Vita:Kezdőlap:B-terv

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A B-terv vitalapja a Vita:Kezdőlap. Az ezzel kapcsolatos információkat oda kérjük, ezen az oldalon még a B-terv kiforrása előtti információk vannak, amelyek már kevésbé aktuálisak.

A Kezdőlap:B-terv archivált vitalapja

Átmásoltam ide a Kezdőlap:B-terv-hez tartozó korábbi vitalapot, ami korábban a Vita:Kezdőlap oldalon volt. Jelenleg már nincs relevanciája, mert a kezdőlap tervezési szakaszára vonatkozó megjegyzéseket tartalmazott, de a leírás már nem fedi a megvalósított B-terves kezdőlap tartalmát. De talán jó, ha nem csak a vitalap korábbi verziói közt lesz fellelhető, így mint "történelmi dokumentum" itt szerepel az alábbiakban.

Kezdőlap: B-terv

A VIK Wikivel a célunk valami olyasmi – ez persze túlmutat a kezdőoldal kialakításán –, hogy ha valaki bármilyen információt ki akar keresni az interneten keresztül egyetemi vagy ahhoz kapcsolódó ügyben, akkor bátran induljon ki a VIK Wiki oldalról. Ehhez sok-sok hasznos oldalt is létre kell hozni, de a kezdőoldal jó kialakítása egy fontos első lépés, és ehhez van pár ötletem, amit itt leírok. – Boldi (vita)

Link a folyamatban lévő tervre: Kezdőlap:B-terv

Bevezető

A kezdőoldalt azt figyelembe véve kell kialakítani, hogy ha idelátogat valaki, akkor leggyakrabban egy-két konkrét oldalt vagy információt keres, ugyanakkor majdnem mindenki mást, és itt most nem csak arra gondolok, hogy más tantárgy oldalát, hanem hogy valaki tantárgyi oldalt, van aki valami egyetem dologgal kapcsolatban informálódna, van akit a körök, vagy közéleti dolgok érdekelnének, és így tovább – igazából minél több témával kapcsolatban keresik fel a Wikit, annál jobb.

A cél tehát egy olyan kezdőoldal kialakítása, ahonnan kiindulva könnyen meg lehet találni bármilyen információt a Wikin (röviden: navigálhatóság), de nem szeretnénk egyetlen téma irányába se nagyon eltolni a hangsúlyt, és hagyni, hogy a többi infó elvesszen mellette. Ehhez az kell, hogy ha valaki idetéved, akkor rögtön lássa, hogy ez nem csak egy olyan weboldalt, ahova régi vizsgák vannak feltöltve, hanem sokkal több témával kapcsolatban is tájékozódhat, könnyen felfedezheti, hogy mik vannak még itt (röviden: felfedezhetőség).

Elrendezés

A legcélszerűbb elrendezés egy olyan forma lenne, ahol kiválasztjuk és a fontosságot ill. a közhasznúságot (mennyire fontos? hány embernek hasznos?) figyelembe véve azokat a témákat, amiket a kezdőlapon szeretnénk hangsúlyozni. Pár példa, hogy mit értek téma alatt: egy nagy téma a tantárgyi oldalak halmaza, de ezt is lehet bontani külön témára szak, évfolyam, típus alapján; fontos téma a wikiszerkesztéssel kapcsolatos információk; aztán vannak a közéleti dolgokkal kapcsolatos oldalak, pl. az SCH-s projektötlet-gyűjtemény.

Vizuálisan az elrendezés úgy nézne ki, hogy valamiféle táblázatos, kétdimenziós elrendezésben helyezünk el dobozokat a kezdőoldalon, egyet-egyet minden témának. Egy doboz se kéne, hogy túl nagy legyen, túl sok helyet foglaljon el. A 2D-elrendezést és a kis méretet a felfedezhetőség miatt tartom fontosnak, hogy ne legyen az, hogy egy nagy téma van a kezdőoldalon, és a többi tartalom elvész mellette.

 • Jó példa a Wikipédia vagy Wikipedia kezdőoldala, ahol egy jó áttekintést kapunk az webhely tartalmáról (még ha a kezdőoldalt ritkán is látogatjuk, mert mindig a Google-ön keresztül találjuk meg a keresett oldalt).
 • Rossz példa a régi wiki kezdőoldala szerintem, mert majdnem minden információ a baloldali navigációs sávba van összesűrítve, a főoldal tartalma pedig egyetlen témáról szól csak (technikai információk a wikivel kapcsolatban).
 • Rossz példa a jelenlegi Kezdőlap is felfedezhetőség szempontjából, mert a navigációs sávban és középen is gyakorlatilag csak tantárgyi oldalak vannak. Az oldal alján lévő "hasznos linkek" és egyéb nem-tantárgyi dolgokra csak a tartalomjegyzék utal, ami nem a legszerencsésebb módja annak, hogy valamit a kezdőoldalról elérhetővé tegyünk.

