„Dinamikai rendszerek az alkalmazások tükrében” változatai közötti eltérés

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
(Új oldal, tartalma: „{{GlobalTemplate|Valaszthato|FraktKaosz}} Nem potyatárgy. Akit érdekel a matematika, annak jól fog menni, és még élvezetes is lehet. Az anyag nagyrészt matemati…”)
 
a (David14 átnevezte a(z) FraktKaosz lapot a következő névre: Fraktálok káosz és diszkrét dinamikus rendszerek)
(Nincs különbség)

A lap 2013. február 6., 02:22-kori változata

Ez az oldal a korábbi SCH wiki-ről lett áthozva. Az eredeti változata itt érhető el.

Ha úgy érzed, hogy bármilyen formázási vagy tartalmi probléma van vele, akkor kérlek javíts rajta egy rövid szerkesztéssel.

Ha nem tudod, hogyan indulj el, olvasd el a migrálási útmutatót


Nem potyatárgy. Akit érdekel a matematika, annak jól fog menni, és még élvezetes is lehet. Az anyag nagyrészt matematika, inkább analízis-ízű, nem bsz. Emellett sok a számítógépes szemléltetés. A félév során három házit kell beadni, egy-egy házira mondjuk hat órát kell szánni, attól függ mennyire jössz rá dolgokra. Jól használható jegyzet van, az órai jelenlét nem kötelező, de elég kislétszámú a kurzus, és a tanár úr a személyes kapcsolatot kedveli. Elővizsga szokott lenni. Vizsgán keményen kérdez, frankón tudni kell, mindent, de az anyag alapvetően nem sok és nem nehéz, egy analízis félévnek kb a felére becsülném így fél év távlatából. A tanár úr honlapján fent van a tematika és a jegyzetek, érdemes belenézni. Megjegyezném, hogy az órák tempója gyakran meglehetősen lassú.

A linkek kimaradtak: A tanár úr honlapja: http://www.math.bme.hu/~mate/ Van ott ismertető, tematika, és jegyzetek

-- FarkasGabor - 2005.05.17.

A tárgy keretein belül - amennyire azt a hallgatók különböző előképzettsége engedi - olyan területek kerültek bemutatásra, amelyek az egyetemi alap matek képzésből kimaradnak (halmazok távolsága, mértékelmélet, dimenziómérés, diszkrét dinamikus rendszerek, kaotikus dinamika, stb.). Ezen ismeretek felhasználásával pedig fraktálok létrehozására és mérésére, azok számítógépes grafikában való alkalmazására, stb. adtunk eljárásokat.

Az előadó (dr. Máté László) kedveli az órai jelenlétet, és az elméleti órakat számítógépes gyakorlati órákkal próbálja fűszerezni. Az órák gyakran meglehetősen lassúak és szájbarágósak.

Félévközi követelmény nincs, bár a kisházikat ajánlott megoldani, mert a tanár úr jórészt ezek elkészítése alapján értékeli a féléves munkát (vizsgába erősen beszámít). A házikat osztályozza, de ez csak irányadó. A vizsga szóbeli, 3 kérdést (feladatot) kaptunk, ami az anyag 3 fő részéből lett kiválasztva. A vizsgán nagyon jól kell tudni mindent, a tanár úr szeret belekérdezni a részletekbe is. Az értékelés a vizsgafelelet és a féléves munka alapján történik. (Megj: a tanár úrra jellemző módon a vizsga során is gyakran elkalandoztunk mindenfelé, így egy ember átlag 1 órát felelt:) )

A tárgyhoz tartozó segédanyagok jók, a honlapon megtalálható egy beszédes jegyzet és az órán vetített diák is rendszeresen felkerülnek. Ugyancsak találhatók itt különféle programok, amelyekkel az elhagzottakat színesíthetjük. Bár ezek egy része nem annyira használható (értsd: régi, vacak, stb.).

Az anyag érdekes, ám a tárgyat csak annak ajánlom, aki szereti a matematikát, és hajlandó kicsit tanulni is 5 kreditért.

-- NagyBalintBolo - 2010.06.12.

%META:FORM{name="ValaszthatoForm"}% %META:FIELD{name="Trgy" title="Tárgy" value="Fraktálok káosz és diszkrét dinamikus rendszerek"}% %META:FIELD{name="Trgykd" title="Tárgykód" value=""}% %META:FIELD{name="Tanszk" title="Tanszék" value="Analízis?"}% %META:FIELD{name="Elad" title="Előadó" value="dr Máté László"}% %META:FIELD{name="Kreditszm" title="Kreditszám" value="5"}% %META:FIELD{name="raszm" title="Óraszám" value="4"}% %META:FIELD{name="Flv" title="Félév" value=""}% %META:FIELD{name="Terlet" title="Terület" value="Matematika"}% %META:FIELD{name="raijelenlt" title="Órai jelenlét" value="ajánlott"}% %META:FIELD{name="Jegy" title="Jegy" value="vizsga , kis házik "}% %META:FIELD{name="Elvrtmin.munka" title="Elvárt min. munka" value=""}% %META:FIELD{name="Minimumrajrjegy" title="Minimumra járó jegy" value="?"}% %META:FIELD{name="Elvrtmax.munka" title="Elvárt max. munka" value="kis utánaolvasás - kis munka"}% %META:FIELD{name="Munkrajrjegy" title="Munkára járó jegy" value="5"}%