A villamosság élettani hatásai

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A villamosságtan élettani hatásai
Tárgykód
VIVEAV07
Általános infók
Kredit
4
Tanszék
VET
Követelmények
Jelenlét
ajánlott
Minimális munka
kicsi
KisZH
nincs
NagyZH
nincs
Házi feladat
nincs
Vizsga
írásbeli és szóbeli
Elérhetőségek


A tantárgy az elektromágneses környezetvédelem tématerületen belül a villamos, a mágneses és az elektromágneses erőtereknek az élőlényekre gyakorolt hatásaival foglalkozik. Különös figyelmet fordít a nem ionozáló elektromágneses sugárzásoknak az emberi szervezetre kifejtett – esetenként káros, vagy veszélyes – hatásaira. Megismerteti a hallgatókat a kisfrekvenciás villamos és mágneses erőtereknek, valamint a nagyfrekvenciás elektromágneses erőtereknek az élettani hatásaival, különös tekintettel a villamos berendezések környezetében kialakuló erőterekre. Áttekinti az embert érő elektrosztatikus kisülések, valamint a villámcsapások jellegzetes következményeit, de bemutatja az ipari áramütések jellegzetes vonásait is. Cél a témával kapcsolatos tudományterületek legújabb tudományos eredményei alapján átfogó kép kialakítása az erőterek élettani hatásaira vonatkozóan, az ezzel kapcsolatos környezetvédelmi problémák kezelése céljából korszerű áttekintést nyújtani a jelenlegi nemzetközi szabályozás (szabványok, ajánlások) területéről, és azok legfontosabb tendenciáiról.

Oktatók

Segédanyagok

Kidolgozások

A tételek egész korrekt kidolgozása, köszönet Cementnek (a villámcsapás vs. ipari áramütés hatásait keveri a kidolgozás, vigyázzatok. vannak más apróbb hibák is, úgyhogy ésszel olvasni!:))

Másfajta kidolgozás (ezekben is lehet hiba, aki tudja mik és hol, pls. töltsön fel egy új változatot Kory (vita) 2013. június 11., 09:31 (UTC))

Részletesebb leírások

Előadás diák

2011 tavasz

2011 ősz

(nem teljes)

Vizsga

A tárgyból csak egy vizsga van, aláírás automatikusan jár. Itt mindenki kap egy nagy és egy kiskérdést. A nagykérdés az alábbi kettő közül az egyik:

 • Társasház tetejére bázisállomás antennát akarnak elhelyezni. Milyen feltételek mellett engedélyezné, ha engedélyezné? Érveljen mellette vagy ellene!
 • Áramszolgáltató a pincébe transzformátort akar elhelyezni (kb 1000 MVA-es trafó), ami a környéket látja el árammal. Érveljen mellette vagy ellene (bérleti díj, zavaró hatások, vizsgálatok, kialakítás stb.)!
 • A kérdés
 • B kérdés

A kiskérdés az alábbi témakörökből van:

 • Mutassa be a távvezeték élettani hatásait (különböző feszültség szintek). Villamos tér, mágneses tér a távvezeték körül, azoknak a megengedett értékei és a WHO előírásai!
 • Villámcsapás élettani hatásai. Milyen hatást fejt ki, ha az embert éri közvetlenül vagy közvetve (közelben csap be - lépésfeszültség, retinába égett villámkép). Túlélési statisztikák. Mit kell vagy mit lehet tenni a villámért emberrel?
 • Ipari áramütés élettani hatásai. Milyen hatást fejt ki az emberre. Milyen küszöbök vannak, megengedett értékek nőkre, férfiakra egyen és váltóáramon?
 • Elektrosztatikai áramütések, robbanások. Fizikai okai, tipikus példák. Veszélyességi szintek. Áramalakok. Feltöltődések elleni védekezés és a veszélyek kezelése. A feltöltődés és a kisülések (fajtái, energiái és a hatásai). Antisztatikus, vezető, szigetelő anyagok. Porleválasztók, áramló közegek. Elektrosztatikai sterilitás.
 • Villamos, mágneses, elektromágneses erőterek hatásai. Sugárzási tartományok, intenzitás, okozott károk. Biológiai hatások és EMC (LFI, EMP, ESD, RFI).
 • Villám és túlfeszültség elleni védekezés. Zivatarok és villámok kialakulása, villámfigyelő rendszerek, becsapási valószínüség, többfokozatú túlfeszültségvédelem, csatolások, védelmi zónák, kockázatszámítás. * * Spriteok, elfek.
 • Fényszennyezés és hatásai az élő környezetre.

