Jövőképek és előrejelzések

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a korábbi SCH wiki-ről lett áthozva. Az eredeti változata itt érhető el.

Ha úgy érzed, hogy bármilyen formázási vagy tartalmi probléma van vele, akkor kérlek javíts rajta egy rövid szerkesztéssel.

Ha nem tudod, hogyan indulj el, olvasd el a migrálási útmutatót


Petar - 2005.09.21.

A Jövőképek és előrejelzések tárgyat Dr. Tóth Attiláné tartotta (a Tudomány és technika a XX. században kurzus előadója)

Az anyag, mint ahogy a tárgy neve is mutatja jövőképekről, utópiákról, világmodellekről szólt, hogy mit gondoltak az emberek, hogy mi vár az emberiségre a jövőben. Egyik órán megnéztük az 1984 cimű filmet. Kikapcsolódásként jó volt az óra a sok műszakis tárgy között :)

Egy jegyzet megtalálható az info site-on, ami jól felhasználható. DE már a tanárnő kicsit bővitett az anyagon, és azt kérte is vissza a szóbelin. Van kézzel irt jegyzetem, ha esetleg tudok vele segiteni, akkor keressetek meg az esztelecki@sch.bme.hu cimen. Vagy ha valaki vállalja, hogy bescanneli, vagy begépeli. [

Ezen a helyen volt linkelve a(z) jovokepek_esztelecky.pdf nevű fájl ("Megtörtént" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Valaszthato/JovoKepek oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki
Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Nem lehet a bélyegképet a célhelyre menteni
@sch.bme.hu címre a kérésedet)
- Peti]

Követelmény: A vizsgaidőszak előtti héten lehetett csoportosan szóbelizni: ez annyiból állt, hogy bent ültünk a teremben kb 40-50-en, és a tanárnő kérdéseket tett fel, és aki tudta a választ, jelentkezett, és ha szerencséje volt, őt szólitotta fel. És aki már sok okosat mondott, az kapott egy jegyet, és elmehetett. Esszét is lehet irni: 8-10 oldalas esszé, ami kb az órán elhangzottakhoz kellett, hogy kapcsolódjon. Témát egyeztetni kellett a tanárnővel. A vizsgaidőszakban lehetett még szóbelizni is. Ennek a részleteit nem tudom pontosan, de ez se vészes. A három megoldás közül bármelyiket lehetett választani: pl. aki nem volt megelégedve a szóbeli eredményével, az irhatott esszét. persze, ha előre leadta a témát, ha még azzal se elégedett meg, akkor a vizsgaidőszakban még külön szóbelizhetett.

Marci - 2006.01.23

Érdemes házi dolgozatot írni. A házi dolgozathoz egy megadott hétig vázlatot kell leadni. Figyeljetek oda, hogy NE legyen túlságosan műszaki jellegű, inkább rizsázzatok. Célszerű inkább utolsó órán megtenni, mert mint ahogy nekem is :), fogalmam nem volt ki a tanár és hol van a szobája, és akkor legalább tudod hova kell menni stb. Vizsgaidőszakban a szóbeli nem nehéz, de visszakéri az anyagot elég alaposan. Ha már egy kérdésre is tudsz pontos választ adni akkor tuti megvan a kettes.

Peti - 2006.01.24.

Tóth Attiláné másik tárgyából, a Tudomány és technikából az esszét választottam, mivel órákra nem tudtam bejárni. Az a tapasztalatom, hogy egy 10 oldalas esszé összedobása nem éri me a fáradságot, hacsak nem vagy ott nagyon valamelyik témában. 3 napot dolgoztam vele. Igyekeztem elkerülni a technikai részleteket, inkább érdekességeket és véleményeket gyűjtöttem. Az irodalomjegyzékem majdnem 1 oldalas volt. Erre kapok egy négyest. Úgy gondolom, hogy egy friss jegyzetből 1 napi tanulással egy ötös is könnyen összehozható lett volna.

Jövőképekből mindenképp érdemes résztvenni az utolsó órai nagycsoportos vizsgán. Én a kétharmadáig maradtam ott, addig mindenkit ötössel engedett el. Nem egy utolsó dolog, hogy lehet jegyzetet használni vizsga közben. Ha könnyen kereshetővé teszed, pl. regisztereket ragasztgatsz a lapokra, még a váratlan kérdésekkel sem tud meglepni. Vizsgán ezzel szemben széles skálán mozogtak a jegyek. Megbukni nehéz, de nem sok ötösről hallottam.

DargZero - 2006.01.24.

Jövőképek segédanyag (2006 őszi). Kérdés-válasz jellegű, saját órai jegyzet alapján készült. (Kérném a szokásos copyright cuccok alapján kezelni...) Hibákat küldeni lehet.

  • Ezen a helyen volt linkelve a(z) jovo_faq.pdf nevű fájl ("jovo_faq.pdf" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Valaszthato/JovoKepek oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki
    Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Nem lehet a bélyegképet a célhelyre menteni
    @sch.bme.hu címre a kérésedet)
Jövőképek segédanyag

-- DargZero - 2006.01.22.

Elrood - 2006.05.15.

2005/06/2-s félév leadott előadás anyaga vázlatban. Bővebb infó: doksiban, utolsó oldal.

  • Ezen a helyen volt linkelve a(z) jovok_vazlat_elrood.pdf nevű fájl ("jovok_vazlat_elrood.pdf" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Valaszthato/JovoKepek oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki
    Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Nem lehet a bélyegképet a célhelyre menteni
    @sch.bme.hu címre a kérésedet)
Jövők vázlatban

%META:FORM{name="KozismeretiForm"}% %META:FIELD{name="Trgy" title="Tárgy" value="Jövőképek és előrejelzések"}% %META:FIELD{name="Tanszk" title="Tanszék" value="Innovációmenedzsment és Technikatörténet Tanszék"}% %META:FIELD{name="Elad" title="Előadó" value="Dr Tóth Attiláné"}% %META:FIELD{name="Kreditszm" title="Kreditszám" value="2"}% %META:FIELD{name="raszm" title="Óraszám" value="2"}% %META:FIELD{name="Tmakr" title="Témakör" value=" "}% %META:FIELD{name="raijelenlt" title="Órai jelenlét" value="nem kötelező"}% %META:FIELD{name="Jegy" title="Jegy" value=""}% %META:FIELD{name="Elvrtmin.munka" title="Elvárt min. munka" value="semmi"}% %META:FIELD{name="Minimumrajrjegy" title="Minimumra járó jegy" value="3"}% %META:FIELD{name="Elvrtmax.munka" title="Elvárt max. munka" value="bejárás"}% %META:FIELD{name="Munkrajrjegy" title="Munkára járó jegy" value="5"}%