fejlesztése, felhasználói adatbázis kezelése, forgalommonitorozás. Ezek széleskörű rálátást engednek egy komplex hálózatra és a használt technológiák működésére. A használt hálózattól függetlenül kialakított router laborban pedig lehetőség van szinte bármilyen, az iparban használt switching/routing megoldás próbaszintű felépítésére.

Jelenleg várható legnagyobb projektjük a Házat teljes egészében lefedő WiFi hálózat kiépítése lesz, de a következő évben kilátásban van a Software Defined Networking megoldásokkal való ismerkedés, illetve a router labor továbbfejlesztése is. Aki csatlakozik a körbe és hálózatot vagy szolgáltatásokat üzemeltet, fejleszt, felelősséggel fog tartozni az általa irányított rendszerért, ezzel pedig fontos része lesz a Schönherzes közéletnek. Ez a felelősség, az ezzel járó nem kizárólag szakmai tapasztalat és technikai tudás pedig egy későbbi önéletrajzban is olyan tényező tud lenni, amivel kevés frissen végzett hálózati szakember rendelkezik.(Forrás: Impulzus)


Feladatköreink

  • Mi vagyunk a KSZK hálózatüzemeltetéssel foglalkozó köre.
  • Főképp Cisco eszközöket használunk, de dolgozunk Aruba és Juniper eszközökkel is.
  • A hálózat üzemeltetéséhez különböző konfigurációmenedzsment és monitoring szoftvereket és megoldásokat alkalmazunk.
  • Routerlaborunkban lehetőséged van kipróbálni és megtanulni a különböző hálózati eszközök konfigurációját, és felkészülni Cisco tanusítványok (CCNA, CCNP) megszerzésére.

Szolgáltatásaink

Hogyan lehetsz te is csapattag?

  • A körben folyó munkába könnyedén belefolyhatsz, ha jó ötleteiddel vagy kérdéseiddel meglátogatsz minket a gyűléseinken.
  • Esetleg részt vehetsz a KSZK által minden tavasszal indított Újoncképzésen, ahol a képzés végére elsajátíthatod minden körhöz való tudás alapjait.
  • A képzést követően már hivatalosan is elkezdhetsz tevékenykedni a körben!