Ezután szóbeli vizsga következik, kötetlen beszélgetés formájában. Annyira azért nem kötetlen, hogy ne kérdezzen bele az esszédbe... Vagy ne tegyen fel kérdéseket az ötösért.

-- Nóra - 2007.06.13.

-- Luxa - 2007.12.16.

-- FoldiRoland - 2007.12.16.

Létezik a tárgy hatkredites formátumban is, ahol kötelező szorgalmi időszakban egy házi feladat elkészítése (utolsó előtti hétre kb.), és egy 5 perces prezentálás a házidról. Ezt általában utolsó vizsga előttig lehet megtenni. A házi feladat témák fenn vannak a tárgy honlapon, de egyeztetni kell Berta tanár úrral a témaválasztásról. A vizsga ugyanaz, mint az ötkredites tárgynál. Ebben a félévben a kérdések eltértek a fent említettektől, de így sem volt túlságosan nehéz:

 • A csoport:
  • 1. Rádiófrekvenciás erőterek élettani hatásai
  • 2. Ipari frekvenciás áramütések
 • B csoport:
  • 1. Kisfrekvenciás erőterek élettani hatásai
  • 2. Villámcsapás közvetlen élettani hatásai

-- Évi - 2010.12.15. -- Pigen - 2011.12.14.

Idén a 6 kredites tárgy aláírás követelménye az volt, hogy a 3 jelenléti íves alkalomból 2-n benn legyél (ebből 2 előadás - az egyik a nagyfesz laborban- a 3. egy kisZh) valamint, hogy leadj egy esszét a szorgalmi időszak végére. A Zh 20 perces go/nogo típusú, van 5 elméleti kérdés, 2-nek kell jónak lennie. Arra figyeljetek, hogy a katalógusos időpontokról az infót neptunban kapod (a honlapra is felkerül), és ezek nem érkeznek meg az e-mail címedre, így elég könnyen meg lehet szívni. A ZH meg lehet írni akár egyéni időpontban is, csak egyeztess erről az előadóval (idén Dr. Tamus Ádám Zoltán).

 • Az idei Zh kérdések:
  • Az analitikus epidemiológia (mivel foglakozik, milyen módszerekkel)
  • Az áramütés hatásai az emberi testre
  • A villámcsapás és az ipari frekvenciás áramütés közötti különbség
  • A változó áramú elektromos erőtér hatása az emberi testre (?)
  • A mágneses erőtér hatása az emberi testre (?)
 • 2012.01.04-i vizsga
  • Ipari frekvenciás áramütés élettani hatásai
  • Elektrosztatikus folyamatok leírása

Vélemények

2011/12 tavasz

Az első vizsgán továbbra is érvényesek voltak a kidolgozott tételsorok. A nagyfeszültségű távvezetékekről és az ipari frekvenciás áramütésekről kellett írni két esszét. Az esszékre külön-külön kaptunk jegyet, majd a kettő átlagából képződött a vizsgajegy. Akinek *.5 -re jött ki az átlag, annak lefele kerekítettek. A jobb jegyért lehetett szóbelizni. Az esszék megírására 2 óra állt rendelkezésre. Tapasztalatom szerint, aki csak át akar menni a tárgyból, annak elég megtanulnia a kidolgozott tételeket. A diákat csak átlapoztam. Ezzel a módszerrel 2-3-ra lehet teljesíteni a tárgyat, ha szerencséd van 4-re. Azért csak ennyire, mert a kidolgozott sorok tartalmaznak súlyos hibákat, illetve hiányosságokat is melyeket az előadó a megtekintésen is kiemelt. -- Balu - 2012.05.17.