„Dokumentumszerkesztés” változatai közötti eltérés

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
38. sor: 38. sor:
 
**<math>J= \frac{kHF_8 + nHF}{2}</math>
 
**<math>J= \frac{kHF_8 + nHF}{2}</math>
 
*LaTeX
 
*LaTeX
**
+
** A félévvégi jegyet csak, s kizárólag a nagy házi feladatra adott jegy adja.
**
+
** Kétes jegy esetén az órai részvétel, az órákon való pontos megjelenést veszik figyelembe.
 +
** A kis házi feladatok beadása nem kötelező, a félév végi jegybe semmilyen formában nem számítanak bele.
  
 
==Segédanyagok==
 
==Segédanyagok==

A lap 2013. október 28., 20:25-kori változata

Sablon:Szabvál

Ismertető

 • A tárgy célja betekintést adni a dokumentumszerkesztés művészetébe, hogy a hallgatók színvonalas, nyomdatechnikailag megfelelő munkákat készíthessenek. A kurzus végére a hallgatóknak képesnek kell lenniük kulturált megjelenésű dokumentumok megírására az általuk választott szövegtördelő alkalmazásban.
 • A tárgy heti 1 laborból áll, ahol a választott szövegszerkesztővel kell különböző feladatokat végrehajtani.
 • A három választható szerkesztő: LaTeX, MS Word, OpenOffice.org Writer, a választás a megfelelő kurzus felvételével történik.

Követelmények

A szorgalmi időszakban

 • A min. elégséges félévvégi jegy feltételei:
  • A gyakorlatok legalább 70%-án való részvétel.
  • Kis házi feladatok leadása. Gyakorlatilag az órai munkát kell feltölteni, de ha az óra végéig nincs kész, akkor lesz belőle házi feladat. A feltöltött fájlt értékelik, a félévvégi jegybe a jegyek legjobb 2/3-ának (8 db) az átlaga számít bele.
  • Nagy házi feladat leadása. Egy nagyságrendileg 10-20 oldalas formázatlan "szépirodalmi mű" megformázását jelenti. A laborvezető határozza meg, mely laborok anyagainak kell szerepelnie benne.
 • Pótlási lehetőségek:
  • A kis házi feladatok nem pótolhatók.
  • A nagy házi feladatot a határidőn túl is le lehet adni, egészen a pótlási hét végéig, különeljárási díj ellenében.

A vizsgaidőszakban

 • Vizsga: nincs.

Félévvégi jegy

A jegyképzés kurzusonként eltérő lehet

 • Általánosan
  • A félévvégi jegyet a kis házikra kapott jegyek legjobb 2/3-ának (8 db) átlaga és a nagy házi feladatra kapott jegy számtani közepe adja.
  • [math]J= \frac{kHF_8 + nHF}{2}[/math]
 • LaTeX
  • A félévvégi jegyet csak, s kizárólag a nagy házi feladatra adott jegy adja.
  • Kétes jegy esetén az órai részvétel, az órákon való pontos megjelenést veszik figyelembe.
  • A kis házi feladatok beadása nem kötelező, a félév végi jegybe semmilyen formában nem számítanak bele.

Segédanyagok

Kedvcsináló

LaTeX ajánló

Én 2008. első félévében vettem fel. Jeney Gábor tartotta, teljesen korrekt, nem halad túl gyorsan, az alapoktól kezdve mondja el a dolgokat. Szívesen segít általános, nem konkrétan az óra anyagához tartozó LaTeX-es kérdésekben is. Az órán érdemes laptopot használni, mert a későbbi doksikat úgy is azon fogod írni, jobb, ha azt szokod meg. Aki nem laptopozott, az urál alatt fordított. A hiányzásra és a késésekre érdemes figyelni, mert katalógus van. Évközbeni házi megírása opcionális, lehet tanulni az ott elkövetett hibákból. A nagyházit az évközi házik megírása nélkül is lehet abszolválni, de azért érdemes átnézni előtte a diákat. Miután megcsináltad a tárgyat, nem nagyon lesz kedved többet elindítani WYSIWYG szövegszerkesztőket (word és társai) :)

-- Csaba - 2009.01.14.

Az órák úgy zajlanak, hogy a fazon (Kontra Gergely) felír egy webcímet a táblára, ahonnan leszedheted a slide-okat, majd azt gépen olvasgathatod. Ha valamit nem értesz, jelentkezel, akkor morogva odacammog, és többnyire fogalma sincs arról amit kérdezel. Tehát az "előadó" rém gyenge, az anyag viszont nagyon jó és hasznos! A diplomamunkát úgyis LaTeX-ben illik írni, úgyhogy jó ha mielőbb megtanulja az ember.

Csak néhány óráról lehet hiányozni, és a félév során be kell adni 4-5 fél óra alatt összedobható kisházit, meg egy kicsit hosszabb nagyházit. Ha ezek mind megvannak, akkor szinte garantált az 5-ös, ha nagyon nem vagy szimpatikus és sokat hiányoztál akkor esetleg 4-es. Ha nem teljesítettél mindent, akkor viszont nem engednek át.