Technikai megvalósítás

A 2D-elrendezéshez a táblázatok használata a legkézenfekvőbb egy wikioldal esetén, annak a szintaxisa viszont bonyolult (főleg ha az elrendezést elkezdjük finomhangolni), ezért a szerkesztése önmagában nehézkes lenne. Ezért a javaslatom az, hogy a Kezdőlap az csak egy vázat tartalmazzon, ahol a megfelelő elrendezésben le van kódolva az összes témához a külön doboz, de a dobozok tartalma csak sablonként van beágyazva, így azok egy-egy külön oldalon egyszerűen szerkeszthetőek.

Megjegyzés: Ezt a technikát alkalmazza az angol és a magyar wikipédia kezdőoldala is, lásd: az angol Wikipédia kezdőoldalának forrása és a magyaré.

Megvalósítás

Elkezdek kialakítani egy a fentieknek megfelelő kezdőlapot a Kezdőlap:B-terv oldalon. Amennyiben már használható lesz a váza, el lehet kezdeni ötletelni a tartalmi kialakításon (melyik doboz pontosan mit tartalmazzon majd?) és az esetleges elrendezésbeli módosításokon.

Megjegyzések

Arra kérek mindenkit, hogy a megjegyzéseit ide írja le, vagy keressen meg vele engem személyesen, emailben, táviratban. – Boldi (vita) 2012. december 22., 00:15 (CET)


Először is erről menjen levél a wiki-s levlistára, mert nem mindenki követi a vitalapokat/kezdőlap változásait, cserébe egy fontos téma. Aztán a tárgyak azért vannak mind felsorolva, hogy könnyen naviágálható legyen: mivel az emberek első körben tanulmányi célra nézik az oldalt, egy(!) kattintásból el tudják érni a kívánt tantárgyat (esetleg görgőzni kell hozzá). Pont amiatt, hogy tudják mi van a kezdőoldalon, legyen ott a tartalomjegyzék (ami sablonokkal is működik szerintem, de még nem próbáltam). A rendezvények/körök megjelenítése nekem tetszik, de inkább 2:1 arányban a tantárgy oszlopoknak kellene látszaniuk, ne pedig fele-fele. Egyébként a wikipédián azért működik olyan jól a dobozolás, mert nincs lényeges dolog a kezdőlapon. Egy nap-képe, egy randomcikk, néhány aktualitás. Ezzel szemben nekünk fontos a kezdőlap, mert nem a guglin keresztül jutnak el ide az emberek, hanem a kezdőlapról naviválgnak. Koza (vita) 2012. december 22., 13:21 (CET)


 • Levél levlistára: amint kész leszek annyira, hogy bemutassam. Lesz levlistán is, meg rendes gyűlésen is téma.
 • Igen, a tárgyak hangsúlyosabbak lesznek, minimum rövidítve listázva lesznek, de akár teljes névvel is (ez még eldöntendő kérdés, hogy hogyan, de szerintem nem elvi kérdés, vagyis csinálok A és B verziót, és akkor majd látjuk, hogy melyik a jó)
 • Tartalomjegyzék: szerintem az a rossz dizájn jele, ha a kezdőoldalon egy tartalomjegyzéket kell elhelyezni, hogy áttekinthető legyen az oldal, eleve úgy kéne kialakítani, hogy ne kelljen borzasztó sokat görgetni meg keresni. ezen még gondolkodom/dolgozom, ami per pill. látható formázás, az közel sem az, amit én véglegesnek gondolnék.
 • 2:1 arány van már, már talán hamarabb javítottam, minthogy láttam, hogy írtál volna
  • Megjegyzés: ezért nem hirdettem ki még levlistán a dolgot, az ilyen hibákat én is látom, javítom, majd ha már én kb. késznek gondolom akkor kell rávilágítani, hogy mi az, amit rosszul csináltam, kihagytam, stb.
 • Wikipédiát mint technikai megoldást hoztam fel elsősorban (szóval formai kialakítás a kezdőoldalon, tartalom pedig sablonokból jön), de amit írsz, abban teljesen igazad van
 • Boldi (vita) 2012. december 22., 14:28 (CET)

 • A "Tanulmányi jellegű problémák kezelése" alatt mire gondoltál? Szedjani (vita) 2012. december 24., 11:40 (CET)
  • Tippek, hogy milyen probléma esetén kihez forduljanak (gyakvez, előadó, tárgyfelelős, senior, hk, attól függ). – Boldi (vita) 2012. december 25., 00:15 (CET)

Témák

Milyen témák kerüljenek a kezdőoldalra? Erre a kérdésre kéne válaszként egy lista. Megjegyzéseket, ötleteket ér hozzáfűzni.

