Termelésinformatika

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Termelésinformatika
Tárgykód
VIETAC01
Általános infók
Szak
info
Kredit
4
Ajánlott félév
5
Tanszék
ETT
Követelmények
Labor
7
KisZH
nincs
NagyZH
1 db
Házi feladat
nincs
Vizsga
szóbeli
Elérhetőségek


A tárgy célja bemutatni a tipikus termelési folyamatokat, ezek informatikai oldalát, a számítógépes termelésirányítási rendszerek típusait, legfontosabb tulajdonságaikat, a termelésinformatika tipikus információs folyamatait, a számítógépes irányítás bevezetésének és üzemeltetésének feladatait.

Megszerezhető készségek, képességek: A tárgyat elsajátító hallgatók megszerzik azt a képességet, hogy eligazodjanak egy vállalat termelési rendszerében, azonosítani tudják az anyagellátás, az anyagáramlás és -megmunkálás folyamatait, ezek információs és irányítási igényeit. Képesek lesznek a folyamatok implementálására számítógépes termelésirányítási rendszerben, ilyen rendszerek üzemeltetésére, kiegészítő fejlesztésére.

Követelmények

 • A szorgalmi időszakban:
  • A tananyag megértését, az ismeretek készségszintű alkalmazását a félév második részében tartott összevont laboratóriumi foglalkozások segítik. A foglalkozásokon való részvétel kötelező.
  • Az ismereteket 7 alkalommal a laboratóriumi foglalkozásokon mérjük. A foglalkozásokon, az előadás alapján illetve a kiadott laboratóriumi tankönyv alapján, felkészülten kell megjelenni. A laboratóriumban végzett munkát dokumentálni kell, a dokumentációt az óra végén be kell adni. A beadott dokumentációt és az elvégzett munkát osztályozzuk.
  • A laboratóriumi gyakorlatot elégtelen felkészülés, sikertelen teljesítés vagy mulasztás esetén pótolni kell.

Az aláírás megszerzésének feltétele: A laboratóriumi foglalkozások sikeres teljesítése.

 • A vizsgaidőszakban: szóbeli vizsga
 • Elővizsga: van

Segédanyagok

https://www.ett.bme.hu/oktatas/vietac01

ZH

A ZH feladatmegoldás és elméleti részeket is tartalmaz. Az MRP és az előkalkuláció-ra szerezhető pontok teszik ki a ZH felét , így ha az elméletet nem is tudod, a kettő algoritmus gyakorlásával át lehet menni ZH-n.

 • 50 pont: 40%-tól elégséges.
 • MRP: Tudd a rendelési politikákat és rendben leszel. Érdemes jól megtanulni, mert a VIR ZH-ban még hangsúlyosabban kerül elő a DRP által.
 • Előkalkuláció: Nem kell betűre pontosan megtanulni az egyes elemeket, elég ha érted a dolgot, úgy is a logikára fogsz pontot kapni.

Vizsga

Tippek

Kedvcsináló