Vallás és ember

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a korábbi SCH wiki-ről lett áthozva. Az eredeti változata itt érhető el.

Ha úgy érzed, hogy bármilyen formázási vagy tartalmi probléma van vele, akkor kérlek javíts rajta egy rövid szerkesztéssel.

Ha nem tudod, hogyan indulj el, olvasd el a migrálási útmutatót


SzaMa - 2005.05.16.

A téma érdekes, végigjárja az összes vallást. Az előadó nagyon lassan beszél, sok könyvet olvasott, nem vallásos (sőt). Az elvárások nagyok, valamelyik a következők közül:

  • Kiselőadás
  • 10 oldalas esszé a vizsgaidőszak 4. hetéig
  • Kötetlen beszélgetés vizsgaidőszakban

Ez azért nagy, mert megköveteli, hogy legalább egy könyvet elolvass a témában, az internetről összeollózott esszéket visszadobja.

Tamas

Előadó: Dr. Szabó Imre (egy.doc.) Követelmény: három alternatíva:

  1. szóbeli vizsga (nem ajánlott, sok az anyag, bár érdekes),
  2. órai kiselőadás (ad témát, szakirodalmat, mindent, de kb. 45 percen keresztül kell dumálnod, szóval ez sem ajánlott)
  3. félév végi esszé (min. 7-8 oldal, ideális a 10 oldal, a formai követelmények eléggé meg vannak szabva (oldalanként 1800-2000 karakter), szóval nem lehet manipulálni a sortávval meg a betűtípusokkal)

Témák: a vallás elemei, összetevői, törzsi társadalmak, hinduizmus, buddhizmus, kínai és zsidó vallás, kereszténység, iszlám, vallás és vallásosság a jelenkorban. (alkímia sajna nincs :))

Mindenkinek nagyon ajánlott, aki egy picit is érdeklődik a vallás iránt, de nem vakon vallásos (tehát nyitott minden újra). Ha nincs kialakult gondolkodásmódod, akkor mindenképpen jó, ha bejársz egypár előadásra, minden vallásban lehet jó találni. Egyébként az előadó nem vallásos, és ennek fényében adja elő a dolgokat, tehát nem hallgat az ellentmondásokról sem. Kicsit talán kereszténység-, és egyházellenes. Az órákra nem kötelező bejárni, volt olyan, amikor hárman lézengtünk csak bent.

doodie - 2006.09.10.

A téma a vallások kialakulása, története, kulturális hatása, fejlődése és a vallások gyakorlása. A téma érdekesnek mondható azoknak, akik nyitottak a téma iránt, ámbár az előadó sajátos stílusa miatt talán monotonnak mondanám.

Engem volt amilyen téma nem érdekelt (törzsi vallások), de azért ott is vannak érdekes szempontok, van ami pedig nagyon érdekelt (buddhizmus). A félév elején adott egy papírt mindenkinek, amin ott volt az előadások sorrendje, valamint egy jó hosszú irodalomlista. Az esszé témája nagyjából szabadon válaszott, de érdemes egyeztetni, ha nem tetszik neki amit választasz, ajánl másikat. Az osztályozásnál picit szubjektív, nekem megmondta hogy nem igazán tetszett az esszém, mert nem mentem bele mélyen az elemzésbe (ez persze témafüggő), de ennek ellenére 4-est kaptam.

Az órára nem kötelező bejárni. Vitatkozni se érdemes vele (szerintem, bár meg lehet próbálni), bizonyos témákban kötött véleménye van.

Villany site - Dániel

Az óra hallgathatatlanul unalmas. Az előadó nagyon lassan beszél, és nehéz átlátni az óra szerkezetét. Bár ha nagyon érdekel a téma végig lehet ülni. Nagyjából végigveszi a különböző világvallásokat. Jegyet 3 féle képen lehet szerezni: 1) kiselőadás óra keretében, 2) szóbeli vizsga, 3) 8-10 oldalas esszé szabadon választott témában.

%META:FORM{name="KozismeretiForm"}% %META:FIELD{name="Trgy" title="Tárgy" value="Vallás és ember"}% %META:FIELD{name="Trgykd" title="Tárgykód" value=""}% %META:FIELD{name="Tanszk" title="Tanszék" value="filozófia"}% %META:FIELD{name="Elad" title="Előadó" value="Szabó Imre"}% %META:FIELD{name="Kreditszm" title="Kreditszám" value="2"}% %META:FIELD{name="raszm" title="Óraszám" value="1"}% %META:FIELD{name="Tmakr" title="Témakör" value="filozófia-szociológia-vallás"}% %META:FIELD{name="raijelenlt" title="Órai jelenlét" value="nem kötelező"}% %META:FIELD{name="Jegy" title="Jegy" value=""}% %META:FIELD{name="Elvrtmin.munka" title="Elvárt min. munka" value="kis utánaolvasás - kis munka"}% %META:FIELD{name="Minimumrajrjegy" title="Minimumra járó jegy" value="3"}% %META:FIELD{name="Elvrtmax.munka" title="Elvárt max. munka" value="könyv elolvasása - nagy meló"}% %META:FIELD{name="Munkrajrjegy" title="Munkára járó jegy" value="5"}%