VIKWiki:Szerzői jogok

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

88x31.png A VIKWiki szöveges tartalma a Creative Commons Nevezd meg! - Így add tovább! 3.0 Unported Licenc alatt van. Az oldalra feltöltött egyéb fájlokra szintén ez a licenc vonatkozik feltéve, hogy a dokumentumon belül nincs ezzel ellentétes állítás.

A Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 (röviden CC-BY-SA-3.0) egy licencszerződés, a Creative Commons nevű nonprofit szervezet által kidolgozott licencformák egyike. A licencszerződés rögzíti a szöveges tartalmak vagy nemszöveges médiafájlok (képek, ábrák, hangfájlok, videók, stb.) újrafelhasználóinak jogait és kötelezettségeit. A CC-BY-SA-3.0 úgynevezett szabad licenc, segítségével a mű szerzője vagy az erre jogosult lemond bizonyos jogokról, ugyanakkor meghatározott feltételeket előír az újrafelhasználóknak.

„Néhány jog fenntartva!”

A licenc létrehozója szerint „a jelenlegi szerzői jogi törvények meglehetősen rugalmatlanok, és két lehetőséget nyújtanak az előadók számára: vagy megadnak minden engedélyt az anyagok terjesztésére, vagy a maguk számára tartanak fenn minden jogot. A licenc létrehozói felismerték, hogy a szerzői jogi szabályozás sok esetben a fejlődés akadálya lehet, mivel az új ötletek mindig a már meglévőekre épülnek. A tartalom közkinccsé tétele ugyanakkor „nem tart egyensúlyt a szerzők és más jogosultak, valamint a felhasználók és a széles közönség érdekei között”. Szemléletesen fogalmazva a CC-BY-SA-3.0 licenc alatt közzétett tartalom e két lehetőség, a Minden jog fenntartva! (jogvédett tartalom) és a Nincsen jog fenntartva! (közkincs tartalom) között helyezkedik el (Néhány jog fenntartva!).

A licenc teljes szövege – úgynevezett jogi változata – az alábbi címen érhető el: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/legalcode

A licenc magyar nyelvű kivonata itt olvasható: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.hu

Milyen jogokat biztosít a licenc?

  • „Szabadon másolhatod, terjesztheted, bemutathatod és előadhatod a művet.”
  • „Származékos műveket (feldolgozásokat) hozhatsz létre.”

A licenc tehát lehetővé teszi a mű módosítását, valamint a kereskedelmi (üzleti) célú felhasználást – erre nézve nem tartalmaz korlátozásokat.

Milyen feltételeket szab a licenc?

  • „A szerző vagy a jogosult által meghatározott módon fel kell tüntetned a műhöz kapcsolódó információkat.”
  • „Ha megváltoztatod, átalakítod, feldolgozod ezt a művet, az így létrejött alkotást csak a jelenlegivel megegyező licenc alatt terjesztheted.”
  • „Bármilyen felhasználás vagy terjesztés esetén egyértelműen jelezned kell mások felé ezen mű licencfeltételeit.” Ezt azt jelenti, hogy licencelési nyilatkozatot kell csatolnod a műhöz.

A licenc nem befolyásolja sem a szerző személyhez fűződő jogait, sem más személyek jogait (például a személyiségi jogokat és az adatvédelmi jogokat).

Források

Wikipédia:CC-BY-SA-3.0