Tudomány és technika a XX. században

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a korábbi SCH wiki-ről lett áthozva. Az eredeti változata itt érhető el.

Ha úgy érzed, hogy bármilyen formázási vagy tartalmi probléma van vele, akkor kérlek javíts rajta egy rövid szerkesztéssel.

Ha nem tudod, hogyan indulj el, olvasd el a migrálási útmutatót


A tárgyról

Jövőképek és előrejelzések előadója tartja.

Háromféleképp lehet jegyet szerezni:

1. HF: Előre hirdetett határidőig leadsz a témában vázlatot, néni elfogadja, ill. megmondja, min kellene alakítani, majd elteszi a vázlatot; még ekkor is meggondolhatod, hogy leadsz-e házit, ha igen, akkor kapsz rá megajánlott jegyet.

2. Utolsó órai írásbeli számonkérésen veszel részt. A kérdések olvasását követően is dönthetsz úgy, hogy nem írod meg, de ha megírod, akkor is csak megajánl egy jegyet. Minden segédanyag használható.

3. Ha van megajánlott jegyed, és megfelel, akkor vizsgaidőszakban mész beiratni. Mindegy mikor íratod be, csak a vizsgajelentkezés dátumát tudd. Ha nincs megajánlott jegyed, vagy javítani szeretnél, akkor szóbeli.

-- renonsz - 2006.02.20.

Vélemények

Bacsi, Sentinel

A XX. század tudományairól szól ez a tárgy: autózás, nukleáris enegia, számítógép, technopolisz, mozgókép. Nézz bele a jegyzetbe, vagy olvasd el az Impulzusban megjelent "Túlélhetjük-e a technikát?" sorozatot.

A kreditpont megszerzésnek feltételei többrétűek. Lehet a félév végén ZH-t írni, vagy szóbeli vizsgázni. A legjobb benne az, hogy megajánlott jegyet kapsz, ha írsz valamilyen dolgozatot és azt leadod. Figyelem, vigyázz! A legutóbbi megoldásnak egy betegesen komolyan vett feltétele van. Az előadások során le kell adnod előre az irományod címét.

Villany Site

Tóth Attiláné tartja. Szó lesz az atombomba kifejlesztésérol, technopoliszok, autózás. Jegyet 3 módon szerezhetsz: 1. zh-t írsz, amin mindent használhatsz. Na ezt NEM <a href="#megjegyzes">*</a> ajánlom, mert ahhoz nagyon tuti jegyzetet kell szerezned, ugyanis egy szóra rákérdez és arról kell írni kis fogalmazványt. Ha pedig hiányzott az egész anyagból az az 1 apróság, akkor ciki.2. Fogalmazást írsz, aminek a címét le kell adni megadott idore. Ezt érdemes választani. 3. Szóbeli vizsga, az egész féléves anyagból. Na peersze... Jegyek alakulásáról nem sok fogalmam van, nem biztos h. olyan könnyu jó jegyet szerezni. Felvétele megfontolandó..

* Szerkesztői megjegyzés: Azért nem mindig van így; a kérdések nem olyan nehezek, simán meg lehet 5-ösre írni. A lényeg, hogy esszé jellege legyen, meg tartalmazzon néhány nevet meg évszámot, de azt pontosan.

Jegyzet

 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) tudtech_jegyzet_98.zip nevű fájl ("tudtech_jegyzet_98.zip" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Valaszthato/TudTech oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki
  Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Nem lehet a bélyegképet a célhelyre menteni
  @sch.bme.hu címre a kérésedet)
Bognár Júlia jegyzete. Elavult, de nincs más.

2005/2006 II félévi órai jegyzetek alapján kiegészítgettem (részenként és egy teljes új fejezettel is), valamint 8-as betűméretre állítottam azt idén le nem adott anyagrészeket. Használjátok egészséggel!

 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) tudtech_javitott_2006.rtf nevű fájl ("tudtech_javitott_2006.rtf" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Valaszthato/TudTech oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki
  Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Nem lehet a bélyegképet a célhelyre menteni
  @sch.bme.hu címre a kérésedet)
a 2006-os javított doksi.

-- by Arminius - 2006.05.15.

ZH

Több csoport volt, két kis esszé és három kis kérdés, minden írott segédeszköz használható. Én ezt a sort kaptam:

 1. Milyen változásokat hozhat egy közeli autópálya építése egy település életében?
 2. Mentés és megelőzés a technikai katasztrófák esetében.
 3. Melyik században élt Stanford?
 4. Ki "találta fel" a feeling reklámot?
 5. Hiroshima (dátum)

-- KadarBalazs - 2006.05.16.

%META:FORM{name="KozismeretiForm"}% %META:FIELD{name="Trgy" title="Tárgy" value="Tudomány és technika a XX. században"}% %META:FIELD{name="Trgykd" title="Tárgykód" value=""}% %META:FIELD{name="Tanszk" title="Tanszék" value="Innovációmenedzsment és technikatörténet"}% %META:FIELD{name="Elad" title="Előadó" value="Dr. Tóth Attiláné"}% %META:FIELD{name="Kreditszm" title="Kreditszám" value="2"}% %META:FIELD{name="raszm" title="Óraszám" value="1"}% %META:FIELD{name="Tmakr" title="Témakör" value="mérnöki"}% %META:FIELD{name="raijelenlt" title="Órai jelenlét" value="ajánlott"}% %META:FIELD{name="Jegy" title="Jegy" value="zh, vizsga, nagy házi"}% %META:FIELD{name="Elvrtmin.munka" title="Elvárt min. munka" value="semmi"}% %META:FIELD{name="Minimumrajrjegy" title="Minimumra járó jegy" value="2"}% %META:FIELD{name="Elvrtmax.munka" title="Elvárt max. munka" value="bejárás"}% %META:FIELD{name="Munkrajrjegy" title="Munkára járó jegy" value="5"}%