Letölthető anyagok itt. Jeney Gábor csak jegyet írt be, az órákat nekünk Kontra Gergely tartotta, így minden kritika rá vonatkozik.

-- Preko - 2005.05.16.

most osszel azzal kezdte az eloado latex elejen, hogy atmehetunk masikra (Word, OO), meg aki azokat vette fel az is johet latexre. Szoval meg lehet beszelni. Gep nem biztos hogy lesz eleg, de laptopon is lehet csinalni a peldakat.

-- Tamas, @info2003, 2007. 02. 02.

Én 2005 tavaszán hallgattam. Nekünk Jeney tartotta. Ő végig magyarázza az órát, vagyis végig megy a slide-okon szóban is. A példáknál vár egy kicsit, hogy begépeld, kipróbáld. Ha gond van, nem megy akkor lehet kérdezni. Idén nem kellett évközben házikat csinálni (nem járt érte se előny, se hátrány, de ha gyakorolni akartál akkor kijavította.)

Hiányozni max 4-et lehet, a házi megírása nem olyan vészes ha legalább az órán figyeltél ha már beültél. (Egyébként aki netezett vagy ilyesmi azokra nem szólt rá...)

Tárgy ha egy kicsit is igényes vagy a szöveg formátumára amit kiadsz a kezed közül akkor érdekes.

(A tárgynak egyébként van Word-os kurzusa is, targy felvételnél nem árt vigyazni.)

-- Jano - 2005.05.24

2006 tavaszán hallgattam. Jeney tartotta, jól elmondta a dolgokat, volt 1-2 egész érdekes dolog, alapvetően nagyjából: hogyan csináljunk igényes dokumentumot, ha matematikai képletekkel, hivatkozásokkal is van dolgunk (meg úgy általában is). vannak kisházik, nem kötelező jelleggel (ha megcsinálod, kijavítja, ha nem semmi hátrányod nincs, tehát gyakorolásra jó) meg egy nagyházi, amire a jegy is jár. Ezt kb. ha bent vagy órán (max 4szer lehet hiányozni) és odafigyelsz valamennyire, 4-5 óra alatt meg lehet csinálni, és ha nem cisnálsz iszonyú nagy hülyeségeket, akkor a 4-5 a várható érdemjegy.

-- TitCar - 2006.05.26.

Word ajánló

Nem a teljesen kezdő szintről indul, így annak sem unalmas, aki már valamennyire járatos a Word funkcióiban. Be kell járni. Van katalógus. Észreveszi, ha nem annyi ember van a papíron, mint a teremben Minden órán ad házit, amit be kell adni emailben következő óráig. Nem túl bonyolult feladat, és óra vége előtt 10 perccel adja fel, így aki ügyes, az óra végéig el is küldi neki, és akkor nincs vele gond hét közben. Év végén be kell adni nagyházit, de ez sem túl megerőltető, pár óra alatt össze lehet hozni egy igényes doksit. Mindenki ötöst kapott, aki évközben adott be házikat.

Open Office ajánló

Én Open Office kurzuson voltam idén (2006) tavasszal, Zsíros Attila tartotta. A követelmény nem volt túl vészes, be kellett járni órára (3 hiányzás volt a max), illetve volt egy nagyházi.

Az órák nem voltak rosszak, sok érdekes dolgot meg lehetett tudni az igényes dokumentum előállításáról, de igazából mindenki azt csinált, amit akart. Komolyabb munka készítéséhez mindenesetre a leadott anyag nagyon hasznos lehet, főleg olyanoknak, akik ezzel a témával még egyáltalán nem foglalkoztak.

A házifeladat az órai anyag alapján körülbelül másfél óra alatt előállítható (tárgy honlapján azt hiszem 24 óra van rá előirányozva...), amire ha nincsenek benne komolyabb hibák, akkor biztos az ötös. Ha valaki egész biztosra akar menni, akkor a leadási határidő előtt küldhet a srácnak dokumentumot, amit ő szívesen értékel a tanult szempontok alapján.

Vagyis minimális munkával jó jegyet lehet szerezni egy három kredites tárgyból,a mi még hasznos is - a hülyének is megéri...

-- Luxa - 2006.05.13.

2009 tavasz: hasonlóképp Zsíros Attila tartotta, azt mondta, lehet hogy most indult utoljára a kurzus, majd még meglátja, hogy folytatja-e ősszel, vagy lesz-e aki vigye tovább. Amúgy közepesen érdekesek voltak a laborok, viszont annál hasznosabbak, volt katalógus, x hiányzás lehetett, de nem veszi túl szigorúan. A nagyházi a 7 darab kisházi egymásután végrehajtása, cserébe ha a kisházikat külön-külön adod be, ő visszaküldi, hogy mik voltak a hibáid, ha csak a nagyházit egyben, akkor azonnal osztályoz (legalábbis ezt mondta, én kisházikkal kaptam ötöst:P) Megéri felvenni/bejárni/rászánni azt a pár órát.

-- dög - 2009.04.30.