Kategória:Mikroelektronikai és elektronikai technológia szakirány

A VIK Wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Szikszayl (vitalap | szerkesztései) 2014. március 13., 16:05-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „{{:BSC Mikroelektronikai és elektronikai technológia szakirány}}”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Bevezető

A szakirány koordinátora: EET

A szakirány ismertetője

A megcélzott szakterület főbb jellegzetességei, trendjei

A mikroelektronika és az elektronikai ipar egyre szélesebb térnyerése a hazai ipar elmúlt évtizedének egyik örvendetes jelensége. A mikroelektronikai tervező cégek megjelenése az egyik legmagasabban kvalifikált mérnöki munkában teremtett hazai munkalehetőségeket, ugyanakkor a multinacionális elektronikai szerelőipar megjelenése magas színvonalú elektronikai technológiai kultúrát teremtett Magyarországon. A szakirányon BSC diplomát szerző mérnökök multinacionális elektronikai szerelőipari vállalatoknál, illetve mikroelektronikai tervező cégeknél helyezkedhetnek el vagy kisvállalkozási formában áramkörtervező, gyártó és szolgáltató tevékenységet végezhetnek.

A megszerezhető kompetenciák

A szakirány kompetenciákat biztosít a mikroelektronikai eszközök (integrált áramkörök, érzékelők, integrált mikrorendszerek), valamint az azok és a belőlük felépülő elektronikai egységek (nyomtatott huzalozási áramkörök, áramköri modulok, részegységek, készülékek) tervezési módszerei, gyártástechnológiája és minőségbiztosítása területén. A szakirányon belül a "mikroelektronika ágazat" hallgatói a mikroelektronikai eszközök, az „elektronikai technológia” ágazat hallgatói pedig az eszközökből felépülő részegységek, valamint gyártástechnológiai folyamataik tervezéséhez és megvalósításához (gyárthatóságra tervezés, a gyártás fizikai és kémiai folyamatainak optimalizálása, automatizált gyártósorok tervezése) szerezhetnek mélyebb elméleti és gyakorlati ismereteket. A szakirányra kerülő hallgatók széleskörű nemzetközi és hazai kooperációban végzett munkákba kapcsolódhatnak be.

A megszerezhető ismeretek főbb témakörei

Mikroelektronikai tervezés, elektronikai gyártás és minőségbiztosítás

  • A mikroelektronika ágazat speciális ismeretei: monolit technika, mikroelektronikai laboratóriumi gyakorlatok
  • Az elektronikai technológia ágazat speciális ismeretei: moduláramkörök és készülékek, technológiai folyamatok és minőségellenőrzésük laboratóriumi gyakorlatok

A témakörökhöz kapcsolódó legfontosabb módszertanok és technológiák

A szakirány sokrétű tématerületéből következően az ágazatokon belül különböző súllyal szerepelnek előadások, tantermi gyakorlatok, laborgyakorlatok, házi feladatok, gyárlátogatások, így a hallgatók különböző utakon szerezhetik meg a szak által biztosított diplomát. A laborgyakorlatok területén a mikroelektronika ágazat hallgatói választhatnak, hogy integrált áramkörtervezés, vagy integrált áramkörgyártás témájú laboratóriumi gyakorlatokat végezzenek, míg az elektronikai technológia ágazat hallgatói tematikus technológiai laborgyakorlatain fő cél a

készségfejlesztés, az eszközök és berendezések működésének gyakorlati megismerése.

Felvételi ponthatárok ágazatonként

Ágazat neve Ágazat tanszéke 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015
Mikroelektronika EET 2.99 2.67 2.59 2.77 2.47 2.67 2.30 2.27
Elektronikai technológia ETT 2.54 2.33 2.38 2.49 2.23 2.20 1.98 1.25

Közös tárgyak

Ágazatok

Mikroelektronika ágazat (EET)

Elektronikai technológia ágazat (ETT)

Szakirányhoz kapcsolódó szabadon választható tárgyak

2 kredites

Több mint 2 kredites

Szakmai gyakorlat

Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Nem lehet a bélyegképet a célhelyre menteni
A szakasz még csonk. Segíts a szerkesztésében. Ha nem tudod, hogy állj neki, olvasd el a tutorialt.

A(z) „Mikroelektronikai és elektronikai technológia szakirány” kategóriába tartozó lapok

A következő 6 lap található a kategóriában, összesen 6 lapból.