Wikivel kapcsolatos oldalak

 • Link: Bemutatkozás. Köszöntés, mi az a wiki, mire haszáljuk, ki van mögött, hol érhetnek el minket stb.
 • Link: Hogyan szerkeszthetek meglévő oldalt?
 • Link: Hogyan hozhatok létre új oldalt?
 • Link: Hogyan tölthetek fel fájlt?
 • Link: Gyik (általános gyik)
 • Esetleg nagyon rövid átkötő szöveg a fentiekhez, de ne akarjunk semmit a kezdőoldalon elmagyarázni

Tantárgyi oldalak

 • Linkek a BSc-s tárgyakra egyenként
 • Linkek a szakirányi oldalakra
 • Linkek a kötvál tárgyak oldalaira
 • Link a tesis tárgyakat gyűjtő oldalra
 • Link az egyéb szabvál tárgyakat gyűjtő oldalra
 • Linkek egyenként minden képzés minden félévének és szakirányának a tárgyait gyűjtő oldalakra update: lásd Koza megjegyzését lejjebb
 • De nem minden tárgyra külön-külön, mert túl sok helyet vesz el a többi dologtól

Megjegyzések a tantárgyi oldalakhoz

Szerintem pont, hogy legyen minden tárgy felsorolva, hogy egy kattintással a kezdőlapról elérhetőek legyenek. Ezen kívül az aktuális félév kötvál tárgyai is legyenek kilistázva, mert ez sok embert értint. A tárgyak mindenhol teljes névvel szerepeljenek, mert nem mindenkitől várható el, hogy ismerje a megfelelő rövidítést: főleg a felsőbbéves tárgyaknál, ahol sokszor nincs is egységes/értelmes rövidítés. Koza (vita) 2012. december 22., 14:13 (CET)


Frissítettem a specifikációt. A régit csak azért hagytam ott kihúzva, hogy látni lehessen, mire reagáltál. – Boldi (vita) 2012. december 22., 18:14 (CET)

Közéleti oldalak

 • Link a közéleti események, rendezvények gyűjtőoldalára.
  • A gyűjtőoldal csak egy kiindulási pont lenne, ahonnan minden rendezvénynek el lehetne látogatni a saját weboldalalára, amihez nekünk semmi közünk, és a wikioldalára, ami inkább csak általános infókat tartalmazna, nem feltétlenül aktuális dolgokat (de ez persze a rendezvényszervezőkön múlik, a karon belüli a dolog, akkor úgy szerkesztik az oldalt, ahogy akarják)
 • Közvetlen link a mindenkori következő egy hónap legfontosabb eseményeinek oldalaira
 • Link a schönherzes projektötlet-gyűjteményre (így kell helyesen leírni!)
 • Link a már meglévő évkönyv-szerű oldalakat gyűjtő oldalra
 • Köröknek külön doboz jár, lásd lentebb

Körök

 • Link a körök weboldalára, ha van nekik
 • Link a körök wikioldalára, ha van nekik
 • Kiegészítettem a listát a KoFeR-be, illetve a TTNY Reszortba tartozó körökkel, meg szerintem (és VIR-en is így van) a "reszort" szó nagybetűs, mert ez egy tulajdonnév része. Szedjani (vita) 2012. december 24., 23:46 (CET)
  • A Bulis sem volt a listán, azt is pótoltam. Szedjani (vita) 2012. december 24., 23:57 (CET)

Hasznos külső források

 • Link a legfontosabb külső weboldalakra külön-külön
  • Neptun
  • BME weboldal
  • VIK weboldal
  • Képzési adatok (ifo/villany, BSc/szakirány/MsC)
  • HK weboldal
  • SCH weboldal
  • TTNY weboldal
 • Pár olyan oldalt létrehozni és linkelni, ami elindulásban segít a gólyáknak, pár alapszintű dolgot leír (gólyaimpulzusból lehet ide ötleteket meríteni)
  • Írni az egyetem-kar-tanszék-hk-stb alkotta térről, hogy el tudjanak tájékozódni
  • Írni külön a HK működéséről, mivel lehet hozzájuk fordulni (vagy linkelni náluk az ezeket megfelelően leíró oldalakra)
  • Írni a levlisták működéséről, SSO (vagy ahogy hívják) működéséről